Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τους Φίλους του Πρασίνου στην Τήνο

Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ  για το σχολικό έτος 2020-2021 ολοκληρώθηκε, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, στους μαθητές , τις μαθήτριες , στους γονείς και τους εξαίρετους δασκάλους και καθηγητές, με τους οποίους συνεργαστήκαμε, όλη τη σχολική χρονιά , για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών της Τήνου, σε θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και την ανάπτυξη του πράσινου στο νησί μας.

600 και πλέον  μαθητές και μαθήτριες, των σχολείων της Τήνου συντεταγμένα, με τους δασκάλους τους, προσήλθαν και φέτος στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Συλλόγου μας «Θερμοκήπιο, Αγροκήπιο, Λαχανόκηπος» , οπλισμένοι με τις μάσκες τους, αντισηπτικό υγρό και γάντια. Ξεναγήθηκαν στους χώρους του φυτωρίου και παρακολούθησαν, ανά δίωρο για  κάθε τάξη,  θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα,  από το εξειδικευμένο προσωπικό μας.

Η άψογη συμπεριφορά των παιδιών, η διάθεσή τους να μάθουν , να αγγίξουν το χώμα, τα φυτά,  τους διάφορους σπόρους των φυτών, τα μοσχεύματα και να συμμετέχουν ενεργά στη παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ( σπορά, βλάστηση σπόρων και μοσχευμάτων, μεταφύτευση σποριόφυτων), να εξασκηθούν στο κλάδεμα και τους εμβολιασμούς  δένδρων, να ανοίγουν λάκκους στις δενδροφυτεύσεις, μας εντυπωσίασαν και μας ενέπνευσαν νέες ιδέες, για την περιβαλλοντική εκπαίδευση του επόμενου σχολικού έτους 2021-2022

Αμέτρητες ήταν  οι ερωτήσεις των παιδιών,  για τη κλιματική αλλαγή, το όζον, την υπερθέρμανση του πλανήτη , την ανακύκλωση, την ερημοποίηση περιοχών, για την κακοποίηση των ζώων…… στις οποίες δόθηκαν υπεύθυνες απαντήσεις.

Εργαζόμαστε  συλλογικά,  ώστε τα Τηνιακόπουλα, να γνωρίσουν το τοπικό μας οικοσύστημα, το οποίο οφείλουμε να αποκαταστήσουμε (εκατοντάδες χιλιάδες συκιές και αμπέλια έχουν εξαφανιστεί)  και να διατηρήσουμε τη πολιτιστική κληρονομιά μας (τα εξωκλήσια, τους περιστεριώνες, τους στάβλους, τις αγροικίες, τις ξερολιθιές τα αλώνια, , τους αγροτικούς δρόμους)   κλπ .

Οι παραπάνω δράσεις μας, μέχρι σήμερα, γίνονται με  μηδενικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο – το Δήμο – το Επαρχείο-την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-ή τους γονείς των μαθητών, χάρη στη θέληση  των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΗΝΟΥ και των συνοδών δασκάλων.

Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες για τις επαναλαμβανόμενες ευεργεσίες τους:

1ονστη Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ για τη συνεχιζόμενη προσφορά της γης, του νερού και της ενέργειας που χρειαζόμαστε.

2ον : στον κ. Θανάση Μαρτίνο για την φετινή του προσφορά των υφασμάτων σκίασης και των εξαρτημάτων για την εύρυθμη λειτουργία του θερμοκηπίου αξίας 2000  ευρώ

3ον: στον κ. Ιάκωβο Ρήγο για την φετινή  προσφορά του, των 500 ευρώ με τα οποία καλύψαμε το σύνολο των λειτουργικών εξόδων, εργαλείων κλπ, του 1ου εξαμήνου 2021, του Συλλόγου μας

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ  ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ  ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ, ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ « ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ», ώστε τον επόμενο χειμώνα να πετύχουμε όλοι μαζί, περισσότερα για τα παιδιά μας και τον τόπο μας. Να κάνουμε πχ, μια μαζική δενδροφύτευση, αξιοποιώντας τα 6.000 και πλέον φυτά, που δημιουργήσαμε φέτος, με τη βοήθεια των παιδιών.

Αγαπητοί γονείς, ας συνεργαστούμε για το καλό των παιδιών μας.  Εκπαιδεύοντας τα σημερινά δικά μας παιδιά και εγγόνια, κτίζουμε με ασφάλεια το μέλλον τους και προστατεύουμε τον τόπο μας . 

ΟΙ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Ανοίξτε τις ιστοσελίδες των Δημοτικών σχολείων, 1ου  ,2ου και  3ου καθώς επίσης και του ΕΠΑΛ.Λ Τήνου. Μέσα από τα κείμενα, τα ΒΙΝΤΕΟ και τις φωτογραφίες των ιστοσελίδων, θα διαπιστώσετε το ενδιαφέρον και την  συμμετοχή των παιδιών και των δασκάλων, καθώς και τις εμπειρίες που αποκόμισαν μικροί και μεγάλοι, από την συμμετοχή τους, σε όλες τις  δραστηριότητες  μας, δράσεις που πρέπει να συνεχιστούν ανεξάρτητα από πρόσωπα .

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

1ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝΟΥ

 Α΄ Τάξη, συνοδοί: Δέσποινα Παπαδπούλου και Μαρία Μανιάκα          

 Β΄ Τάξη, συνοδός: Δήμητρα Παπαιωάνου ……

2ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝΟΥ

 Β΄1& Β΄2 Τάξεις, συνοδοί: Άννα Λούβαρη, Δήμητρα Τανού και Νάνσυ Λινάρδου.

Γ΄1 & Γ΄2 Τάξεις: συνοδοί Άννα Χατζηκυριάκου και Έλλη Κωνσταντίνου

Α΄ Τάξη, συνοδοί Νίκη Δουβίτσα  και Δέσποινα Κουτσούλα

 Δ΄ Τάξη . συνοδός Ευαγγελία Παγανέλη……….

3ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΝΟΥ

  Α΄ Τάξη , συνοδοί: Δήμητρα Γεωργαλή και Κατερίνα Γεωργιάδη     

  Β΄1& Β΄2 Τάξεις, Συνοδοί:  Τέτα Λούβαρη και Αργεντίνη Καρατζή

  Γ΄  Τάξη, συνοδοί :  Γιάννα Ρήγου και Αικατερίνη Κύρου

  ΣΤ΄ Τάξη, συνοδοί: Σταυρούλα Μέλλου και Κων/ντίνα   Σανταμούρη

 ΕΠΑΛ. Λ ΤΗΝΟΥ: ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΙΚΉ ΟΜΑΔΑ

Θεωρία και πράξη  στο Θερμοκήπιο του Συλλόγου, για δυο ώρες  κάθε Παρασκευή, καθ΄ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, και μάθηματα κλαδέματος στο αλσύλλιο «Καλάμια», εμβολιασμοί κλπ. Συνοδός καθηγητής :ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ 

 Τήνος 1-8-2021

Για το Δ.Σ. ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Ιωάννης Ψάλτης Νικόλαος Γκίζης 

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter