H Oργανωτική δομή της Κάριτας Τήνου

Η πρώτη προσπάθεια οργάνωσης ενός ενιαίου φορέα για την υλοποίηση του φιλανθρωπικού έργου της τοπικής εκκλησίας ανάγεται στο έτος 1964 οπότε και ενοποιούνται τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και οι διάφοροι σύνδεσμοι και αδελφότητες σε έναν «οργανισμό» υπό την ευφυή ονομασία «Το σπίτι του φτωχού». Στα περίπου 20 χρόνια δράσης αυτού του φορέα πλήθος οικογενειών, μεμονωμένων ατόμων αλλά και φορείς βοηθήθηκαν είτε με τη μορφή άτοκων δανείων, είτε κατά βάση μέσω δωρεών. Αξίζει να σημειωθεί ότι «Το σπίτι του φτωχού» καθιέρωσε στη συνείδηση του τοπικού πληθυσμού την έννοια των επιδομάτων σε άτομα με αναπηρίες, χήρες και ορφανά, παρείχε διευκολύνσεις για εξειδικευμένη εκπαίδευση νέων και νεανίδων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και διέθεσε διαχρονικά σημαντικά ποσά για την επανόρθωση υλικών ζημιών ή/και καταστροφή του ζωικού (κυρίως) κεφαλαίου στις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Η δεκαετία του 1980 υπήρξε περίοδος αναδιοργάνωσης σε Διεθνές και Εθνικό επίπεδο ώστε το «Σπίτι του Φτωχού» με διευρυμένες πλέον δυνατότητες και επιπλέον στόχους μετονομάζεται σε «Κάριτας Νάξου – Τήνου» και συνάμα ακολουθώντας τη γενικότερη τάση εντάσσεται στο εθνικό δίκτυο της Κάριτας Ελλάς (έτος ίδρυσης 1976, συμμετοχή της Κάριτας Νάξου – Τήνου το 1981), από το 1994 επίσημα αναγνωρισμένη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία με τη σειρά της ανήκει στην Caritas Europa και Caritas Universalis.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Από το 2014 η Κάριτας Νάξου – Τήνου έχει ένα σύγχρονο επίσημα εγκεκριμένο από το πρωτοδικείο καταστατικό το οποίο της δίνει τη δυνατότητα να υλοποιεί πολυάριθμες και καινοτόμες δράσεις, ενώ από τον Μάιο του 2017 είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κάριτας έχει τετραετή θητεία και είναι επταμελές. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο για την τρέχουσα περίοδο 2019 – 2022 απαρτίζουν οι:

 • ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ (κοινωνικός λειτουργός)
 • ΨΑΛΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Τήνου)
 • ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (δημοτική υπάλληλος)
 • ΠΑΛΑΜΑΡΗ ΑΙΜΙΛΙΑ – ΤΑΜΙΑΣ (τραπεζική υπάλληλος)
 • ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (συνταξιούχος ιατρός)
 • ΦΙΟΡΑΝΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΕΛΟΣ (μουσικός & επιχειρηματίας)
 • ΔΑΒΕΡΩΝΗ ΜΑΡΩ – ΜΕΛΟΣ (ιατρός)

Σύμφωνα με το καταστατικό τις προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου δύναται να συνεπικουρεί εκκλησιαστικός παραστάτης ο οποίος και για την τρέχουσα περίοδο παραμένει ο σεβαστός π. Νικόλαος Ψάλτης, επιπρόσθετα βοηθός εκκλησιαστικός παραστάτης για την τρέχουσα περίοδο είναι ο π. Φερνάντο Bravo του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου.

Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της τοπικής Κάριτας Νάξου – Τήνου αποτελούν τακτικά μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΚΑΡΙΤΑΣ ΕΛΛΑΣ.

Οι εκκλησιαστικοί παραστάτες και τα πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου της Κάριτας είναι εθελοντές και κατά συνέπεια δε λαμβάνουν αμοιβή ή αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής για την ιδιότητά τους αυτή.

Σύνθεση παρελθόντος διοικητικού συμβουλίου, περιόδου 2014 – 2019:

 • ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ (κοινωνικός λειτουργός)
 • ΖΑΛΩΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ (αγρότισσα)
 • ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΑΠΕΡΓΗ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (δημοτική υπάλληλος)
 • ΠΑΛΑΜΑΡΗ ΑΙΜΙΛΙΑ – ΤΑΜΙΑΣ (τραπεζική υπάλληλος)
 • ΦΩΣΚΟΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΛΛΑ – ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ (συνταξιούχος ιατρός)
 • ΨΑΛΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – ΜΕΛΟΣ (εργαζόμενος στο Κέντρο Υγείας Τήνου)
 • ΜΑΡΑΒΕΛΛΙΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ – ΜΕΛΟΣ (μαρμαρογλύπτης)

Ιστοσελίδα: www.caritas-ntm.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter