Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Πως θα λύσουμε τα χρόνια προβλήματα της ύδρευσης της Τήνου, του Ιωάννη Ψάλτη

- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img

Συμπολίτες μου, σας κοινοποιώ την επιστολή που έστειλα με πολύ αγάπη και σεβασμό στον κ. Ιωάννη Σιώτο Δήμαρχο Τήνου και το Δημοτικό του Συμβούλιο, πριν τρία χρόνια, την 2 Μαρτίου 2020 η οποία αφορούσε το παραπάνω θέμα, την οποία πέταξαν στο καλάθι των άχρηστων.

Τα χρόνια που πέρασαν, απαξίωσαν όλα τα έργα υποδομής, που αναφέρονται σε αυτήν την επιστολή και βρίσκονταν σε εξέλιξη, για την ύδρευση του νησιού μας και τα οποία είχαν ξεκινήσει οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Η κατάσταση σε λίγο καιρό θα είναι μη αναστρέψιμη, όσον αφορά την επάρκεια σε νερό…. Αλλά χωρίς νερό, δεν υπάρχει ούτε οικονομική ζωή και ούτε ανάπτυξη.

Προς τον Δήμαρχο Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτο

και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου

Γράφει ο Ιωάννης Μ . Ψάλτης

συν. καθηγητής φυσιογνώστης

πτυχ. Γεωλόγος

πτυχ. ΣΕΛΜΕ

Πρώην Αντιδήμαρχος του ΔήμουΤήνου 2006-2010 και σύμβουλος του Αειμνήστου Δημάρχου μέχρι το 2018 , όπου έχασε τη μάχη της ζωής του και η Τήνος, ένα μεγάλο Δήμαρχο.

Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

…………………………………………………

ΘΕΜΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ  ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

«-Οι ουσιαστικές λύσεις, για την ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της Τήνου διαχρονικά , περνάνε μέσα από τις υφιστάμενες μελέτες και εκθέσεις, που υπάρχουν στα Αρχεία του Δήμου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς επίσης, στα διασπαρμένα, μισοτελειωμένα και εγκαταλελειμμένα έργα, έργα των τελευταίων χρόνων, που στοίχησαν  εκατοντάδες εκατομμύρια σε δραχμές και ευρώ, και στοιχειώνουν το νησί μας.»

ΑΦΟΡΜΗ : Δημοσιεύσεις στον τύπο,Tinostoday, από τη Δημοτική Αρχή «Συμμετοχή του Δήμου Τήνου, σε συνέδριο στο Κάιρο 3-5/2/2020, για την ύδρευση και άρδευση της Τήνου».

Αξιότιμες και αξιότιμοι

Ως Δημότης και μόνιμος κάτοικος Τήνου,  χαίρομαιγια τη συμμετοχή του Δημάρχου  και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, στις εργασίες του Συνεδρίου…« .. των εταίρων του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Έργου του Προγράμματος «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ» (HORIZON 2020) που πραγματοποιήθηκε 03/02/2020 μέχρι 05/02/2020» στο Καίρο,….με σκοπό, την ορθή διαχείριση των Υδατικών Πόρων του Νησιού και την Ανάπτυξη της Αγροτικής Παραγωγής, με έμφαση στις Νέες Τεχνολογίες Επεξεργασίας Νερού και Λυμάτων (HYDROUSA)…. γιατί με τον τρόπο αυτό, μεταφέρονται ιδέες και νέες τεχνολογίες, σαν και αυτές που αναφέρονται στην  πλούσια θεματολογία του συνεδρίου, όπως δημοσιεύθηκε στον τύπο……………….

–Ωστόσο, Καλοπροαίρετα  και  με όλο το Σεβασμό στον Δήμαρχο Τήνου,τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου , τους Δ. Συμβούλους της Πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας αλλά και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Συμβουλίων, καταθέτω δημόσια,τις παρατηρήσεις μου για το ταξίδι αυτό,και ταυτόχρονα θέλω να μεταφέρω τιςεμπειρίες μου, προς το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου,που αφορούν την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση του νησιού μας. Εμπειρίες πουαπόκτησα, από την άσκηση της επιστήμης μου ως Γεωλόγου και από τη διακονία μου  σε Φορείς  που ασχολήθηκαν,με πάθος και συνέπεια,για την κατασκευή των σημαντικότατων έργων υποδομής στον τομέα ύδρευσης-άρδευσης του νησιού μας, που αναφέρω πιο κάτω.

Αντλώ το θάρρος «θράσος»,από το γεγονός ότι υπηρέτησα με την καρδιά μου και τις γνώσεις μου «ως αιρετός »,διαδοχικά για,6 χρόνια Πρόεδρος του   Δ.Σ. της Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Τήνου, 15 χρόνια Επίτροπος της Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ και Αντιπρόεδρος, 5 χρόνια Νομαρχιακός Σύμβουλος Κυκλάδων, 10 χρόνια Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τήνου και Αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου, και τέλος 45 ολόκληρα χρόνια στη διοίκηση του Συλλόγου «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα.

Τα έργα για την οριστική και ασφαλή  ύδρευση και άρδευση της ΤΗΝΟΥ έχουν δρομολογηθεί, εδώ και δεκαετίες . Σε άλλα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, σε άλλα έχουν εκτελεστεί σημαντικά και πολυδάπανα κομμάτια, σε άλλα έχουν πραγματοποιηθεί οι απαλλοτριώσεις εκτάσεων .

Ωστόσο όλα είναι αδρανοποιημένα, γιατί δεν υπήρχε ή δεν υπάρχει γενικότερα, η πολιτική βούληση, για την συνέχεια και ολοκλήρωσή τους.

Πριν λοιπόν μπουν  νέες ιδέες στο κεφάλι μας, από το Κάιρο ή από αλλού και μας αποπροσανατολίσουν από τα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, αγνοώντας τους αγώνες των ανθρώπων που προηγήθηκαν στο Δήμο Τήνου τα τελευταία 40 χρόνια και έφυγαν με την αγωνία της εκτέλεσηςτων βασικών έργων υποδομής του νησιού μας,όπως πρόσφατα, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός, με τον οποίο συνεργάστηκα μέχρι το θάνατό του , καλό θα ήταν η παρούσα Δημοτική Αρχή, να ανοίξει τους δεκάδες φακέλους, που υπάρχουν στο Δήμο Τήνου, για το σκοπό αυτό και να ασχοληθεί, πάνω στα υφιστάμενα ημιτελή έργα.Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεσή της Δημοτικής Αρχής  να βοηθήσω στην ανεύρεση των Αρχείων και την προώθηση των έργων , επειδή ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος είχα πρόσβαση και άποψη γι’ αυτά.

Θα είναι μεγάλο κρίμα για τον τόπο μας,αν σήμερα που κατά ευτυχή συγκυρία η Κυβέρνηση, ο Δήμος, η Περιφέρεια , η Έπαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Νοτίου Αιγαίου αλλά και η Δ.Ε. του ΠΙΙΕΤ,εκπροσωπούνται  από την ίδια παράταξη, εκείνη  της Ν.Δ.,να μην υλοποιηθούν τα παρακάτω έργα, που που έχει τόση ανάγκη ο τόπος μας , αλλά εγκαταλείφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τέτοια έργα είναι:

 1. Ο ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΦΑΛΑΤΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ Η ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( Ο διάλογος λύνει όλα τα προβλήματα)

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Ο καθαρισμός των εκατοντάδων χιλιάδων κ.μ.  νερού της κοίτης του ποταμού της Λειβάδας, που ρέουνμολυσμένα για δεκαετίες, από τα ακατέργαστα απόβλητα των αποχετεύσεων, των γειτονικών χωριών.

Β) Η Αξιοποίηση τωνεπεξεργασμένων λυμάτων, για  άρδευση των περιοχών γύρω από την περιοχήΦαλατάδου, με ημερήσια παροχή πλέον των 300κμ,πολύτιμου επεξεργασμένου νερού. Για την άρδευση εκατοντάδων στρεμμάτων γης , που θα έχουνως άμεσο αποτέλεσμα τηνανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας της  ευρύτερης περιοχήςΦαλατάδου.

Γ) Την Αναβάθμιση της περιοχήςΝατούρα, τηςκοιλάδας της Λειβάδας,πουσε συνάρτηση με το όνειρο του Γεωπάρκου,θα δημιουργήσουν τις συνθήκες,για την ανάπτυξη του περιπατητικού και αγροτικού τουρισμού, στα Πάνω Μέρη και τη συγκράτηση των κατοίκων εκεί.

Ι.ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

Έχει κατασκευαστεί ήδη, ο αγωγός μεταφοράς των λυμάτων από την κοίτη του ποταμού, μέχρι τον Άγιο Αρτέμιο, μήκους περίπου 2χιλ.

   ΙΙ.    ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ  ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Στον Άγιο Αρτέμιο ή όπου αλλού ,ο Τριτοβάθμιος Βιολογικός καθαρισμός,στο ένα άκρο του αγωγού μεταφοράς και η δεξαμενή συλλογής των λυμάτων όλων των χωριών στο άλλο άκρο του, παραπλεύρως της κοίτης.

Sos

Η τοποθέτηση προφορική και γραπτή παραγόντων του Δήμου Τήνου(σήμερα), για πιθανότητα να μεταφερθούν τα λύματα των Πάνω Μερών, μέσω της αμαξιτής οδού από το Φαλατάδο, στο Βιολογικό της πόλης  είναι και ατυχής  και εξωπραγματική.  Φανταστείτε την καταστροφή όλου του οδικού δικτύου των Πάνω Μερών και όσα ανάφερα παραπάνω!! Πέραν του γεγονότος ότι ο Βιολογικός καθαρισμός της πόλης  έχει σχεδιαστεί να συμπεριλάβει πρώτα τα αστικά λύματα των Κιονίων και των παραλιακών οικισμών Αγίας Βαρβάρας-Σκυλανταρι –Άγιος Σώστης και –Άγιος Ιωάννης Πόρτο

 • ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Α) Η αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλ. κυβικών μέτρων νερού που ρέουν επιφανειακά στην κοίτη του ποταμού, ΜΕ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΗ (βεβαιως) ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΠΟ ΕΤΟΣ ΣΕ ΕΤΟΣ, για την ύδρευση και άρδευση  των Πάνω Μερών και όχι μόνο (Στενή,Φαλατάδος, Μυρσύνη, Ποταμιά,Κουμάρος, Βωλάξ, Σκαλάδος, Κρόκος,Καρυά, Μουντάδος, Μοναστήρι, Αρνάδος, Δυο Χωριά, Τριαντάρος, Μπερδιμιάρος).

Β) Η αξιοποίηση των νερών της κοίτης,θα φέρει την Αναβάθμιση των υδροφορέων των Πάνω Μερών, λόγω της αδρανοποίησης των  αντλιοστασίων των γεωτρήσεων μεγάλου βάθους, όπου υπάρχουν (λόγω υπερεπάρκειας νερού). Οι γεωτρήσεις θα τεθούν σε κατάσταση εφεδρείας.

Γ) Θα υπάρξει Εξοικονόμηση πόρων, από την κάθετη μείωση του χρόνου λειτουργίας των αντλιοστασίων των χωριών ( απασχόληση προσωπικού, ΔΕΗ, συντήρηση και επισκευές μηχανημάτων – χλωριοτήρων – συντήρηση σωλήνων γεωτρήσεων- κλπ)

Δ) Θα επιταχυνθεί ο Εμπλουτισμός κατά τους χειμερινούς μήνες,λόγω της περίσσειας των νερών, που δεν χρειάζονται για πότισμα , των υδροφόρων οριζόντων, ενδεικτικά αναφέρω:

i) Εμπλουτισμός των υδροφόρων οριζόντωνΤζάδου– Μουντάδου-Νερομύλοι-Βακέτα , μέσω αγωγού από τις Δεξαμενές του Κέχρου,τους μήνες Ιανουάριο –Φεβρουάριοκαι Μάρτιο προς την αρχή του λαγκαδιού του Τζάδου-Αγίας Παρασκευής, ώστε το φράγμα της Βακέτας, να είναι  πλήρες, με την έναρξη του καλοκαιριού.

ιι)Εμπλουτισμός των υδροφόρων οριζόντωνΤριαντάρου-Πριάστρου-Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου (φράγματα Γύρλας) από τις δεξαμενές Κέχρου προς το λαγκάδι της Γύρλας στο ύψος Μπερδιμιάρου.Την πλήρωση του Εγκοίλου της Γύρλαςπου χρόνο με τον χρόνο  αδειάζει και θα καταστραφεί,από την είσοδο σε αυτό νερό από τη θάλασσα και από τα απόβλητα των χωριών.

Για όλα τα παραπάνω , αναφέρομαι από τα φοιτητικά μου χρόνια(1967-1971) μέχρι σήμερα που γράφω αυτήν την επιστολή.

Με τον τρόπο αυτό τα  Δημοτικά αντλιοστάσια Γύρλας και Βακέτας,θα μπορούν με ασφάλεια και επάρκεια, να λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και για 365 ημέρες ακόμη και με ενίσχυση της ισχύος των αντλιοστασίων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΥ

ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΛΕΙΒΑΔΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ

 1. Έχει κατασκευαστεί: ο αγωγός μεταφοράς του νερού, από την στέψη της λιμνοδεξαμενής της Λειβάδας μέχρι τη μεγάλη δεξαμενή της πόλης Τήνου (Δεξαμενή Καρδαμίτση), μήκους δεκάδων χιλιομέτρων που έχει στοιχήσει πολλά εκατομμύρια, σε δραχμές και ευρώ . Ο αγωγός αυτός ακολουθεί τη διαδρομή του δρόμου Λειδάδα- Μυρσύνη- Στενή –Κέχρος -Μοναστήρι-Τριαντάρος – Αγία  Βαρβάρα Σμόβολο-Αγία Παρασκευή πόλεως Τήνου- και διαμέσου των χωραφιών καταλήγει στην Δεξαμενή Καρδαμίτση Βόρεια του ΠΙΙΕΤ.
 2. Έχουν κατασκευαστεί:οι δυο δεξαμενές που προβλέπονται από την μελέτη του έργου, για τη διανομή του καθαρού νερού, προς τα Πάνω μέρη και τα λοιπά χωριά και την πόλη, Πάνω από το χωριόΚέχρος.
 3. Έχουν κατασκευαστεί: τα κτίρια των ενδιάμεσων αντλιοστασίων από τη στέψη της λιμνοδεξαμενής μέχρι τον Κέχρο,κατά μήκος του δρόμου , Λιμνοδεξαμενή – Στενή και διαμέσου των χωραφιών στις δεξαμενές του Κέχρου, για την ασφαλή μεταφορά του νερού, λόγω υψομετρικής διαφοράς.
 4. Έχει κατασκευαστεί: η λιμνοδεξαμενή, για την αποθήκευση νερού, η οποία όμως σαν έργο έχει αστοχίες σε βαθμό, που δεν επισκευάζεται με συμβατικά μέσα. Το όλο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα  και χωρίς την λιμνοδεξαμενή,γιατί η δεξαμενή του πρώτου αντλιοστασίου, που βρίσκεται στη στέψη της λιμνοδεξαμενής, εξασφαλίζει την συνεχή ροή των νερών του ποταμού προς τον Κέχρο .

Μέχρι να βρεθεί λύση για την λιμνοδεξαμενή,αν βρεθεί, το όλο σύστημα θα λειτουργεί άψογα, σε ποσοστό 100%, τους παραγωγικούς μήνες Δεκέμβριο-Ιούνιο κάθε χρόνο που είναι αρκετός χρόνος και για ύδρευση,άρδευση των ΠΑΝΩ ΜΕΡΩΝ αλλά και τον εμπλουτισμό όλων των υδροφορέων για το υπόλοιπο χρόνο..

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Α) Η ηλεκτροδότηση των αντλιοστασίων

Β) Να τοποθετηθούν οι αντλίες μεταφοράς στα αντλιοστάσια.

Γ) Να επιδιορθωθεί ο αγωγός υδροληψίας, που βρίσκεται μέσα στην κοίτητου ποταμού της Λειβάδας, ώστε να έρχεται το νερό του ποταμού, με φυσική ροή,  στο πρώτο αντλιοστάσιο (αντλιοστάσιο της στέψης)  που είναι (από την μελέτη),η αρχή προώθησης του νερού, προς τον Κέχρο)

Δ) Να εγκατασταθούν τα ταχυδιυλιστήρια στις δεξαμενές του Κέχρου, ώστε το νερό που θα προσφέρεται στο κοινό, να έχει τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.

Προϋπόθεσηγια την έναρξη της λειτουργίας του έργου, είναιη παράλληλη κατασκευή του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού του Φαλατάδου (που προανάφερα) στον Άγιο Αρτέμιο ή σε νέο σημείο, μετά από διαλογική συζήτηση με τους κατοίκους του Φαλατάδου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Αείμνηστος Δήμαρχος Τήνου ΣΙΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ, λίγους μήνες πριν το θάνατό του (με βαθιά πίστη στο έργο της  ΛΕΙΒΑΔΑΣ,όπως το αναφέρω πιο πάνω και  στο όνομα της φιλίας και της συνεργασίας μας) με κάλεσε στο γραφείο του και ζήτησε την βοήθειά μου , επειδή ως Γεωλόγος και ως πρώην Αντιδήμαρχος και σύμβουλός του γνώριζα όλα τα θέματα της Λειβάδας.Στη συζήτηση αυτή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Σιώτος , ηΑντιδήμαρχος κα Αναστασία Δεληγιάννη και ο μηχανικός κ. Μιχάλης Παρασκευόπουλος.Μου ζητήθηκε  να μεταβούμε στη Λειβάδα και να ενημερώσω το μηχανικό κ.  Παρασκευόπουλο παρουσία και του νυν Αντιδημάρχου κ. ΖαχαρίαΓιαννισόπουλου, σημείο προς σημείο  τα, της Λειβάδας,με την ελπίδα να υλοποιηθεί το έργο άμεσα και μάλιστα εντός της Δημαρχιακής θητείας του. Η αυτοψία στη Λειβάδαπαρουσία και άλλων φίλων πραγματοποιήθηκε , αλλά ο θάνατος, στέρησε στο Σίμο το όνειρο της αξιοποίησης των νερών της Λειβάδας  και σε μένα τη χαρά της συνεργασίας μας. Έκτοτε  δεν είχα καμιά ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος .

 • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ο εμπλουτισμός των υδροφορέων, που βρίσκονται στο εσωτερικό του  όρους και του κρατήρα του Πολέμου Κάμπος, από τους οποίους ενισχύονται οι πηγές των γύρω Χωριών Καρδιανής-Υστερνίων Πλατεία-Καλλονής κλπ.

Αύξηση της παροχής όλων των πηγών και γεωτρήσεων, που βρίσκονται περιμετρικά στις πλαγιές του Πολέμου  Κάμπος, από τις οποίες υδρεύονται και αρδεύονται  περιοχές της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ηπλημύρα της 6 Οκτωβρίου 1976, κατέστρεψε μια από τις πιο σημαντικές φυσικές κατασκευές  του χειροποίητου νησιού μας, που συνέβαλε διαχρονικά στον εμπλουτισμό υδροφορέων, της Έξω Μεριάς και Κάτω Μερών.

Πρόκειται για τη λεκάνη συλλογής των όμβριων υδάτων, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος,που σε περιόδους μεγάλων βροχοπτώσεων,τα βρόχινα νερά, λίμναζαν στο βάθος της λεκάνης και λόγω της δομής των γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής,  ακολουθούσαντην κατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση,ενισχύοντας έτσι, την παροχή του νερού σε αναρίθμητες φυσικές πηγές επαφής, περιμετρικά του  Όρους  Πολέμου Κάμπος (Καρδιανή,Υστέρνια,Πλατειά ,της Κόρης ο Πύργος,Καλλονή κλπ).

Δυστυχώς, η πλημύρα του 1976 ευθύνεται για την ρήξη του αμφιθεατρικού τοιχώματος της λεκάνης,από τη μεριά της περιοχής Ζωδεμένης, με αποτέλεσμα τα βρόχινα νερά να κατηφορίζουνπλέον ελεύθερα, προς την λαγκαδιά της ζωδεμένης και να φεύγουν στην θάλασσα, προς τη βορινή πλευρά του νησιού, χωρίς καμιά εκμετάλλευση. Ο ταμιευτήρας δεν μπορεί να συγκρατήσει τα βρόχινα νερά και ξεραίνεται μερικές ώρες, μετά τη κάθε βροχή.

-Βήμα προς βήμα λοιπόν, η παροχή των πηγών γύρω από το βουνό, μειώνεται από έτος σε έτος, ενώ πολλές ήδη έχουν ξεραθεί.

-Ποιος δεν θυμάται τους καταρράκτες, με τα πλούσια νερά και τον χαρακτηριστικό ήχο,που κυλούσαν , στην στροφή πάνω από το χωριό της Καρδιανής,   κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου;

Σήμερα,βλέπουμε τα περιβόλια με τα τεράστια δένδρα στην παραλία της Καρδιανήςνα είναι  έρημα, γιατί δεν κατεβάζει πια νερό, το  λαγκάδι.

 Για την ανάγκη αποκατάστασης της φυσικής λιμνοδεξαμενής εμπλουτισμού, στην κορυφή του Πολέμου Κάμπος, έχουν γράψει εκτός από εμένα  και οι γεωπόνοι κ.κ. Παντελής Αρμάος και Μάτθαίος Βίλλας, αλλά και άλλοι  επιστήμονες.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Να επουλωθείάμεσαη πληγή της φυσικής λεκάνης που έχει καταστραφεί, με ελάχιστο κόστος, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα όπως πριν την καταστροφή του 1976. Μερικά μεροκάματα με μπουλντόζα και  καθοδήγηση ενός ειδικού, ( ενδεχομένως να απαιτείται  μια μελέτη, μικρής κλίμακας), είναι αρκετά για να αποκατασταθεί η αμφιθεατρική πλευρά της λεκάνης, πλάτους 15- 20 μέτρων  περίπου.

 • ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΤΗΝΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

3000-5000 κμ νερού ημερησίως είναι, αυτό που χρειάζεται, η Νότια Τήνος από το υψόμετρο των 150μ μέχρι τη θάλασσα και από τη Λυχναφτιά μέχρι τον Άγιο Ρωμανό, για να μετατραπεί σε ένα πράσινο παράδεισο, με καταπράσινες  εκτάσεις για την κτηνοτροφία.

Επί Δημαρχίας του κ. Σάββα Απέργη,πήραμε  Ομόφωνη Απόφαση  για τη κατασκευή του  Βιολογικού καθαρισμού της πόλης και των Περιοχών της, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

Α)Ο Βιολογικός Καθαρισμός των λυμάτων να είναι Τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός, όπου τα επεξεργασμένα λύματα να δίνουν νερό καθαρότητας 95-98%

Β)Τα νερά από το βιολογικό καθαρισμό ,  κατάλληλα ως έχουν ή με περαιτέρω διύλισηεντός του γηπέδου του βιολογικού, να μετατρέπονται σε νερό καθαρότητας 100%  κατάλληλο :

α) για την άρδευση περιοχών της Τήνου

β)για εμπλουτισμό των υδροφορέωνΓύρλας και Βακέτας.

γ) οαπαγωγόςπρος την θάλασσα,να λειτουργεί ως αγωγός ασφάλειας αλλά κυρίως , ως αγωγός διανομής των καθαρών νερών του Βιολογικού προς τους καλλιεργητές, τις δενδροστοιχίες της πόλης και  των περιοχών της πχ.Ο περιφερειακός δρόμος της πόλης μας.

Γ)Η μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των καθαρών νερών του

 Βιολογικού, να μειώσει το κόστος λειτουργίας του Β.Κ

Δ)Εν όψη της κλιματικήςαλλαγής,να έχουμε κάνει ότι

κάνουν στις ξερικές περιοχές του κόσμου, Ισραήλ, Αραβικές χώρες,

Δηλαδή την ανακύκλωση τωναπόβλητων και μάλιστα συνεχώς με αποτέλεσμα ερημικές περιοχές, να μετατρέπονται σε οπωρώνες της Ευρώπης

 • ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΝΟΡΜΟΥ

Επιβάλλεται η μετατροπή του Βιολογικού καθαρισμού του Πανόρμου σε τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό ,όπως εκείνου της πόλης Τήνου, και αξιοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων,για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

 • ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΓΡΙΖΑΣ

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Ύδρευση και Άρδευση των Κάτω Μερών.

Η συγκράτηση των κατοίκων των περιοχών που θα καλύπτει το φράγμα με την ανάπτυξη της γεωργίας και της Κτηνοτροφίας.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ερήμωσης της ενδοχώρας του νησιού μας, με τη δημιουργία ενός ανεπανάληπτου χώρου για τα ενδημικά και αποδημητικά πουλιά που εξαφανίζονται εξαιτίας της έλλειψης επιφανειακών νερών, για τις ανάγκες τους (βλέπε υδρούσα , βλέπε πλήθος πτηνών και λοιπών ζώων, στο μικρό παρελθόν μας).

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΙ

Α)Η μελέτη του έργου κατασκευής του φράγματος της Γρίζας,

Β)Έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις των απαραίτητων εκτάσεων.

Γ) Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί Όροι

Δ) Η μελέτη διάνοιξης του δρόμου προσπέλασης προς το φράγμα

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Η κατασκευή του φράγματος της Γρίζας.

Οι αγωγοί μεταφοράς για την πλήρη αξιοποίησή του.

Το νερό του φράγματος  σε ύψος 160μ απαλλαγμένο από απόβλητα , μπορεί να φτάσει ως την Ανεμογεννήτρια της Αγίας Μαρίνας και από εκεί να εξυπηρετήσει την Έξω Μεριά και από τα Δυτικά τη Περιοχή Βουρνή και Κιόνια.

 • ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ»,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

 ΣΚΟΠΟΣ

Α) Ο εμπλουτισμός των υδροφόρων του νησιού, κατά μήκος των χειμάρρων, με τηνκατακόρυφη και πλευρική κατείσδυση των βρόχινων νερών,που ρέουν στην κοίτη τους για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, λόγω της διάρρηξης των υπό κλίση επιφανειακών γεωλογικών σχηματισμών (αποσαθρωμένοι σχιστόλιθοι).

Β) Τα νερά να εμπλουτίζουν βήμα προς βήμα υδροφορείς ,σε μεγάλα υψόμετρα γύρω από τα χωριά και μέχρι το κύμα.

Γ) Η επαναλειτουργία των επιφανειακών πηγών επαφής, που έχουν ξεραθεί.

Δ) αύξηση της παροχής των υπαρχόντωνπηγών και επαναλειτουργία των πηγαδιών που έχουν ξεραθεί, μετά από δεκαετίες.

Ε)Αύξηση του πρασίνου στις κοιλάδες του νησιού και όχι μόνο.

Ζ)Παραγωγή κτηνοτροφών, για ανάπτυξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σειρά μικροφραγμάτων εμπλουτισμού στο χείμαρρο της Γύρλας, κλπ., με άριστα αποτελέσματα, για:

Α)την ύδρευση της πόλης Τήνου

Β) την άρδευση των χωραφιών της Γύρλας.

Γ) Άνοιξαν ξεχασμένες πηγές

Δ)γέμισαν τα ξερά για δεκαετίες πηγάδια της περιοχής.

ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Αντιγραφή των μικροφραγμάτων της Γύρλας και εφαρμογή τους παντού,σε όλους τους χειμάρρους του νησιού, με ένα σύνθημα , καμιά σταγόνα νερού στη θάλασσα.

 • ΜΙΚΡΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ

ΣΚΟΠΟΣ

Είναι αδιανόητο στο 2020, τα νερά που ρέουν τους χειμάρρους  του νησιού μας και έχουν τις ρίζες τους κοντά στα χωριά μας,να είναι  μολυσμένα από τα απόβλητα των αποχετεύσεων. Οι αρρώστιες είναι προ των πυλών για όλους μας. Οι μικροί βιολογικοί τύπου ξενοδοχείων, στα σημεία ρίψης των αποβλήτων των αποχετεύσεων, με την επεξεργασία αυτών, θα συντελέσουν :

α)στον άμεσο καθαρισμό, των τρεχούμενων νερών των λαγκαδιών.

β) στηνπαραγωγή μεγάλων ποσοτήτων, κατάλληλου νερού για τις καλλιέργειες , στα μεγάλα υψόμετρα.

γ) στην αύξηση του πρασίνου μέσα και γύρω από τα χωριά.

δ)στην ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού.

ε) θα ελαχιστοποιηθούν οι μεταφορές νερού, από την πόλη στην ενδοχώρα με τεράστιο οικονομικό όφελος για το Δήμο (εργατικά, καύσιμα, συντήρηση οχημάτων κ.λ.π)

9. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΣΙΚΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΦΟΡΩΝ ΟΡΙΖΟΝΤΩΝ ΤΟΥ

    Το μεγάλο μας βουνό, ο Τσικνιάς , αποτελείται από ρηγματο- ποιημένους και αποσαρθρωμένους σχιστόλιθους, όλων των τύπων. Παράλληλα λόγω της θέσεως του Βορειοανατολικά του νησιού μας με ανοικτή θέα στο Αιγαίο, δέχεται τις περισσότερες βροχές. Από τα παραπάνω προκύπτει, θεωρητικά αλλά και πρακτικά  ότι, το εσωτερικό του, φιλοξενεί ένα τεράστιο υδροφόρο ορίζοντα, πλούσιο σε νερά αναβλύζοντα περιμετρικά του βουνού και πηγές επαφής.

Εκατοντάδες πηγές επαφής, με σημαντικότατες ημερήσιες παροχές νερού εμφανίζονταν περιμετρικά του ΤΣΙΚΝΙΑκαι μάλιστα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Από πολύ ενωρίς οι υψηλά ιστάμενοι πίστεψαν πως το βουνό θα λύσει όλα τα προβλήματα της ύδρευσης της πόλης Τήνου. Το ΠΙΙΕΤ το έτος 1935 εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα υδρευτικά έργα για το νησί μας. μέσα σε 6 μήνες από τη σύλληψη της ιδέας,εκτέλεσε το έργο  μεταφοράς του νερού των πηγών ΑΚΕΡΑΤΟΥ από τον Τσικνιά  στις δεξαμενές του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελισρίας Τήνου,το γνωστό σε όλους μας «ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ» κλΠ.

…..Τα τελευταία 50 χρόνια,  διαπιστώθηκαν σημαντικές κατολισθήσεις στις πλαγιές του βουνού, γι’ αυτό αποφασίστηκε από το Υπουργείο Γεωργίας,η προστασία των πρανών και του υδροφορέατου Τσικνιά,με ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ.

Α) με ελεγχόμενη βόσκηση στο βουνό

Β) με τεχνικές αναβαθμίδες προστασίας, με δοκούς και συρματοπλέγματασυγκράτηση,των πρανών του.

Όλοι θυμόμαστε ότι κατέφθασαν στη Στενήτα απαραίτητα υλικά για την εργασία αποκατάσταση και προστασίας του Όρους μας, ωστόσο , οι εργασίες σταμάτησαν και τα υλικά εξαφανίστηκαν.

Σήμερα η περιοχή Τσικνιά  θυμίζει κρανίου τόπο. Το βουνό έχει αποψιλωθεί τελείως από τα ελεύθερα-αδέσποτα καιασυνόδευτα κατσίκια και έχει διαβρωθεί το επιφανειακό έδαφος  μέχρι την κορυφή του. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής των πηγών , πολλές από τις οποίες έχουν ξεραθεί ήδη.

Μια λύση υπάρχει μόνο:

-ΝΑΕΞΑΦΑΝΕΙΣΕΤΕ (ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ) ΤΑ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ  ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΜΑΣ  (ΤΣΙΚΝΙΑ,  ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΜΠΟΣ &ΕΞΩ ΜΕΡΙΑΣ.

Μη ξεχνάτε ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90, υπήρχαν δυο αγροφύλακες στο νησί μας, οι οποίοι  επέβλεπαν περιφερόμενοι σε όλη την έκταση του νησιού, ώστε όλα τα ζώα να είναι υπό έλεγχο και πεδικλωμένα. Τι άλλαξε……….

-ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΙΟ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΣΙΚΝΙΑ.

Δεν υπάρχουν άλλες λύσεις για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στο βουνό μας ….κλπ

Τελειώνοντας , δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου να βοηθήσω τη Δημοτική Αρχή σε ότι μου ζητηθεί.

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι

Οι καιροί ου μενετοί

Ιωάννης Μ. Ψάλτης

spot_img

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -spot_img
- Ε Κ Λ Ο Γ Ε Σ 2023 -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img