Τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο Γυμνάσιο Τήνου για την εκπαιδευτική δράση που πραγματοποίησε ομάδα μαθητών κατά το σχολικό έτος 2025-2026, σχετικά με την προστασία των επικονιαστών, στο πλαίσιο του προγράμματος Cyclades Way of Bee-ing που υλοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σύρου και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Beelosophy. Η βράβευση έγινε στην αίθουσα “Jaqueline de Romilly” του Υπουργείου Παιδείας την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Δημιουργίας και Καινοτομίας «Σημερινός Μαθητής – Αυριανός Ενεργός Πολίτης του Κόσμου», στο οποίο το σχολείο μας έγινε τιμητικά μέλος. Στην τελετή παρέστη ο Διευθυντής του σχολείου κ. Νικόλαος Φραγκής, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τον Πρόεδρο του Δικτύου και Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β ́ Αθήνας Δρ. Νικόλαο Ζαρκαδούλα.
Το σχολείο μας φιλοξενεί, έπειτα από πρόταση του Beelosophy και του ΚΕΠΕΑ Σύρου, ένα ειδικό τούβλο-καταφύγιο μοναχικών επικονιαστών. Για την τοποθέτησή του, οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έχτισαν, με την καθοδήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αμπασάδα», μία ξερολιθική κατασκευή σε χώρο του σχολείου, συνδυάζοντας με αυτόν τον τρόπο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά του νησιού με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Η τιμητική διάκριση απονεμήθηκε στο σχολείο μας για τις «δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προστασίας των επικονιαστών, δημιουργικής έκφρασης και ανάδειξης της πολιτιστικής και διατροφικής κληρονομιάς».
Τον Οκτώβριο του 2026, οι Δρ. Άγγελος Καραγιάννης και Δρ. Γεώργιος Μαυροφρύδης, μέλη της Beelosophy, και η κινηματογραφίστρια Δέσποινα Οικονομοπούλου, επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο Τήνου κατά τη διάρκεια γυρισμάτων ντοκιμαντέρ για την παράδοση της μελισσοκομίας.
Συνομίλησαν με τον κ. Φραγκή καθώς και την ομάδα των μαθητών μας, και τους κινηματογράφησαν καθώς αναστήλωναν τις μικρές φθορές που είχαν προκληθεί στην ξερολιθική κατασκευή.
Θα θέλαμε για άλλη μια φορά να ευχαριστήσουμε τόσο το ΚΕΠΕΑ Σύρου όσο και τον Οργανισμό Beelosophy, για την εξαιρετική αυτή εμπειρία που προσέφεραν στους μαθητές μας, και βέβαια και τον Σύλλογο Αμπασάδα, χωρίς τη βοήθεια του οποίου δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί αυτή η κατασκευή.















