back to top

Οι πασχαλινές τυρόπιτες της Τήνου

Τα παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά Τηνιακά τυροπιτάκια είναι μικρά γευστικά κοσμήματα που δίνουν χρώμα, άρωμα και γεύση στις Άγιες Ημέρες του Πάσχα.

Οι γλυκές τυρόπιτες είναι το πρώτο από τα παραδοσιακά γλυκά που θα εντοπίσετε στα ζαχαροπλαστεία της Τήνου. Θα σας κοιτούν ροδοκοκκινισμένες, φουσκωτές, με πλισαρισμένες φουστίτσες, η μία δίπλα στην άλλη σαν μπαλαρίνες σε παράσταση.

Όσο πιο πλισαρισμένη η φουστίτσα κι όσο πιο ψηλόλιγνη η φιγούρα της τυρόπιτας, τόσο περισσότερη μαστοριά έχουν τα χέρια που τη δημιούργησαν.

Βήμα 1

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά του φύλλου μέσα σε μια λεκανίτσα και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε ένα ζυμάρι μέτριο, ούτε πολύ μαλακό ούτε πολύ σκληρό. Το χωρίζετε σε μπαλίτσες σε μέγεθος πορτοκαλιού και το ανοίγετε στη μηχανή των ζυμαρικών σε λεπτό φύλλο, όσο πιο λεπτό μπορείτε.

Βήμα 2

Αλέθετε το τυρί στο μύλο και το αναμιγνύετε μέσα σε μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Το μίγμα πρέπει να είναι σφιχτό και να στέκεται. Με τη βοήθεια ενός ποτηριού κόβετε δίσκους από το φύλλο που ανοίξατε. Βάζετε στο κέντρο του κάθε δίσκου από μία κουταλιά γέμιση.

Βήμα 3

Ύστερα πιάνετε το φύλλο περιφερειακά και το ανασηκώνετε πάνω από τη γέμιση. Ξεκινάτε να το τσιμπάτε με μικρές τσιμπιές του δείκτη και του αντίχειρα και με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας δημιουργείτε ένα πλισέ περιμετρικά κλείνοντας μέσα τη γέμιση.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Αραδιάζετε τα τυροπιτάκια σε αλουμινένιο ταψί και στο τέλος πασπαλίζετε το καθένα ξεχωριστά με λίγη ζάχαρη. Ψήνετε τα τυροπιτάκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Αφού κρυώσουν τα μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Διατηρούνται για 2 εβδομάδες εκτός ψυγείου.

Υλικά

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό πέτρωμα
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 5 αβγά ή όσα σηκώσει το πέτρωμα
  • 1/3 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 3 καψουλάκια βανιλίνη ή τριμμένη μαστίχα
  • ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο

    Για το φύλλο
  • 1 κιλό αλεύρι
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αβγό
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό περίπου ή όσο σηκώσει η ζύμη

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter