Στο χωριό Φαλατάδος της Τήνου, βρίσκεται ένα υπέροχο, παραδοσιακό σπίτι που χτίστηκε το 1910 και ανακαινίστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Bobotis+bobotis.

Η εντυπωσιακή, νησιώτικη κατοικία σχεδιάστηκε και αναστηλώθηκε με σεβασμό στην παραδοσιακή, τοπική αρχιτεκτονική, διατηρώντας τα βασικά συστατικά του ανέπαφα και μετατρέποντας παλιές λειτουργίες του σε μοντέρνα στοιχεία.

www.bovary.gr

Το κύριο οίκημα απλώνεται σε δύο κύριους ορόφους, σε ξεχωριστά επίπεδα.

Ο κάτω όροφος ονομάζεται «κατώι» και βρίσκεται στο επίπεδο του κεντρικού πλακόστρωτου καλντεριμιού του χωριού ενώ υπάρχει πρόσβαση σε αυτό από δύο διαφορετικές εισόδους.

Ο πάνω όροφος συνδέεται με το ίδιο καλντερίμι καθώς και με τον κήπο στην προστατευμένη βορινή πίσω πλευρά του σπιτιού.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Ακολουθεί την τυπική Τηνιακή διάταξη, με κάποιες αναπροσαρμογές ώστε να υπάρχουν οι επιθυμητές ανάγκες κατοίκησης.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Η κουζίνα και τα μπάνια είναι μεγαλύτερα ενώ ένα παλιό πατητήρι μετατράπηκε σε υπερυψωμένο κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Ακόμη, στον πάνω όροφο τοποθετήθηκε μια μεταλλική δοκός η οποία στηρίζει το ανοιχτό πατάρι που φιλοξενεί ένα διπλό κρεβάτι. 

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Στο πίσω μέρος της νησιώτικης κατοικίας, και σε απευθείας επαφή με την κουζίνα, εκτείνεται ο κήπος όπου έχει δημιουργηθεί ένα αναπαυτικό daybed προστατευμένο από τους βοριάδες του κυκλαδίτικου νησιού.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Από τον κήπο υπάρχει, ακόμη, πρόσβαση στο δώμα, στην ταράτσα, όπου έχουν δημιουργηθεί καθιστικά επίπεδα με πανοραμική θέα στα γύρω χωριά και το βουνό Εξώμβουργο, όπου βρίσκεται το Ενετικό φρούριο του νησιού.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου
Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Για την αποφυγή εμφάνισης υγρασίας στους τοίχους που έρχονται σε επαφή με το έδαφος, δημιουργήθηκε ένα «κντούτο» περιμετρικά των τοίχων, το οποίο είναι ένα φυσικά αεριζόμενο διπλό κέλυφος ανάμεσα στο έδαφος και την τοιχοποιία, που παγιδεύει την υγρασία η οποία στην συνέχεια εξατμίζεται.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Όλοι οι χώροι, και στα δύο επίπεδα της κατοικίας, θερμαίνονται με μια ειδική ξυλόσομπα μέσω αγωγών που διανέμουν τον θερμό αέρα.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Το λευκό χρώμα του κυκλαδίτικου, παραδοσιακού σπιτιού συναντά την δροσερή πέτρα και το ζεστό ξύλο, δημιουργώντας ένα θερινό καταφύγιο, για χαλάρωση και απόδραση από την καθημερινότητα.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Ο ήλιος, τα μελτέμια του Αιγαίου, το φυσικό τοπίο και το απέραντο γαλάζιο δίνουν στο σπίτι μια ειδυλλιακή πινελιά.

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Μελέτη/Επίβλεψη: Bobotis+Bobotis Architects
Φωτογραφίες: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Φωτογραφία: Ιωάννα Ρουφοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here