Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Οι βροχές στην Τήνο, γράφει ο Γιάννης Ψάλτης

Γράφει ο Γιάννης Ψάλτης

Ο Μάνθος Βίλλας, ο γεωπόνος μας, αναφέρει ότι:

ΒΡΟΧΗ ΩΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΤΟΥΣ
2022-2023 248 ;
2021-2022 549 558
2020-2021 320 450
2019-2020 309 637 
…………………

Μπράβο Μάνθο, έκαμες καλή δουλειά.

Τα στοιχεία που αναφέρεις αποδεικνύουν περίτρανα ότι το μετεωρικό νερό που πέφτει στο νησί μας, διαχρονικά, δεν έχει μειωθεί .

Έχει αλλάξει μόνο ο τρόπος που πέφτει η βροχή (απότομα, σαν κατεγίδες, σε ακαλλιέργητη γη , σε λαγκάδια που έχουν μπαζωθεί και έχουν τσιμεντοστρωθεί ως δρόμοι κλπ ) γι’ αυτό το επιφανειακό νερό της βροχής, όπως είναι φυσικό, οδεύει άμεσα στην θάλασσα…..

Λείπουν δυστυχώς οι ταμιευτήρες, που θα αποθήκευαν τα νερά και τα μικροφράγματα που με τόσο πάθος και αγάπη για τον τόπο μας και τη γη των γονιών μας, ξεκινήσαμε με το Σύλλογο ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ το 1995, για τον εμπλουτισμό των υδροφόρων οριζόντων, δεν βρήκαν ανταπόκριση από τους ειδήμονες του Δήμου.

Που πήγε όλος ο αγώνας μας τα τελευταία τριάντα χρόνια, για να δρομολογήσουμε, τα μεγάλα υδρομαστευτικά έργα
(Λειβάδα-Γρίζα-Πολέμου κάμπος-μικροφράγματα) για το μέλλον του τόπου μας!! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι παντού
επικρατεί η ξηρασία

Οι Νεοάρχοντες της Τήνου εγκατέλειψαν την αξιοποίηση των νερών της Λειβάδας ( βιολογικός Φαλατάδου- Λιμνοδεξαμενή) μάλιστα πλήρωσε το Ελληνικό Δημόσιο τεράστιο πρόστιμο για την αστοχία του έργου, απένταξαν το μεγάλο έργο του φράγματος (Γρίζα-Βώλακας) ενώ είχαμε καταφέρει να γίνουν οι απαλλοτριώσεις , οι Περιβαλλοντικές μελέτες , η μελέτη του δρόμου προσπέλαση στο φράγμα, και Τέλος οι μελέτες κατασκευής «ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΠΑΝ» και τέλος αντί να προωθηθούν τα μικροφράγματα εμπλουτισμού σε όλα τα λαγκάδια του νησιού, πάρα λίγο να περάσει, από αντίδραση και μόνο, η καταστροφή των μικροφραγμάτων του εμπλουτισμού στο χείμαρρο της Αγίας Τριάδας, ως αυθαίρετες κατασκευές, ευτυχώς έχουμε και δικαστές, που καταλαβαίνουν αμέσως τις βρωμιές…..

Το φοβερότερο όμως που συμβαίνει σήμερα , το φετινόχειμώνα 2023, είναι, πως ενώ έχουμε τόσες μονάδες αφαλατώσεων, οι αρμόδιοι ( ως ανεγκέφαλοι που είναι ) αντλούν νερό από τις γεωτρήσεις , τώρα που είναι η ώρα του
εμπλουτισμού των υδροφορέων, με αποτέλεσμα να εφάλμυρώνονται ακόμα και το χειμώνα , τα υπόγεια νερά.

Γράφω με πόνο ψυχής για όσα θα συμβούν στο άμεσο μέλλον και εύχομαι να διψευστώ.

Γιάννης Ψάλτης, Πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος, πρώην
Αντιδήμαρχος Δήμου Τήνου, Πτυχ. Γεωλόγος, Συν.
Φυσιογνώστης καθηγητής

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -