Προς τους συμμαθητές μας του ΕΠΑΛ και τους μαθητές των άλλων σχολείων, για να ακολουθήσουν τα βήματά μας
Από ένα ερώτημα, που θέσαμε στον Πρόεδρο του Δ.Σ, ως Περιβαλλοντική Ομάδας του ΕΠΑΛ, « Δεν μπορούμε κ. Ψάλτη να φτιάξουμε δένδρα ελιάς, εδώ στο φυτώριο του Συλλόγου μας ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ;», ΞΕΚΊΝΗΣΕ ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ, να φτιάξουμε νεαρά δένδρα ελιάς στις 2 Δεκεμβρίου 2023. Ο τρόπος γνωστός , μας τον δίδαξε στα προηγούμενα μαθήματα θεωρητικά και πρακτικά ο κ. Ψάλτης .
Βήμα 1ον : πήραμε τις φούντες (ακραία κλαδάκια) από μια ελιά που μας έφερε ο κ. Γιάννης « Κορωνέικη ελιά» και αφαιρέσαμε τις μύτες 3-4 πόντους από κάθε κλαδάκι.
Βήμα 2ο: Κοντύναμε τα κλαδάκια (μοσχεύματα τα λένε) ώστε να έχουν μήκος γύρο στα 15-20 εκ. και αφαιρέσαμε όλα τα φυλλαράκια τους εκτός από δυο στην κορυφή (πειράματα κάνουμε, αφήσαμε που και που και με 5 και με 6 φυλλαράκια)
Βήμα 3ον : Με τα μαχαιράκια μας ακολουθώντας τις οδηγίες του κ. Γιάννη, ξύσαμε το βλαστό στο κάτω άκρο τους δυο περίπου εκατοστά, μέχρι να φανεί το πράσινο μέρος του βλαστού.
Βήμα 4ον : Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία γεμίσαμε κουτιά από φελιζόλ (ψαροκασέλες τα λένε) και βάλαμε μέσα υπόστρωμα με μεγαλύτερη αναλογία σε περλίτη . Ο κ. Ψάλτης υποστήριξε ότι έτσι τα μοσχεύματα θα έχουν πιο σταθερή υγρασία (ίδωμεν, πειράματα κάνουμε)
Βήμα 5ον Βουτήξαμε κάθε ένα μόσχευμα ελιάς μέσα σε νερό και μετά σε ορμόνη ριζοβολίας και στη συνέχεια τα μπήξαμε μέσα στο υπόστρωμα βλάστησης σε στήλες και σειρές .
Βήμα 6ον : Τα ποτίσαμε με νερό με το ποτιστήρι μέχρι να υγρανθεί όλο το υπόστρωμα και στη συνέχεια τα τέσσερα κουτιά (φυτέψαμε γύρω στα πεντακόσια μοσχεύματα στις ψαροκασέλες) , τα σκεπάσαμε με ένα νάιλον να τα βλέπει ο ήλιος αλλά να μη χάνουν υγρασία.
Βήμα 6ον κάθε πρωί οι κ.κ. Γιάννης και Μανώλης, θα τα ραίνουν με νερό . Εμείς θα τα παρακολουθούμε κάθε Παρασκευή που ερχόμαστε στο Φυτώριο και θα βγάζουμε τα δικά μας συμπεράσματα για την εξέλιξή τους.
Σήμερα 10 Φεβρουαρίου που γράφεται η ιστορία μας αυτή, ημέρα Παρασκευή είδαμε 68 ημέρες περιποίηση (πότισμα- άνοιγμα και κλείσιμο του νάιλον ) , ότι, όλα τα μοσχεύματα 100 στα 100 είναι καταπράσινα και ένα 20-30% να έχουν βγάλει, νέα φύλλα.
Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα 68 ημέρες, μετά από την φύτευση. Ο κ. Γιάννης μας λέει ότι μετά το τρίμηνο μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία της προσπάθειας, δηλαδή στις 2 Μαρτίου 2023, ίσως και αργότερα.
Θα σας ενημερώσουμε λοιπόν μετά το τρίμηνο, σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουμε αμέσως μετά ώστε, να σας ΔΩΡΗΣΟΥΜΕ ,την επόμενη χρονιά νεαρά δένδρα ελιάς από τον τόπο μας.
Στο μάθημα της ημέρας προχωρήσαμε στη σπορά σπόρων ορθόκλαδου κυπαρισσιού και ξεκινήσαμε τη σπορά των ανοιξιάτικων λουλουδιών (κατηφέ και σγουρό βασιλικό)
–Σήμερα 10-2-2023 σπείραμε σε 6 μικρότερα κουτιά από φελιζόλ, χιλιάδες σποράκια από ορθοκλάδο κυπαρίσσι που μας έστειλε ένας φίλος μας από τη Κοζάνη . Πιστεύουμε ότι και αυτά σε καμιά 15ρια ημέρες, θα βλαστήσουν.
Επειδή είχαμε ακόμη χρόνο στη διάθεσή μας με τη καθοδήγηση του κ. καθηγητής μας κ. Κώστα φυτέψαμε πάνω από 200 σποράκια λουλουδιών όπως κατηφέ και σγουρού βασιλικού σε ειδικές θήκες με το ίδιο υπόστρωμα ( μείγμα τύρφης, φυτόχωμα και περλίτη) Ακολουθούν φωτο….
Ευχαριστούμε τους δυο καθηγητές κ. Κώστα Καραγιώργο (υπεύθυνο της Ομάδας μας και τον κ Ιωάννη Ψάλτη Πρόεδρο του Δ.Σ. ΣΦΠ., που μας οδηγούν σε αυτό το ωραίο ταξίδι ζωής, στη φύση. Περιμένουμε όλα τα παιδιά της Τήνου να έρχονται με τους δασκάλους και του καθηγητές τους στο φυτώριο-θερμοκήπιο του Συλλόγου, θα δουν και θα ακούσουν πράγματα που δεν χωράνε σε μια τάξη σχολείου.
Π.Ο. ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ