Η καρωτιδική νόσος θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αγγειακές παθήσεις, που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η στένωση καρωτίδας, δηλαδή η στένωση των καρωτιδικών αρτηριών, προκαλείται όταν η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο εμποδίζεται από κάποια απόφραξη όπως συσσώρευση αθηρωματικών πλακών.
Αν μία τόσο σοβαρή κατάσταση όπως η στένωση καρωτίδας δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρατηρώντας τα συμπτώματα, ένας έμπειρος αγγειοχειρουργός αγγειολόγος παίζει κρίσιμο ρόλο στην διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών.
Τι να προσέξετε
Η στένωση καρωτίδας εμφανίζεται όταν οι καρωτιδικές αρτηρίες, οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα, στενεύουν λόγω συσσώρευσης αθηρωματικών πλακών, οι οποίες αποτελούνται από λίπη, χοληστερόλη και ασβέστιο. Αυτή η απόφραξη, που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, εμποδίζει τη φυσιολογική ροή του αίματος και αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων, που μπορεί να οδηγήσουν σε απόφραξη.
Τα συμπτώματα για στένωση καρωτίδων δεν είναι πάντα εμφανή και πολλές φορές η καρωτιδική νόσος εξελίσσεται σιωπηλά. Ωστόσο, όταν παρουσιαστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι, ιδιαίτερα στη μία πλευρά του σώματος.
- Δυσκολία στην ομιλία ή κατανόηση των λόγων.
- Ζαλάδα και απώλεια ισορροπίας.
- Μερική απώλεια όρασης (πχ στο ένα μάτι)
Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν συχνά σημάδι ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου, που μπορεί να προηγείται ενός πλήρους εγκεφαλικού επεισοδίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της άμεσης ιατρικής παρέμβασης.
Η συμβολή του ειδικού
Ο αγγειοχειρουργός αγγειολόγος είναι ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με τις παθήσεις των αγγείων και της κυκλοφορίας του αίματος. Στη διάγνωση και θεραπεία της καρωτιδικής νόσου, ο ρόλος του είναι καθοριστικός. Αρχικά, ο αγγειοχειρουργός θα ζητήσει εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα Doppler καρωτίδων, που επιτρέπει την απεικόνιση της ροής του αίματος και εντοπίζει τις στενώσεις.
Αν η στένωση είναι μέτρια, μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και βελτιώνει την κυκλοφορία. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, όπου η στένωση φτάνει το 70-80%, ο αγγειοχειρουργός μπορεί να προτείνει επεμβατικές λύσεις. Η πιο συνηθισμένη χειρουργική μέθοδος είναι η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή, η οποία αφαιρεί τις αθηρωματικές πλάκες και αποκαθιστά τη φυσιολογική ροή του αίματος.
Εναλλακτικά, η αγγειοπλαστική με stent είναι μια λιγότερο επεμβατική μέθοδος που χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη της αρτηρίας και την τοποθέτηση ενός stent, που διατηρεί τη δίοδο ανοιχτή. Και οι δύο μέθοδοι έχουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και οι κατάλληλες παρεμβάσεις αποτελούν τα κλειδιά για τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή σοβαρών επιπλοκών που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.Επισκεφθείτε σήμερα την ιστοσελίδα του αγγειοχειρουργού – αγγειολόγου Γεώργιου Ρόκα και μάθετε τα πάντα για τη στένωση καρωτίδας, τα συμπτώματα και την έγκαιρη αντιμετώπισή της.