Προς κατάργηση το Ειρηνοδικείο Τήνου;

Προς κατάργηση το Ειρηνοδικείο Τήνου;

Στην κατάργηση των Ειρηνοδικείων και ενοποίηση με τα Πρωτοδικεία φέρεται να προχωράει το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με κείμενο που παρουσιάζεται ως το σχέδιο νόμου και αναμένεται να κατατεθεί και το οποίο προκάλεσε ήδη την αντίδραση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), κάνοντας λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης (που επικαλείται σχέδιο που παρουσίασε το dikastis.blogspot.gr) προβλέπεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης και ειδικότερα ορίζεται πως «καταργούνται τα ειρηνοδικεία ως πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και επέρχεται ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της πολιτικής δικαιοσύνης. Οι έδρες των καταργούμενων ειρηνοδικείων, που αναφέρονται στη διάταξη … διατηρούνται ως περιφερειακές έδρες των πρωτοδικείων, στα οποία υπάγονται».

Στις Κυκλάδες, λειτουργούν ειρηνοδικεία στα νησιά Τήνος, Άνδρος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Σαντορίνη, Πάρος, Σύρος. Οι όποιες ελπίδες για την μη κατάργηση των ειρηνοδικείων του νομού, εναποτίθεται στη νησιωτικότητα του νομού, αν και οι πιθανότητες είναι περιορισμένες.

Σύμφωνα με το σχέδιο που διέρρευσε τα δύο εναλλακτικά σενάρια για τις δικαστικές υπηρεσίες των Κυκλάδων προβλέπουν:

α) Κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων και υπαγωγή τους στο Πρωτοδικείο Σύρου, πλην του Ειρηνοδικείου Θήρας, το οποίο θα υπαχθεί στο Πρωτοδικείο Νάξου.

β) Κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων αλλά και του Πρωτοδικείου Νάξου. Όλες οι δικαστικές υπηρεσίες του νομού θα υπάγονται στο Πρωτοδικείο Σύρου το οποίο μετονομάζεται σε Πρωτοδικείο Κυκλάδων.

Παράλληλα, προβλέπονται διατάξεις για τη μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη των Ειρηνοδικών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕνΔΕ μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για τη συγχώνευση του πρώτου βαθμού της πολιτικής δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση της Προέδρου της Ένωσης Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών, του Εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη, Εφέτη και του Υπευθύνου Διαχείρισης Οικονομικών της Ένωσης Νικήτα Βελία, Ειρηνοδίκη, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γεώργιο Φλωρίδη, καθώς και με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα.

Κατά τη συνάντηση αυτή από την ηγεσία του υπουργείου «μας γνωστοποίησαν, ρητώς, για πρώτη φορά, ότι ΔΕΝ υιοθετείται η πρόταση της ΕνΔΕ περί διατήρησης των Ειρηνοδικείων ως αυτοτελών δικαστικών σχηματισμών και περί λελογισμένης αύξησης της καθ´ ύλην αρμοδιότητας αυτών και ότι, ήδη ελήφθη επισήμως η κεντρική πολιτική απόφαση Ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας της Πολιτικής Δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter