Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

π. Μάρκος Φώσκολος – 50 Χρόνια στον αμπελώνα του Κυρίου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Χθες, Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, η καρδιά της καθολικής εκκλησίας της Τήνου κτυπούσε στην Στενή, ξυπνώντας μνήμες 50 ετών.

Ο ιερέας και Γενικός Βικάριος της Αρχιεπισκοπής μας, εόρτασε το Χρυσό Ιωβηλαίο Ιεροσύνης, δηλαδή τα 50 χρόνια από την ημέρα που έλαβε το Μυστήριο της Ιεροσύνης, στην Στενή της Τήνου στις 30 Ιουλίου 1972, από τα χέρια του αείμνηστου Σεβαμιοτάτου Ιωάννη Περρή. Ο ακούραστος εργάτης του Κυρίου, πατέρας Μάρκος, είναι σήμερα εφημέριος της ενορίας του Αγίου Νικολάου Πόλεως Τήνου και Αγίου Ιωάννη Σκαλάδου.

Η συγκίνηση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων των παρευρισκομένων , ιδιαιτέρως όμως στο πρόσωπο του π. Μάρκου στον οποίο ο Αρχιεπίσκοπός μας και ο κλήρος της Τήνου εξασφάλισαν για αυτόν την Αποστολική ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου.

Ο Ναός ήταν κατάμεστος από τους συγγενείς και τον κόσμο που ήρθε από όλο το νησί για να τιμήσει τον π. Μάρκο για όλα αυτά τα χρόνια που τον ποίμαινε αλλά και που τον γνώρισε από το πολυσχιδές έργο του.

Στην Θεία Λειτουργία προέδρευε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ Πρίντεζης, όπου κατά την ομιλία μίλησε για την κλήση μέσα στην Εκκλησία αλλά και εξήρε το έργο που διετέλεσε στα 50 χρόνια διακονίας στον αμπελώνα του Κυρίου και του ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και αυταπάρνηση.

Μαζί του συλλειτούργησαν ο Αρχιεπίσκοπος των καθολικών Αθηνών Σεβ/τος π. Θεόδωρος Κοντίδης και όλος ο Ιερός κλήρος της Τήνου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σύρου, Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μαραγκός, όπου και μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Μητροπολίτου Σύρου, Δωροθέου Β’ και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Νήσου Τήνου, Πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου Φανερού, ο Δήμαρχος και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Τήνου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Τήνου.

Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας έψαλλε το εκκλησίασμα ενώ την συνοδεία με το αρμόνιο έκανε ο κ. Αντώνιος Αλβέρτης.

Μετά το πέρας της τελετής, παρακάθισαν σε δείπνο το οποίο πρόσφερε η οικογένεια του εορταζόμενου ιερέα στην ενοριακή αίθουσα του χωριού.

Δ.Μ.Φ.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο π. Μάρκος Φώσκολος γεννήθηκε στη Στενή της Τήνου στις 7 Νοεμβρίου 1948 και τελείωσε το εξατάξιο Γυμνάσιο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (Αθήνα) το 1966. Σπούδασε στη Φιλοσοφική και Θεολογική Σχολή του Γρηγοριανού και του Αγγελικού Πανεπιστημίου της Ρώμης (1972). Φοίτησε επίσης στις Σχολές Βιβλιοθηκονομίας, Ελληνικής και Λατινικής Παλαιογραφίας της Αποστολικής Βιβλιοθήκης του Βατικανού και στη Σχολή Αρχειονομίας του Μυστικού Αρχείου του Βατικανού και παρακολούθησε μαθήματα Εκκλησιαστικής Ιστορίας στο Ποντιφικό Ινστιτούτο Ανατολικών Μελετών (Ρώμη).

Πραγματοποίησε ιστορικές έρευνες στο Αρχείο του Βατικανού, στο Αρχείο της Ι.Σ. για τη Διάδοση της Πίστεως (S.C.de Propaganda Fide), στο Κρατικό Αρχείο της Βενετίας και στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Εργάστηκε για μια επταετία ως βιβλιοθηκάριος στο Ελληνικό Κολλέγιο του Αγ. Αθανασίου Ρώμης και από το 1974 είναι Αρχειοφύλακας και Βιβλιοθηκάριος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου, της οποίας τακτοποίησε τα Αρχεία (Αρχιεπισκοπής και ενοριών).

Χειροτονήθηκε ιερέας στις 30 Ιουλίου 1972, ενταγμένος στις τάξεις του εφημεριακού κλήρου της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Πολλά θρησκευτικά και ιστορικά άρθρα δημοσίευσε στο Δελτίο των Καθολικών ενοριών της Τήνου “Τηνιακά Μηνύματα” (το οποίο διευθύνει από το 1974 και μετά), στην εφημερίδα ”Καθολική” και διευθύνει την επιστημονική ιστορική επετηρίδα «Τηνιακά Ανάλεκτα», όργανο του Αποστολικού Κέντρου «Πίστη και Πολιτισμός» της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου-Τήνου. Με δική του φροντίδα εκδόθηκαν και δυο τόμοι της ιστορικής επετηρίδας «Anno Domini». Δημοσίευσε αυτοτελείς μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε αντίστοιχα διεθνή συνέδρια. Για τη συνεισφορά του στα ιστορία της Τήνου τιμήθηκε από τον Δήμο της Τήνου, το ΕΙΕ και την Ακαδημία Αθηνών (2010).

Διακόνησε ως εφημέριος στις ενορίες Στενής, Μυρσίνης, Ποταμιάς και Κέχρου, Καρδιανής, Κουμάρου, Ξινάρας, Σμαρδάκιτου, Ταραμπάδου, Χίου και Άνδρου. Από τις 7 Ιουλίου 2003 διακονεί ως εφημέριος στην ενορία Αγ. Νικολάου Χώρας Τήνου και στην Ενορία Αγ. Ιωάννη Σκαλάδου.

www.kantam.gr

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -