** φωτογραφία – Αριστείδης Κοντογεώργης
Περισσότεροι από 1000 εναπομείναντες περιστεριώνες στο νησί μας εξακολουθούν να αντιστέκονται στη φθορά του χρόνου και να κοσμούν την Τήνο. Κτισμένοι από τηνιακή πέτρα και μάρμαρο, κοσμούν τις απάνεμες λαγκαδιές του νησιού συμπληρώνοντας το φυσικό κάλλος της ευλογημένης μας Τήνου.
Φιλότεχνα χέρια τηνιακών μαστόρων διακόσμησαν πάνω στους κάτασπρους τοίχους πέτρινα τρίγωνα, τετράγωνα, ρόμβους, κύκλους αλλά και ήλιους, δένδρα, άνθη και άλλα, δημιουργώντας με κάθε περιστεριώνα ένα υπαίθριο μουσείο λαϊκής τέχνης. Η κληρονομιά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας μοναδική. Έτσι, δίπλα στα προσωνύμια που δικαιωματικά απέκτησε το νησί μας, όπως Τήνος: Το νησί της Μεγαλόχαρης, Το νησί των Καλλιτεχνών, Ένα απέραντο λαογραφικό μουσείο, Το νησί των χρωμάτων και των σχημάτων, υπάρχει ακόμα ένα.
Τήνος: Η βασίλισσα των Περιστεριώνων.
Σε κανένα κυκλαδονήσι δεν υπάρχουν 1000 περιστεριώνες που να είναι διακοσμημένοι με παραστάσεις και σχήματα τα οποία επιμελήθηκαν άνθρωποι του μόχθου και της αγροτιάς. Η κληρονομιά που μας άφησαν είναι μεγάλη και ξεχωριστή. Και το ερώτημα που προβάλλεται επιτακτικά είναι: Πρέπει να σωθούν;
Τί έχει γίνει μέχρι σήμερα από τους εντεταλμένους της Τήνου για την προστασία της πολιτιστικής μας
κληρονομιάς για να σωθούν από τη συνεχή φθορά του χρόνου οι περιστεριώνες; Σε ποιο συρτάρι βρίσκεται το αίτημα των συλλόγων Καρυάς, Μουντάδου, Τζάδου και και Τριποτάμου πριν από έντεκα χρόνια για τη δημιουργία Κέντρου Ανάδειξης Περιστεριώνων Τήνου στο ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο Καρυάς, το οποίο σώθηκε από την κατάρρευσή του μετά από είκοσι χρόνια προσπαθειών του συλλόγου του χωριού και της εφημερίδας μας;
Η «Φωνή της Καρυάς» θα επανέλθει με όσα στοιχεία έχει στη διάθεσή της για τις ενέργειες που έχουν γίνει, αλλά και όσες δεν έγιναν δυστυχώς μέχρι σήμερα και οφείλουμε όλοι να συντρέξουμε σε αυτήν την προσπάθεια.
Ζέφη Ποτήρη
Φωνή της Καρυάς