back to top

Ολόκληρη η Τήνος μοσχοβολάει κανέλα, πορτοκάλι, μαστίχα και πέτρωμα

Στο νησί μας, που η ιστορία περπατά χέρι-χέρι με την εξέλιξη, οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και κρατούν ζωντανά τα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου τους.

του Ευριπίδη Αποστολίδη

Αυτές τις μέρες απ’ άκρη σ’ άκρη, ολόκληρη η Τήνος μοσχοβολάει κανέλα, πορτοκάλι, μαστίχα και πέτρωμα. Μια τεράστια κουζίνα όλο το νησί.

Σ΄όποιο χωριό, σ΄όποιο σπίτι και να πας, οι “τσιμπητές” γλυκιές τυρόπιτες, το παραδοσιακό γλυκό της Πασχαλιάς περνάει από γιαγιά σε μάνα και από μάνα σε κόρη, όλες οι ηλικίες μαζί μαζεύονται γύρω από το τραπέζι και “συναγωνίζονται” η μιά την άλλη. Στο νησί μας, που η ιστορία περπατά χέρι-χέρι με την εξέλιξη, οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και κρατούν ζωντανά τα στοιχεία του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου τους.

Τσιμπητή, γιατί καθώς γεμίζουν ένα στρογγυλό φύλλο ζύμης με το μίγμα τυρί πέτρωμα, το ανάλατο τυρί, προϊόν της πρώτης τυροκόμησης του αγελαδινού γάλακτος, αβγά, ζάχαρη και μυρωδικά, οι γυναίκες με τα μαγικά χέρια τους, σηκώνουν και τσιμπούν τα μικρά στρογγυλά φύλλα ζύμης, αριστοτεχνικά γύρω-γύρω, συνηθως με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας, έτσι ώστε να αγκαλιάσει το τυρί και να δημιουργήσει μικρές-μικρές πιέτες.

Όσο περισσότερες οι πιέτες, τόσο μεγαλύτερη δεξιοτέχνης η νοικοκυρά, έπειτα ψήνονται και ροδοκοκκινίζουν στον φούρνο και το γιορτινό γλυκάκι είναι έτοιμο, και επειδή ο κάθε τόπος αποτυπώνεται στην κουζίνα του, οι τσιμπητες γλυκές τυρόπιτες μοιάζουν με τις ανοιξιάτικες μαργαρίτες που έχουν γεμίσει το νησί.

Σειρά έχουν τα κουλουράκια, τα τσουρέκια και τα αβγά μέχρι να φτάσουμε στο Αρνί του Πάσχα.

Καλή Ανάσταση παιδιά.♥️♥️

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter