Ψήφισμα εκδημίας Ευαγγέλου Σερπετίνη

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Υστερνίων Τήνου, εκτάκτως συνελθών υπό την Προεδρίαν του Πρωτοπρ. Γεωργίου Φανερού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιεράς νήσου Τήνου, σήμερον Κυριακήν 11 Φεβρουαρίου 2024, μετά την αιφνίδια προς Κύριον εκδημία του Ευαγγέλου Σερπετίνη, διατελέσαντος Επιτρόπου Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Υστερνίων Τήνου, ο οποίος ανέγνωσε τον εξόδιο λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ περί της Αναγγελίας εκδημίας του μεταστάντος:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η είδηση της εκδημίας προς Κύριον του πιστού Χριστιανού, άξιου τέκνου της Εκκλησίας μας, Εκκλησιαστικού Επιτρόπου της Αγίας Παρασκευής Υστερνίων και εκλεκτού οικογενειάρχη, αγαπητού σε όλους μας Ευαγγέλου, μας ἐθλιψε, κατ’ άνθρωπον, βαθύτατα…

Η Εκκλησία και η τοπική μας Εκκλησία έχασαν ένα ακόμη αυθεντικό και γνήσιο εκπρόσωπο μιας γενιάς, που σιγά-σιγά αποσύρεται, κληροδοτώντας σε όλους μας παραδείγματα πίστεως και ζωής. Κατακοσμημένος με σπάνιο ήθος και γνήσιο Εκκλησιαστκό φρόνημα, τιμιότητα και άδολη πίστη, με σεβασμό προς τον Επίσκοπο και την Εκκλησία, τίμησε με τη ζωή και τη δραστηριότητά του τα Υστέρνια και την Ιερά μας Νήσο Τήνο.

Γεννήθηκε το 1941 στα Υστέρνια. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας, μετακόμισε στην Αθήνα από ηλικία δέκα ετών, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο Διόνυσο και μετάσπούδασε στη βιοτεχνική σχολή και ταυτόχρονα μάθαινε τη τέχνη του μαρμαρά δίπλα στον θείο του Πέτρο Ρήγο. Ασχολήθηκε επῖτυχώς με τη μαρμαρογλυπτική και την επεξεργασία μαρμάρου, δημιουργώντας αρχικά ένα μικρό εργαστήριο στο Χαλάνδρι και έπειτα ιδιόκτητο εργοστάσιο στα Βριλήσια.

Με την ομόζυγό του αείμνηστη Μαρίνα Ονουφρίου Δεσύπρη απέκτησαν τρία παιδιά, τη Μαριέττα, τον Γιώργο και τον Νίκο. Ζώντας στο Χαλάνδρι δραστηριοποιήθηκε στην Ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτῆρος όπου διηκόνησε και στην ανέγερση του ναού. Ωσαύτως, στο σύλλογο Υστερνιωτών εν Αθήναις «Η Αγία Παρασκευή», του οποίου διετέλεσε πρόεδρος και ανεμείχθη δραστήρια και ενεργά στα κοινά του Χαλανδρίου και των Υστερνίων.

Μετά τη σύνταξή του επέστρεψε με τη ομόζυγό του Μαρίνα στο χωριό που τόσο αγαπούσε. Στο πλάι του Εφημερίου μακαριστού πατρός Βασιλείου βοήθησε την ενορία της Αγίας Παρασκευής, διατελώντας επίτροπος και διηκόνησε το Ιερό Αναλόγιο. Παππούς τριών εγγονών, ένα από κάθε του παιδί, την Αλκμήνη-Φωτεινή, τη Μαρίνα και τον Βαγγέλη, υπήρξε πρότυπο οικογενειάρχου.

Ο θάνατος της αγαπημένης του ομοζύγου Μαρίνας το 2020 τον συγκλόνισε και τέσσερα χρόνια μετά, ανήμερα του Αγίου Χαραλάμπους προστάτη των μαρμαράδων, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο.

Ο αείμνηστος Ευάγγελος Σερπετίνης αφήνει σε όλους μας μία πολύτιμη παρακαταθήκη πιστού και αφοσιωμένου τέκνου της Εκκλησίας, ενός ανιδιοτελούς διακονητού και άξιου Επιτρόπου της Αγίας Παρασκευής Υστερνίων, ο οποίος συνεργάσθηκε με αγαστή ομόνοια με τους μακαριστούς Εφημερίους, τον π. Ιάκωβο Σκούταρη, ο οποίος του δίδαξε τα πρώτα του γράμματα, τον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κύριλλο Αλοίμονο και όλως ιδιαιτέρως με τον αείμνηστο π. Βασίλειο Δράκο.

Προσευχόμεθα στον Κύριο της Ζωής και του Θανάτου καί διά τοῦ θανάτου Του τόν θάνατον καταπατήσαντα τον μεν αξιομακάριστο και αείμνηστο Ευάγγελο σέ Χώρα Ζώντων να αναπαύσει και σε Σκηνές Δικαίων νά κατατάξει, στην δε οικογένειά του να προσφέρει τήν εξ ύψους παρηγορία και πολυχρόνια υγεία και

Ας είναι η μνήμη του αιωνία!
Μετά ταύτα, ψηφίζει ομοφώνως:

 1. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες του Ιερού Ναού κατά την τέλεση της εξοδίου Ακολουθίας.
 2. Να παραστούν τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στην Εξόδιο Ακολουθία.
 3. Να εκφραστούν οι συλλυπητήριες ευχές στα τέκνα, στα εγγόνια και
  στους οικογενείς του εκλιπόντος.
 4. Να εκφραστούν οι συλλυπητήριες ευχές στην Πρόεδρο και στα μέλη του Συλλόγου Υστερνιωτών “Η Αγία Παρασκευή”.
 5. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον τοπικό και ηλεκτρονικό τύπο.
 6. Το παρόν να διαβιβαστεί στον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Νήσου Τήνου.

  Ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Νήσου Τήνου
  Πρωτοπρ. Γεώργιος Φανερός
  Τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
  Ιωάννης Πολατσίδης
  Μάρκος Καβούδης
  Ιάκωβος Μαλακατές
  Βασιλική Σώχου
  Εμμανουήλ Δράκος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter