Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Ολόφωτη η Τήνος εόρτασε τη θαυμαστή διάσωση της Αγίας Εικόνος (1842-2022)

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού «Ευαγγελιστράκι» στην περιοχή Θεοτόκος στα Υστέρνια τελέσθηκε σήμερα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ με τη συμμετοχή του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, του Εφημερίου Αγίου Νικολάου Πύργου Πρωτοπρ. Ευαγγέλου Βελουδίου και των Διακόνων.

Προηγουμένως, κατά την Ακολουθία του Όρθρου στον Πανίερο Ναό Ευαγγελιστρίας η Εικόνα της Μεγαλόχαρης λιτανεύθηκε από το Ιερό Ίδρυμα εποχουμένη αυτοκινήτου προς την περιοχή Θεοτόκος. Κατά δε τη διέλευσή της, σε όλη τη διαδρομή, δεκάδες άνθρωποι είχαν εξέλθει με άνθη και θυμιατά να την υποδεχθούν και να την καλωσορίσουν.

Την αγία Εικόνα συνόδευσαν η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Έπαρχος Τήνου, ο Δήμαρχος Τήνου, ο Λιμενάρχης Τήνου, ο Υποδιοικητής του ΑΤ Τήνου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τήνου, ο Αντιπρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ιερού Ιδρύματος, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Τήνου, ο Αρχηγός της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, τα μέλη της Διοικούσης Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μέλη της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων,ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Υστερνίων, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καρδιανής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Σφαγείου – Ελαιοτριβείου Τήνου και διατελέσας Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Καρδιανής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή ειπών ότι «… σήμερα η Εκκλησία μας, μας υπενθυμίζει το γενεαλογικό κατ’ άνθρωπον δένδρο του Χριστού δια του οποίου περίτρανα καταδεικνύεται η ανθρωπίνη φύση Του εκτός της αμαρτίας της και υπέμνησε σε όλους ότι είναι ο μόνος αναμάρτητος γεννηθείς επί της γης, για να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και προς αυτό το γεγονός της Γεννήσεως και πάλι, λειτουργικώς και υμνολογικώς οδεύοντες, πρέπει να ευχαριστήσουμε την Παναγία η οποία προσέφερε τον εαυτόν της για να γίνει ο τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.»

Εμνήσθη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου ο οποίος καθιέρωσε το θυσιαστήριο, του προκατόχου του Δωροθέου Α’ ο οποίος εθεμελίωσε τον Ναό, του Ιωάννου Σώχου ενός ευλαβούς κατοίκου της περιοχής ο οποίος τότε ενδιαφέρθη για την ανοικοδόμηση, των προοδοιπορησάντων Εφημερίων Αρχιμανδρίτη Κυρίλλου Αλοιμόνου και Πρωτοπρ. Βασιλείου Δράκου, ο οποίος, όπως είπε, παρότι ήτο υπό τη μεγάλη φροντίδα και αγάπη της καλής του πρεσβυτέρας και των αρίστων παιδιών του, δυστυχώς οι σκοτεινές πτέρυγες του θανάτου τον αφήρπασαν από ανάμεσά μας αυτό το έτος και μας στέρησαν την ευγενική και γλυκεία μορφή και παρουσία του. Ωσαύτως μνημόνευσε και ευχήθηκε για τη μακροημέρευση του Αρχιμανδρίτη Πατρικίου Καλεώδη ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής της ανοικοδόμησης του Ιερού αυτού Ναού, όπως και των αοιδίμων Τηνίων Μητροπολιτών Φθιώτιδος Νικολάου και Θήρας Παντελεήμονος οι οποίοι με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο καθιέρωσαν το ιερό θυσιαστήριο τον Αύγουστο του 2001.

Ευχαρίστησε τον προνοιάρχη του Ναού κ. Ιάκωβο Μαλακατέ, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής και τους συνεργάτες τους και συνδιακονητές τους.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, ο εκ των Υστερνίων καταγόμενος, επί τιμή Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επίτροπος του Ιερού Ιδρύματος κ. Ιωάννης Πολατσίδης, ευχαρίστησε εκ μέρους της Επιτροπής και των κατοίκων των Υστερνίων τον Σεβασμιώτατο για τη μέριμνα και τη φροντίδα του να ιερουργείται ο Ναός και τα Παρεκκλήσια και με τη μέριμνα και το ενδιαφέρον του Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς νήσου Τήνου Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού, και επί τη συμπληρώσει υπερεικοσαετούς Ποιμαντορίας του προσέφερε Επιγονάτιο στο οποίο ο αγιογράφος Ιωάννης Σιώτος αποτύπωσε το γεγονός της διασώσεως της αγίας Εικόνος πριν από 180 χρόνια στην περιοχή αυτή.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε εγκαρδίως την εκκλησιαστική επιτροπή για το προσφερθέν δώρο και για τις ευχές και παρεκάλεσε όλους να εύχονται για την Αρχιερατεία του και τους ευχήθηκε για τα Άγια Χριστούγεννα.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Πανιέρου Ναού Ευαγγελιστρίας κ. Στυλ. Κοντακιώτη.

Εν συνεχεία, η αγία Εικόνα, με την ίδια λιτανευτική πομπή επέστρεψε στο Ιερό Ίδρυμα.

Φωτογραφίες: Γεώργιος Πολυκανδρίτης.

εγγραφή newsletter