Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Στήριξη «Κοινό Τηνίων» στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου

Στην γειτονική Σύρο συνεχίζεται το σήριαλ των λεγόμενων S.L.A.P.P (Strategic Lawsuits Against Public Participation). Ο όρος δημιουργήθηκε από την ανάγκη περιγραφής ενός συγκεκριμένου είδους μηνύσεων, αγωγών και άλλων νομικών διαδικασιών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες με σκοπό την οικονομική εξάντληση και την κάμψη κινημάτων πολιτών.

Στην Τήνο έχουμε καταλάβει καλά τι σημαίνει S.L.A.P.P. μετά από τις μηνύσεις και την αγωγή της γνωστής ελληνογερμανικής εταιρείας τοποθέτησης και εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών, απέναντι σε πλήθος συμπολιτών μας οι οποίοι διαμαρτύρονται για την καταστροφή του νησιού.

Στην Σύρο οι εταιρείες ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ έχουν καταθέσει αγωγή ύψους 1.000.000€ και έχουν αποστείλει πλήθος εξώδικων, ενάντια στον σύλλογο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΟΥ (ΠΠΠΣ) και στα 284 μέλη του. Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι ο σύλλογος τις συκοφαντεί επειδή τις καταδεικνύει ως υπεύθυνες για την απίστευτη ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης και για την υπερσυγκέντρωση βαρέων μετάλλων.

Τι έχει κάνει όμως στην πραγματικότητα το ΠΠΠΣ; Στις 21/12/2020 έστειλε ένα αίτημα προς τον τότε υπουργό περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη σχετικά με την υπόθεση ανίχνευσης βαρέων μετάλλων και αυξημένης ρύπανσης στο λιμάνι της Σύρου. Στο αίτημα αυτό ζητείται απλώς η επίσπευση ερευνών και ελέγχων ενώ δεν αναγράφεται πουθενά η επωνυμία κάποιας εταιρείας. Το ζήτημα δε είχε ήδη έρθει στην Βουλή των Ελλήνων ενώ επανήλθε από δύο διαφορετικά κόμματα (Μέρα25 και ΣΥΡΙΖΑ) και από πλήθος βουλευτών.

Στην εποχή που απλές ερωτήσεις και αιτήματα προς την κυβέρνηση, οδηγούν σε εξώδικα και αγωγές, στην εποχή που η προστασία του τόπου μας και του περιβάλλοντος, μας στέλνει στα δικαστήρια, στην εποχή που οι εταιρείες επιτίθενται ευθέως σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των διωκόμενων πολιτών, στο πλευρό των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε δίωξη απέναντι σε πολίτες και συλλόγους που αγωνίζονται για την προστασία του τόπου μας και του περιβάλλοντος.

Ζητάμε την άμεση απόσυρση της κατάπτυστης αγωγής των εταιρειών ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κατά του συλλόγου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΡΟΥ.

Ζητάμε την άμεση εκκίνηση έρευνας και ελέγχων για την ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης.

Καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Σύρου και των Κυκλάδων, να πάρουν θέση στο πλευρό του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Μεγάλος διαγωνισμός από την Ελιν στα πρατήρια του Ευάγγελου Αλβέρτη

Από Δευτέρα 27/3 έως και 22/4 με καύσιμα αξίας 30€ και άνω μπαίνετε στην κλήρωση της εβδομάδας για να είστε ένας από τους 3 τυχερούς που θα κερδίσουν μια ψησταριά υγραερίου Weber ή μια από τις 2 δωροεπιταγές αξίας 500€ σε καύσιμα Μια κλήρωση κάθε εβδομάδα! 3 τυχεροί κάθε εβδομάδα!...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -