Ο Σύλλογος που έχει αναλάβει την διάσωση του Ναού του Αγίου Ιωσήφ στα Λουτρά Τήνου

Ο Σύλλογος Φίλων Αγίου Ιωσήφ ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005 με σκοπό τη συντήρηση και αποκατάσταση του ομώνυμου ιστορικού ναού ο οποίος ιδιοκτησιακά ανήκει στη Μονή Ιησουιτών Τήνου. Μεταξύ των πολλών ενεργειών που πραγματοποίησε ο Σύλλογος σε αγαστή συνεργασία με τους λιγοστούς Ιησουΐτες που διακονούσαν τότε στο νησί της Τήνου ήταν ο χαρακτηρισμός του Ναού από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Διατηρητέο Μνημείο, ΦΕΚ. 1280/11.09.2006. Ο Σύλλογος παρέμεινε ενεργός μέχρι το έτος 2012 και είχε εκπονήσει και καταθέσει σε δημόσιους, ιδιωτικούς φορείς και πιθανούς χορηγούς σχετικές μελέτες με στόχο τη συντήρηση του Ναού που εγκρίθηκαν μεν από τις αρμόδιες αρχές χωρίς όμως να γίνει πράξη η χρηματοδότηση της αποκατάστασης. 

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Το έτος 2021 και εφόσον η κατάσταση του Ναού κρίνεται «δραματική» αρκετά άτομα, εντός και εκτός Τήνου συσπειρώνονται ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση αυτού του κοσμήματος της Τήνου και γι αυτό ξεκινούν τις απαραίτητες διαδικασίες επαναδραστηριοποίησης του Συλλόγου. Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου πραγματοποιούνται αμέσως μετά την έγκριση από το πρωτοδικείο Σύρου, το Σεπτέμβριο του 2022. Παράλληλα τον ίδιο μήνα ο Ηγούμενος της Μονής των Ιησουιτών Αθηνών και νόμιμος εκπρόσωπος της Μονής της Τήνου (ελλείψει πλέον Ιησουϊτών μοναχών στην Τήνο) υπογράφει επίσημο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο εξουσιοδοτεί το Σύλλογο Φίλων του Αγίου Ιωσήφ να ενεργεί εξ ονόματος της Μονής για κάθε θέμα που αφορά τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωσήφ. Έκτοτε οι επαφές και οι πιέσεις των μελών του συμβουλίου προς τους κρατικούς φορείς κυρίως είναι συνεχείς, παράλληλα με τη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το θέμα και πολιτικών παραγόντων. 

Οι προσπάθειες έφεραν τους πρώτους καρπούς στο τέλος του 2023 που του Υπουργείο Πολιτισμού ανταποκρίθηκε στο αίτημα του συλλόγου και ενέκρινε αξιόλογο ποσό προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες διάσωσης του Μνημείου, πιο συγκεκριμένα υποστύλωσης του θόλου εσωτερικά -που είναι εξολοκλήρου καλυμμένος με ζωγραφικό διάκοσμο- και στεγανοποίησης της οροφής εξωτερικά. 

Η Κυριακή 4 Φεβρουαρίου ήταν μια σημαντική και συγκινητική μέρα καθώς 25 εθελοντές συμμετείχαν στον εσωτερικό καθαρισμό του Ναού και τη μεταφορά των ικριωμάτων (σκαλωσιές) που από μερικές μέρες είχαν φθάσει στη Τήνο, προκειμένου να προχωρήσουν το συντομότερο οι εργασίες τοποθέτησής τους. Να αναφερθεί ότι όλα τα υλικά διατέθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και πως οι εργασίες στο σύνολό τους διεξάγονται από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. 

Οι πύλες του Ναού ξανάνοιξαν λοιπόν και υποδέχτηκαν τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για την υποστύλωσή του, τα κράνη προστασίας των εθελοντών ήταν απαραίτητα αλλά ευελπιστούμε ότι δεν θα αργήσει η μέρα που θα θαυμάζουμε το Ναό χωρίς αυτά. Αγωνιζόμαστε για τη διάσωση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωσήφ Λουτρών Τήνου καθώς αποτελεί σημαντική θρησκευτική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά όχι μόνο της Τήνου αλλά και της χώρας μας. 

Ζητούμε τη συνεισφορά όλων όσων μοιράζονται το όραμα του Συλλόγου για αποκατάσταση του Αγίου Ιωσήφ, πρώτα από όλα μέσω της κοινοποίησης των προσπάθειών μας σε προσωπικό επίπεδο αλλά και ηλεκτρονικά. Πολύ σύντομα θα υπάρξει σχετική ιστοσελίδα και θα δημιουργηθούν ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα για τη διάδοση της ενημέρωσης. 

Ταυτόχρονα και η οικονομική συνεισφορά είναι σημαντική κινητήριος δύναμη. Ο επίσημος λογαριασμός του Συλλόγου είναι: GR 75 0172 7170 0057 1711 0615 132 (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ). Κάθε συνεισφορά είναι σημαντική και παρακαλούμε στα σχόλια της κατάθεσης να γράφετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου/e-mail ή κινητό τηλέφωνο.

Ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού για τη μέχρι τώρα συνεργασία, τους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και κάθε ένα που θα θελήσει να συνεισφέρει στις προσπάθειές μας. 

Τήνος, 5 Φεβρουαρίου 2024

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου :

Νικηφόρος Δελασούδας – Πρόεδρος 

Ματθαίος Βίλλας – Αντιπρόεδρος

π. Φραγκίσκος Βιδάλης – Γραμματέας 

Αντώνιος Δελατόλας – Ταμίας

Πασκάλ Βαγκόν– Μέλος

Ιωάννης Βιδάλης – Μέλος 

Μαίρη Δελατόλα – Μέλος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter