Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Ψηφιακή έκθεση με περιστεριώνες της Αιγύπτου και της Τήνου

Στοχευμένη ψηφιακή έκθεση με θέμα τη συνάντηση των πολιτισμών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, πραγματοποιείται από το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια και το Μουσείο Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας.

Στιγμιότυπο της ψηφιακής έκθεσης Περιστεριώνες

Οι φωτογραφίες της έκθεσης αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μιας ιδιαίτερης λαϊκής αρχιτεκτονικής που βρίσκονται στην ύπαιθρο της Αιγύπτου και στο νησί της Τήνου. Διαφορετικές τεχνοτροπίες για κοινή όμως χρήση. Εντυπωσιακές κατασκευές που προορίζονται για κατοικίες των περιστεριών. Το πουλί που συνδέθηκε με την ύπαρξη του ανθρώπου από τους αρχαίους χρόνους αλλά κυρίως εδραιώθηκε ως τις μέρες μας ως παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης. Οι διαφορές πολλές, στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή είναι φτιαγμένοι από εντελώς διαφορετικά υλικά, προσαρμοσμένοι σε ένα απόλυτα διαφορετικό φυσικό περιβάλλον και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται και να κατασκευάζονται νέοι. Στην Τήνο ξεκίνησαν να χτίζονται περίπου κατά το 1.200 μ.Χ. ενώ τα τελευταία χρόνια η χρήση τους εγκαταλείφθηκε και οι εναπομείναντες αποτελούν σήμερα διατηρητέα μνημεία. Είναι πάντως γεγονός ότι πρόκειται για περίτεχνα οικοδομήματα που δημιουργούν καταπληκτικές γεωμετρίες και στολίζουν μοναδικά το τοπίο που τις περιβάλει.

Περιστεριώνας στην Αίγυπτο – φωτογραφία από τη Σάρα Ζοχέιρ

Μπορείτε να δείτε την ψηφιακή έκθεση «Περιστεριώνες» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Περιστεριώνας στην Τήνο – φωτογραφία Αριστείδης Κοντογεώργης

Το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο του πρώην Αβερώφειου Παρθεναγωγείου. Διαθέτει δανειστική βιβλιοθήκη, ανοικτή στο κοινό, καθώς και χώρους εκθέσεων, διαλέξεων και διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Στο Παράρτημα διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, ενώ είναι κέντρο πιστοποίησής της. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του οργανώνει διαλέξεις, εκθέσεις, συναυλίες, συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Καΐρου και σε άλλα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες: https://hfc-worldwide.org/

Επιμέλεια: Νατάσα Βησσαρίωνος

www.ert.gr

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Μεγάλος διαγωνισμός από την Ελιν στα πρατήρια του Ευάγγελου Αλβέρτη

Από Δευτέρα 27/3 έως και 22/4 με καύσιμα αξίας 30€ και άνω μπαίνετε στην κλήρωση της εβδομάδας για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς που θα κερδίσουν μια ψησταριά υγραερίου Weber ή μια από τις 2 δωροεπιταγές αξίας 500€ σε καύσιμα Μια κλήρωση κάθε εβδομάδα! 3 τυχεροί κάθε εβδομάδα!...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -