Σύλλογος Μαρλά – Μαμάδου Τήνου: Έντονη διαμαρτυρία για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών

Έντονη διαμαρτυρία για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών Ανάθεση – Δημοπράτηση από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την Περιοχή του Μαμάδου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η θέση του Συλλόγου μας, για τα (ΑΣΠΗΕ) από 13/2/2014  με την υπ’ αριθμό 574 επιστολή μας, προς κάθε αρμόδια αρχή, παραμένει η ίδια.  Η δράση μας είναι πολυετής σε πολλούς τομείς, έχουμε πρωτοστατήσει στην μη τοποθέτηση από την ΔΕΗ των πυλώνων, για την μεταφορά ρεύματος υψηλής τάσης, σε συνεργασία με όλους τους φορείς, όπου πετύχαμε τότε την μη τοποθέτησή τους. 

Για εμάς δεν χρειάζεται εκ’ νέου ψήφισμα όταν έχουμε πάρει θέση από το 2014, για το φλέγον αυτό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Είμαστε από τους λίγους Συλλόγους που είχαμε τοποθετηθεί,  με επιστολή προς τον Δήμο Τήνου, Συλλογικούς Φορείς, καθώς και σε κινήσεις Πολιτών, για τα (ΑΣΠΗΕ) και την μη τοποθέτησή τους στο νησί μας. 

Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Μαρλά – Μαμάδου Τήνου,  επικυρώνει εκ’ νέου την πράξη 664/ 13.02.2014 θέμα 2ο. και 764/26.02.2019 θέμα 4ο. και σας γνωστοποιεί ότι, είναι σφόδρα αντίθετο με την απόφαση, του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, για την τοποθέτηση (ΑΣΠΗΕ) στο νησί μας, χωρίς να λαμβάνει την αντίθετη αντίδραση, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Δήμου Τήνου παραβιάζοντας κάθε έννοια Δημοκρατίας. 

Με αυτό τον τρόπο παραβιάζει την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης ( κοινωνία – περιβάλλον – ανάπτυξη ) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους. 

Πλήττοντας  την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιώτικης ανάπτυξης. Απαξιώνουν τις αξίες της γης και των ακινήτων μας. Επιφέρουν θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά.

Με την επαπειλούμενη  εγκατάσταση των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων, δεν στοχεύουν στη ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού μας, αλλά παραβιάζουν κατάφορα την ιδιαίτερη φυσιογνωμία ενός μοναδικού χειροποίητου τοπίου με μοναδικό γνώμονα τα οικονομικά οφέλη το ολίγων ( πολυεθνικές ) σε βάρος των πολλών ( νησιωτών ).  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας για όλους τους παραπάνω λόγους  θέλοντας να προασπίσει τα συμφέροντα των κατοίκων των χωριών μας, όπως προβλέπεται  από το καταστατικό μας άρθρο 2 (παρ. ε), αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, με αφορμή  την δημοπράτηση του Αιολικού Πάρκου στις 7/6/2021,  για την « ΔΕΗ Ανανεώσιμες Πηγές», προβαίνει στην παρακάτω έντονη διαμαρτυρία.

Για την δημοπράτηση που έχει προσδιοριστεί από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες πηγές ενέργειες,  για την εξεύρεση αναδόχου εταιρείας, για την πραγματοποίηση του έργου, για την μελέτη, της εγκατάστασης και την θέση σε λειτουργία ενός Αιολικού Πάρκου ισχύος 4,5 MW, αποτελούμενου από πέντε (5) ανεμογεννήτριες ονομαστικής ισχύος εκάστης 0,9MW. Η περιοχή όπου θα τοποθετηθούν είναι αμφισβητούμενη ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς από μέρος της ΔΕΗ, διότι υπάρχουν ιδιοκτησίες. Είναι πλησίον του οικισμού του Μαμάδου της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου. Το έργο αυτό που πρόκειται να γίνει, μας βρίσκει αντίθετους, όπως μας βρίσκει κάθε έργο που προσβάλει την βιώσιμη ανάπτυξης ( κοινωνία – περιβάλλον ), στο νησί μας..

1.-   Ο οικισμός του Μαμάδου, απέχει από το σημείο τοποθέτησης της πρώτης ανεμογεννήτριας 500 – 600 μέτρα, όποτε ο θόρυβος  από τα πτερύγια που θα περιστρέφονται, αλλά και η προσβολή της αισθητικής παραβιάζουν βάναυσα το τοπίο της περιοχής.  Σημειωτέο ότι ο Δήμος Τήνου, κατέθεσε προτάσεις στο νέο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, για τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( ενδεικτικά για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων πλησίον οικισμών και σημαντικών τουριστικών περιοχών ), οι θέσεις εγκατάσταση των ανεμογεννητριών να απέχουν τουλάχιστον 4,5 Kh σε ευθεία γραμμή.

2.-  Η περιοχή τοποθέτησης, απέχει περίπου 300 μέτρα, από χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου  περιπατητικών μονοπατιών του νησιού μας  “ Tinos Trails” . Όπως έχει σχεδιαστεί στην κυκλική διαδρομή με την ονομασία Ε3 και είναι με τίτλο « Ο Δρόμος του Μαρμάρου » και ακολουθεί την παρακάτω διαδρομή,  Πύργο – Μονή Κυρά Ξένης – Μαρλάς – Μαμάδος – Πύργος, πρόσφατα ο Δήμος Τήνου κατέθεσε προτάσεις στο νέο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τον εναλλακτικό τουρισμό, όπου συμπεριλαμβάνει τον περιπατητικό τουρισμό.3.-  Μια από τιςανεμογεννήτριες βάση του σχεδιασμού που υπάρχει πρόκειται να τοποθετηθεί ακριβώς, πάνω σε παλιό παραδοσιακό λιθόκτιστο μονοπάτι, το οποίο και θα καταστρέψει ολοσχερώς, όταν πάντα μιλάμε για την προστασία των μονοπατιών, από όλους μας, ακόμη και από ελάχιστους που είναι υπέρ των ανεμογεννητριών.4.-  Η μία ανεμογεννήτρια που απέχει τα 500 – 600 μέτρα από τον οικισμό του Μαμάδου, δυστυχώς απέχει κάτι λιγότερο από τα 300 μέτρα, από τον εγκαταλελειμμένο όμορφο ιστορικό οικισμό του Ισμαήλ, γιατον οποίο ο Δήμος Τήνου κατέθεσε πρόταση στο νέο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, να καταγραφούν και αποτυπωθούν οι εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και αξιοποιηθούν ως χώροι πάρκα πολιτισμού. Ένας από αυτούς του οικισμούς, είναι ο οικισμός του Ισμαήλ, όπου θα γίνει σχετική οριοθέτηση, κηρύσσοντας ως διατηρητέο οικισμό, τόπος περιπάτου γέννησης του Χαλεπά.

Όπως και πριν αντιδράσαμε και καταδικάσαμε κάθε ενέργεια, με σκοπό την τοποθέτηση ( ΑΣΠΗΕ ) έτσι και σήμερα, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε ενέργειες που προσβάλλουν την αισθητική του νησιού μας, ανατρέπουν την φέρουσα ικανότητα του τόπου μας, ακυρώνουν τα ήπια αιγαιοπελαγίτικα χαρακτηριστικά του  νησιού μας. Υποβαθμίζουν ανεπανόρθωτα το αναγνωρισμένο διεθνώς νησιωτικό φυσικό περιβάλλον, παραβιάζουν βάναυσα την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό επιβάλλοντας μας αναγκαστικά, νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης, με την ανεπανόρθωτη βλάβη που θα προκληθεί, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον χρόνιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας, να αναδείξει την μοναδικότητα της ξερολιθιάς και του νησιωτικού τοπίου και κατ’ επέκταση στον περιπατητικό τουρισμό.

Αυτή η ανάπτυξη που επιθυμούν κάποιοι συμπατριώτες μετρημένη στα δάκτυλα, που υποδεικνύουν την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην  Έξω Μεριά ( με διάφορα δημοσιεύματα ) πλήττουν το φυσικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Μαμάδου, που οι κάτοικοι του κρατάνε Θερμοπύλες, στο άκρο του Β.Δ. τμήματος του νησιού μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, για όλους τους παραπάνω λόγους  θέλοντας να προασπίσει τα συμφέροντα  των κατοίκων των χωριών μας, αλλά και της ευρύτερη περιοχή της Ιστορικής Κοινότητας Πανόρμου του Δήμου Τήνου, αλλά και ολόκληρου του ( νησιού μας ), καθώς και των αποδήμων συντοπιτών μας, συμπορεύεται και συμμετέχει ομόφωνα, σε όλες τις ενέργειες του Δήμου Τήνου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που σκοπό έχουν την καταθέσει αίτηση ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης στο ΣΤΕ, καθώς και σχετική αίτηση αναστολής της εκτέλεσης τοποθέτηση (ΑΣΠΗΕ) και κάθε νόμιμης ενέργειας που προστατεύει το νησί μας.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους Κατοίκους τον Δήμο Τήνου και τους Φορείς του νησιού μας, με κάθε κόστος, όπως αγωνιζόμαστε από το 2014 έως σήμερα, ώστε καμία ανεμογεννήτρια να μην μπει στο νησί μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΡΛΑ – ΜΑΜΑΔΟΥ ΤΗΝΟΥ 

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter