Πρωτοχρονιά στην Ξινάρα, Καθέδρα της Τήνου

Γιορτάστηκε πανηγυρικά στον Καθεδρικό ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα Τήνου η Πρωτοχρονιά του 2021 με τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας, από τον Αρχιεπίσκοπό μας π. Νικόλαο. Συλλειτούργησαν και οι ιερείς: π. Αλέξανδρος, εφημέριος Κώμης Τήνου και π. Μάρκος Βιδάλης.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

www.kantam.gr

Στην τελετή βοήθησαν, ο εφημέριος Παναγίας Ροδαρίου Μυκόνου π. Ριχάρδος και ο π. Ιωάννης, για την αναμετάδοση ηλεκτρονικά της Θείας Λειτουργίας.

Συμμετείχαν πιστοί σύμφωνα με τις προδιαγραφές, λόγω των μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας, από χωριά και την Χώρα της Τήνου.

Έψαλλαν συνοδεία τους αρμονίου λαϊκοί μαζί με όλο το εκκλησίασμα ύμνους και άσματα της ημέρας.

Κατάλληλα εμπνευσμένο λόγο απεύθυνε στους πιστούς ο Σεβασμιότατος π. Νικόλαος και είπε τα εξής:

Η Πρωτοχρονιά, αδελφοί μου και αδελφές είναι ημέρα ευχών.

Ο κάθε άνθρωπος ψάχνει να βρει τις καλύτερες ευχές και να τις απευθύνει στα πρόσωπα του αγαπά. Σήμερα την καλύτερη και πιο ουσιώδη ευχή μας την προσφέρει ο Λόγος του Θεού. Μια ευχή που ταυτόχρονα είναι προσευχή ευλογίας: «Να σε ευλογεί και να σε προστατεύει ο Κύριος. Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του πάνω σου και να σου χορηγήσει την ειρήνη!». Την ίδια αυτή ευχή απευθύνω στην κάθε μια και στον κάθε ένα, στην τοπική μας Εκκλησία, στην αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία, σε όλους τους κατοίκους αυτού νησιού αλλά και της Πατρίδας μας.

Είναι τόσο όμορφη αυτή η επίκληση του Θεού: «Ο Κύριος να σε ευλογήσει και να σε φυλάξει». «Ο Κύριος να λάμψει το πρόσωπό του πάνω σου και να σε ελεήσει». «Ο Κύριος να στρέψει το πρόσωπό του πάνω σου και να δώσει ειρήνη».

Ενώ ξεκινούμε ένα καινούριο χρόνο δεν έχουμε ανάγκη να απευθυνθούμε στους αστρονόμους και στη μαγία για να αναζητήσουμε φως για το μέλλον. Εμπιστευόμαστε στο Θεό και αναζητούμε βοήθεια και φως μόνο από Αυτόν.

Την πρώτη ημέρα αυτού του νέου έτους κάνουμε ως δώρο στην Εκκλησία αυτή την ευλογία που ξεκινά από το Θεό και φθάνει στην καρδιά μας. Γίνεται προσευχή και ταυτόχρονα ευχή για όλους τους ανθρώπους της γης. Αρχίζουμε αυτό το νέο έτος εις το όνομα του Κυρίου. Ο κόσμος, ο καιρός, η ιστορία, η ζωή του σύμπαντος, όλα προέρχονται από το Θεό και την αγάπη του, όλα συντηρούνται από τη Θεία πρόνοιά του, όλα σ’ Εκείνον κατευθύνονται. Το Θεό Πατέρα που φανερώνει την αγάπη του για μας στο πρόσωπο του Θεού Υιού, που έρχεται ανάμεσά μας ως Σωτήρας με την ενέργεια του Θεού Αγίου Πνεύματος. Ευχαριστούμε λοιπόν και δοξάζουμε τον Ένα και τριαδικό Θεό που είναι Αγάπη.

Τα σημερινά Λειτουργικά κείμενα μας βοηθούν να τιμήσουμε επίσης την Παναγία Θεοτόκο. Είναι Εκείνη που γέννησε μέσα στο χρόνο και στην ιστορία τον άχρονο Υιό του Θεού, είναι εκείνη που μας έφερε τον αναμενόμενο Σωτήρα.

Τώρα ο Θεός είναι ανάμεσά μας, είναι μαζί μας. Δυο χιλιάδες είκοσι χρόνια γράφει μαζί με τον άνθρωπο μια κοινή ιστορία, ιστορία αγάπης, ιστορία σωτηρίας.

Ο Θεός ήλθε να μας συναντήσει. Δική Του είναι η πρωτοβουλία. Εκείνος έκανε το πρώτο βήμα για τη συνάντηση αυτή. Τώρα όμως είναι ο καιρός που εμείς πρέπει να βαδίσουμε προς Εκείνον. Οφείλουμε πριν απ’ όλα να αφήσουμε ανοικτή διάπλατα την πόρτα της καρδιάς μας για να μπει μέσα σ’ αυτήν ως ανέσπερο, φως και να φωτίσει.

Η Παναγία, είναι η γυναίκα που άκουσε τη φωνή του Θεού, υπάκουσε στο θέλημά του, ήταν πάντοτε προσεκτική στα σημάδια της παρουσίας του Θεού. Και ενώπιον Του, κάθε μέρα ανανέωνε το σωτήριο «ναι» που είχε πει την ημέρα του Ευαγγελισμού της. Η Παναγία σε όλη τη ζωή της έψαλε το «Μεγαλύνει», την δοξολογία της, την ευχαριστία της. Η Παναγία στη σπηλιά της Βηθλεέμ, με το βρέφος Ιησούς στην αγκαλιά της, είναι η εικόνα της χαράς, είναι η εικόνα της αισιοδοξίας και της ελπίδας.

Όταν είναι παρών ο Θεός στη ζωή μας, ακόμη κι’ αν ζούμε μέσα σε μια σπηλιά μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Και αντίθετα μπορεί να κατέχουμε όλα τα πλούτη της γης και σε βασιλικά παλάτια να κατοικούμε, όμως αυτά δεν εξασφαλίζουν την αληθινή ευτυχία.

Σήμερα η Εκκλησία επικαλείται την ευλογία και την ειρήνη πάνω σε όλο τον κόσμο, ώστε ο χρόνος και η ιστορία να ακολουθεί το σχέδιο του Θεού. Ένα σχέδιο σωτηρίας για όλους τους ανθρώπους. “Ο Θεός έστειλε τον Υιό του, που γεννήθηκε από μία γυναίκα για να λάβουν την υιοθεσία. Ο Θεός έστειλε στις καρδιές τους το Πνεύμα του Υιού του το οποίο φωνάζει: Αββά, Πατέρα». Και με την ενέργεια αυτού του ιδίου Πνεύματος μπορούμε να απευθυνόμαστε και στον κάθε συνάνθρωπο μας και αδελφό να τον αποκαλούμε.

Δυστυχώς και η σημερινός κόσμος είναι γεμάτος από πολέμους και εχθρότητα, βία και βαρβαρότητα. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και οι άνθρωποι δε δέχτηκαν το «επί γης ειρήνη».

Η Παναγία είναι η γυναίκα της ειρήνης, η Βασίλισσα της ειρήνης. Μιας ειρήνης που πάντα υπήρχε μέσα στην καρδιά της, παρόλο που οι καταστάσεις που έζησε ήταν πολύ πιο δυσμενείς από τις δικές μας.

Η καρδιά μας πολλές φορές αποδεικνύεται σκληρή, πέτρινη. Αυτή την πέτρινη καρδιά ζητούμε από τον Κύριο να την κάνει σάρκινη, δηλαδή ευαίσθητη για να εκπληρώσει την αποστολή της που είναι η αγάπη.

Εύχομαι, η καρδιά της κάθε μιας και του κάθε ενός μας, να γίνει ο καλύτερος δέκτης της θεϊκής ειρήνης, που ανάγγειλαν τις μέρες αυτές οι άγγελοι του ουρανού προς τους ανθρώπους της γης.

Να γίνει η καρδιά μας πρώτα δέκτης της αγάπης του Θεού, για να μπορέσει στη συνέχεια να γίνει και πομπός αυτής της αγάπης προς κάθε συνάνθρωπο.

Αμήν.

Μετά την Αρχιερατική Τελετή, στην αυλή της Εκκλησίας τραγούδησαν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, πιστοί, από τους συμμετέχοντες στην Θεία Λειτουργία της 1ης του Έτους 2021.

Ν.Φ.Κ.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter