





Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε συνεργασία με το Cycladic Art Foundation της Νέας Υόρκης, ενισχύουν και προωθούν την επιστημονική έρευνα που αφορά στον πολιτισμό των Κυκλάδων από τη Νεολιθική έως και τη Μεταβυζαντινή περίοδο.
Για τον σκοπό αυτόν προκήρυξαν το ετήσιο Χρηματικό Έπαθλο ύψους 5000 USD στη μνήμη Πέτρου Δ. Γονέου, πρώην ενεργού μέλους και αντιπροέδρου του Cycladic Art Foundation, το οποίο θα δίδεται για κάθε χρόνο σε μία ή περισσότερες ερευνητικές προτάσεις που θα υποβάλλονται από νέους επιστήμονες και θα κρίνονται από Ακαδημαϊκή Επιτροπή Αξιολόγησης.
Για τo ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δεύτερη χρονιά του Επάθλου, ο μεγάλος αριθμός πολύ ανταγωνιστικών προτάσεων που υποβλήθηκαν από ερευνητές που προέρχονται από μεγάλα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού οδήγησε τους συντελεστές του Επάθλου στην απόφαση να χρηματοδοτήσουν τρεις συνολικά ερευνητικές προτάσεις με το ποσό των 5000 USD την κάθε μία.
1ος Νικητής: Αρχαία παραγωγή σερπεντίνη στην Τήνο
Υπ. Δρ Βασιλική Ανεβλαβή
Δρ. Αλκιβιάδης Σιδερίδης
Dr. Thorsten Jakobitsch
Η έρευνά μας εντάσσεται σε μια διεπιστημονική προσέγγιση που βασίζεται σε τρεις πυλώνες: αρχαιολογικές, γεωλογικές και λειχηνομετρικές έρευνες του τηνιακού αρχαίου λατομείου σερπεντινίτη, Ρας. Στην Τήνο, το αρχαίο και εγκαταλελειμμένο λατομείο Αγ. Γεώργιο Ρας, αποτελείται από μια μοναδική υφή από σκούρο πράσινο σερπεντινίτη που τέμνεται από ένα φωτεινό πράσινο σερπεντινικό δίκτυο.
Υπάρχουν ορατά μέτωπα εξόρυξης, με ίχνη αρχαίων εργαλείων. Με την υποστήριξη του «Goneos Award», η έρευνα θα πλαισιωθεί περαιτέρω από λειχηνομετρική και φωτογραμμετρική μελέτη. Αυτή η μοναδική μελέτη θα παράσχει νέες πληροφορίες καθώς η αρχαία δραστηριότητα εξόρυξης σερπεντινίτη είναι σπάνια τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Η έρευνα υποστηρίζεται και συν-μελετάται από την Δρ Αναστασία Αγγελοπούλου, υπεύθυνη αρχαιολόγο Τήνου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.