Εφημερίδα Κοινή Γνώμη / Συντάκτης: Θοδωρής Καρατζούνης
Η πρόσφατη πρώτη δυνατή κακοκαιρία του φετινού χειμώνα, έβαλε τους Δήμους των Κυκλάδων στη διαδικασία να συζητήσουν για τον βαθμό ετοιμότητας του κάθε νησιού, αλλά και για τα κατάλληλα σχέδια αντιμετώπισης ανάλογων ή χειρότερων καιρικών φαινομένων.
Στο πλαίσιο αυτό, τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Τήνου, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Τα θέματα της συνάντησης περιλάμβαναν την αποτίμηση δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο του 2024, καθώς και τον συντονισμό, τον σχεδιασμό και τις δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις για την περίοδο 2024-2025.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η υποδιοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου, ο λιμενάρχης Τήνου (μέσω τηλεδιάσκεψης), ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τήνου, εκπρόσωπος του Επαρχείου, εκπρόσωπος από την Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων, αντιδήμαρχοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι Πολιτικής Προστασίας Ιγνάτιος Δασύρας και Φραγκίσκος Βιδάλης, ο προϊστάμενος και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων. Άπαντες δεσμέυτηκαν για συνεχή επαγρύπνηση και συνεργασία, με στόχο την άμεση ανταπόκριση σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και των υποδομών του νησιού.
Ι. Δασύρας: “Συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία”
Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τήνου, Ιγνάτιος Δασύρας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τη συνεδρίαση και τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι “στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία. Αρχικά κάναμε τον απολογισμό μας για την αντιπυρική περίοδο του 2024, κατά την οποία πήγαν όλα καλά στο νησί γιατί δεν είχαμε ούτε μεγάλες πυρκαγιές, ούτε μεγάλες ζημιές. Παράλληλα, παρουσιάσαμε το σχέδιο “Δάρδανος 2″ με το οποίο θα προσπαθήσουμε να θωρακίσουμε το νησί για πιθανές πλημμύρες και χιονοπτώσεις. Επίσης, θέσαμε επί τάπητος ζητήματα ετοιμότητας, καθώς έχουμε ήδη σε διαδικασία δημιουργίας μία ομάδα εθελοντών που θα επεμβαίνει άμεσα σε κάθε κοινότητα. Σε κάθε χωριό θα υπάρχουν 5-10 άτομα, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο, αλλά ελπίζουμε να ολοκληρωθεί σύντομα. Παράλληλα, έχουμε ορίσει κάποιους ιδιώτες οι οποίοι κατέχουν βαρέως τύπου οχήματα, για κάποιες απαραίτητες εργασίες που μπορεί να χρειάζονται, όπως επίσης και ιδιοκτήτες λεωφορείων σε περίπτωση που χρειαστεί η εκκένωση μιας περιοχής”.
“Κανένα νησί δεν μπορεί να πει ότι είναι σε ετοιμότητα, απέναντι σε κάτι πολύ ακραίο”
Αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας του νησιού, μετά και τα πρόσφατα “μηνύματα” του καιρού με την κακοκαιρία “Alexandros”, ο κ. Δασύρας τόνισε ότι “κανένα νησί δεν μπορεί να πει ότι είναι σε ετοιμότητα, απέναντι σε κάτι πολύ ακραίο. Η μεγάλη ξηρασία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, θα έχει σαν αποτέλεσμα, αν έρθει απότομη βροχή να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σας αυτά που είχαμε ζήσει πριν περίπου 20 χρόνια. Τότε είχαμε μεγάλες κατολισθήσεις, είχαν καταρρεύσει δρόμοι και είχαν εκκενωθεί χωριά. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην έρθουμε ξανά αντιμέτωποι με ένα τόσο ισχυρό καιρικό φαινόμενο στο νησί. Κάθε καιρικό φαινόμενο έχει και το δικό του σχέδιο αντιμετώπισης και εμείς προετοιμαζόμαστε για κάποια από αυτά, αλλά δεν θέλουμε με τίποτα να αντιμετωπίσουμε έναν πολύ μεγάλο όγκο νερού στο νησί. Για το κέντρο της Τήνου, δεν θα έχουμε πρόβλημα, καθώς όλα τα φρεάτια είναι όλα καθαρισμένα, από εμάς έχει γίνει ένας συντονισμός και ένας καθαρισμός και όπου μπορούμε να επέμβουμε, έχουμε επέμβει”.
Οι συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση
Ο δήμαρχος Τήνου και πρόεδρος του ΤΕΣΟΠΠ, Παναγιώτης Κροντηράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αγαστή συνεργασία τους με τον Δήμο, υπογραμμίζοντας τη σημαντική ανταπόκρισή τους σε περιστατικά που απαιτούσαν παρέμβαση. Αναφερόμενος στις δράσεις πρόληψης, επισήμανε τον καθαρισμό 270 φρεατίων από τις υπηρεσίες του Δήμου και τη συνέχιση του καθαρισμού χαντακιών και φρεατίων που κρίνονται επικίνδυνα για πλημμύρες. Τέλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την έπαρχο Τήνου για τη συνεργασία τους στον καθαρισμό ρεμάτων, ζητώντας οι δράσεις αυτές να συνεχιστούν.
Το σχέδιο “Δάρδανος 2”
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκε η 2η έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης Συνεπειών από Πλημμυρικά Φαινόμενα, με την κωδική ονομασία “Δάρδανος 2”. Το σχέδιο εγκρίθηκε με απόφαση του δημάρχου και κοινοποιήθηκε στους συμμετέχοντες.
Με το σχέδιο “Δάρδανος 2” επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας. Προϋπόθεση για την επίτευξη του σκοπού αυτού είναι η συνέργεια, η συνεργασία και η διαλειτουργικότητα των εμπλεκόμενων Φορέων σε Τοπικό επίπεδο.
Οι αντικειμενικοί στόχοι είναι ο προσδιορισμός ρόλων και αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων Φορέων σε τοπικό επίπεδο και σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του συστήματος Πολιτικής Προστασίας. Η δρομολόγηση προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας που συμβάλλουν στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων καθώς και η συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων Φορέων σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών.
Οδηγίες για την ενεργοποίηση και εφαρμογή του Σχεδίου
Το παρόν σχέδιο ενεργοποιείται και εφαρμόζεται μετά την επίσημη ενημέρωση του δημάρχου για επιπτώσεις από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, από την αρμόδια κατά τόπο υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, η οποία αποτελεί θεσμικά τον φορέα επίσημης ενημέρωσης για την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή ευθύνης της μετά από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, από τις κατά τόπους υπηρεσίες του Δήμου, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ή από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου.
Διευκρινίζεται ότι η έκδοση απόφασης κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας δεν αποτελεί προϋπόθεση ενεργοποίησης και εφαρμογής του παρόντος σχεδίου. Ως συντονισμός θεωρείται η οργάνωση και διατήρηση της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων οργανικών μονάδων του Δήμου, καθώς και μεταξύ φορέων ή υπηρεσιών ή άλλου εμπλεκόμενου δυναμικού και μέσων πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο για την εξασφάλιση ενιαίας και συγχρονισμένης δράσης. Επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση σειράς δράσεων οι οποίες δύνανται να διαφοροποιούνται σε κάθε συμβάν, ανάλογα με τις απαιτήσεις διαχείρισης του καταστροφικού φαινομένου, από τους εμπλεκόμενους φορείς και δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά το εύρος των δράσεων αυτών.
Προληπτικά έργα του Δήμου
Τα προληπτικά έργα των Δήμων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων και δρομολογούνται με εντολή των δημάρχων, προσδιορίζονται θεματικά στις παρακάτω ενότητες:
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών αρμοδιότητας του Δήμου.
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση του αντιπλημμυρικών έργων, αρμοδιότητας λειτουργίας και συντήρησης του Δήμου.
- Τον έλεγχο και τη συντήρηση εγγειοβελτιωτικών έργων αρμοδιότητας του Δήμου.
- Τον προγραμματισμό και εκτέλεση νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.