Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Σχολείο Πύργου Τήνου – Εκδρομή σε Κώμη και Αετοφωλιά

Την Τετάρτη 26 Απριλίου το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Πύργου Τήνου πραγματοποίησαν ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στα χωριά Κώμη και Αετοφωλιά.

Η εκδρομή ξεκίνησε με πρώτη στάση στο χωριό Κώμη στην Τήνο, όπου αφού περπατήσαμε στα σοκάκια του χωριού, καθίσαμε στην κεντρική πλατεία για πρωινό. Έπειτα, πήγαμε στο χωριό Αετοφωλιά, όπου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου και το εργαστήρι κεραμικής του Συλλόγου Αετοφωλιανών.

Το Μουσείο Παραδοσιακής Κεραμικής Τήνου δημιουργήθηκε το 2009 στην Αετοφωλιά, επίκεντρο της αγγειοπλαστικής δραστηριότητας στο νησί από τη δεκαετία του ‘30 έως και το 1960 που έπαψε να λειτουργεί και το τελευταίο καμίνι. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει περισσότερα από 200 κεραμικά αντικείμενα που δώρισαν οι κάτοικοι της Αετοφωλιάς και των γύρω χωριών, τα οποία προέρχονται είτε από εγχώρια παραγωγή είτε από περιοχές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την παράδοση, καλλιτέχνες κεραμικής από τη Σίφνο εγκαταστάθηκαν πριν χρόνια στο χωριό. Ένας από αυτούς, που διατηρεί την παράδοση της κεραμικής, ο παλιός κεραμοποιός Γιάννης Εξιλζές, μίλησε στους μαθητές μας για την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της. Επιπλέον, η εγγονή του κ. Γιάννη, Άννα Εξιλζέ, έδειξε στους μαθητές μας διάφορες παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες τεχνικές κατασκευής κεραμικών και στο τέλος της παρουσίασης οι μαθητές μας έφτιαξαν οι ίδιοι τα δικά τους αντικείμενα από πηλό.

Ευχαριστούμε θερμά τον κεραμοποιό κ. Γιάννη Εξιλζέ και την εγγονή του Άννα Εξιλζέ για την υπέροχη φιλοξενία και παρουσίαση της όμορφης τέχνης της κεραμικής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -