Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Ψήφισμα Κοινότητας Kώμης Τήνου κατά της κατάργησης των κοινοτήτων

Στην Κώμη στο πρώην Κοινοτικό Κατάστημα σήμερα, την 25η Φεβρουαρίου 2021 ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:30 συνήλθε σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο της Κοινότητας Κώμης, ύστερα από την 22/02/2021 πρόσκληση του Προέδρου του Συμβουλίου.

ΘΕΜΑ 7ο: Συζήτηση για νέο νομοσχέδιο κοινοτήτων, προτάσεις Τ.Κ. Κώμης

Εισηγούμενος ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας το ανωτέρω θέμα παρουσίασε το την ανάγκη συζήτησης και κατάθεσης διαμαρτυρίας για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας κάλεσε το συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά.

Το Συμβούλιο αφού άκουσε τον Πρόεδρο, σύμφωνα με τις διατάξεις των Άρθρων 130, 131 και 132 του Ν. 3463/2006 (Δ.Κ.Κ.), μετά από μακρά και διαλογική συζήτηση
αποφάσισε:

ΟΜΟΦΩΝΑ :
Τοποθέτηση – διαμαρτυρία συμβουλίου Κοινότητας Κώμης Δήμου Τήνου για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας.

Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.

Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο.

Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές.

Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, συμμετοχικότητα, αποδοτικότητα, βιωσιμότητα και διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και της κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.

Η κατάργηση Κοινοτήτων οι συγχωνεύσεις και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία, θα απεμπολήσει τους νέους από τα κοινά και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!

Σύσσωμο το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κώμης σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετεί και τους συμπολίτες του, διαμαρτύρεται για την επιχειρούμενη κατάργηση των κοινοτήτων και ζητά:

 1. Συμμετοχή στη αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου.
 2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες.
 3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας.
 4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της Αυτοδιοίκησης.
  Οι Κοινότητες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λειτουργούν από την αρχή του ελληνικού κράτους ως κύτταρα Δημοκρατίας, θεματοφύλακες της ελληνικής υπαιθρου, εργαλεία του Δήμου για την βελτίωση της καθημερινότητας, πηγές εθελοντισμού και ενεργοποίησης των πολιτών.
  Είμαστε ο σύνδεσμος για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο κράτος. Ζητούμε την εμπιστοσύνη της Πολιτείας όπως μας την έδωσαν οι πολίτες μέσα από τις Δημοκρατικές Αρχές.

  Καλούμε τους υπόλοιπους συναδέλφους- προέδρους των κοινοτήτων του Δήμου Τήνου τα Κοινοτικά Συμβούλια του Δήμου Τήνου και το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου να εκδώσουν διαμαρτυρίες – ψηφίσματα στήριξης για την διατήρηση και την ενίσχυση του θεσμού των
  Κοινοτήτων

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -