Σύλλογος Μηχανικών Τήνου – Αίτημα παράτασης δηλώσεων για το Κτηματολόγιο

Επιστολή του Συλλόγου Μηχανικών Τήνου με θέμα “Αίτημα παράτασης καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής δηλώσεων κτηματολογίου για τη νήσο Τήνο”. Η επιστολή αναφέρει:

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Προς

 1. Υπουργείο Υποδομών και
  Μεταφορών:
  Γενική Γραμματεία Υποδομών
 2. Γραφείο Πρωθυπουργού
 3. Περιφέρεια Ν. Αιγαίου:
  Δ/νση Περιβάλλοντος και
  Χωροταξικού Σχεδιασμού Κυκλάδων
 4. Επαρχείο Τήνου (υπόψιν Έπαρχου
  Αναστασίας Δεληγιάννη)
 5. Βουλευτές Ν Κυκλάδων:
  Α. Βρούτση Ιωάννη
  Β. Μονογυιού Αικατερίνη
  Γ. Συρμαλένιος Νικόλαος
  Δ. Φόρτωμας Φίλιππος

ΘΕΜΑ: ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΗΣΟ ΤΗΝΟ

Αξιότιμοι,

Με την Υπουργική Απόφαση ( Αριθμ. 9903 ΕΞ. 2022 – ΦΕΚ 1221/Β/16-3-2022) του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιου για το Κτηματολόγιο, Θεόδωρου Λιβάνιου, παρατάθηκε μέχρι την 30η Ιουνίου 2022 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στις Κυκλάδες.

Πλέον ζητείται από όλους τους εμπλεκόμενους, είτε ιδιοκτήτες είτε Ελεύθερους Επαγγελματίες (Δικηγόρους, Μηχανικούς, Συμβολαιογράφους) να δοθεί εκ νέου παράταση χρόνου που θα είναι επαρκής για την διευθέτηση των σχετικών θεμάτων που αφορούν την ορθή Κτηματατογράφηση αλλά και εξασφάλιση της ατομικής ιδιοκτησίας.

Οι κύριοι λόγοι που επιβάλλουν την παράταση μπορούν να εντοπιστούν παρακάτω:

– Ο αριθμός των δηλώσεων που έχει ήδη υποβληθεί είναι μικρός και πολλοί ιδιοκτήτες δεν έχουν προλάβει να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα στα νησιά υπάρχουν ειδικές συνθήκες ιδιοκτησιών, εθιμικό δίκαιο, δια λόγου μεταβιβάσεις από γονείς σε τεκνα συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία για την υποβολή δήλωσης

– Οι επαγγελματίες που είναι επιφορτισμένοι με τις σχετικές διαδικασίες, δηλαδή Μηχανικοί, Δικηγόροι και Συμβολαιογράφοι αντιμετωπίζουν έναν πρωτόγνωρο φόρτο εργασίας, καθώς έχει προστεθεί ύλη εργασίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με τελευταίο παράδειγμα την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων (ΗΤΚ). Για του λόγου το αληθές μια σειρά από δημοσιεύματα που επισημαίνουν την δυσκολία εφαρμογής λόγω των επιπλέον δικαιολογητικών και εργασίας. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί οι μεταβιβάσεις των ακινήτων λόγω των πρόσφατων ευνοϊκών μέτρων χαμηλής φορολόγησης, αλλά και με τον φόρτο εργασίας στις υποστελεχωμένες Δημόσιες Υπηρεσίες, οι επαγγελματίες δεν μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες.

– Να σημειωθεί ότι στην Τήνο, υπάρχουν συνολικά δύο συμβολαιογράφοι που εξυπηρετούν όλο το νησί.

– Πολλές από τις ιδιοκτησίες ως γνωστόν ανήκουν σε ιδιοκτήτες που διαμένουν είτε σε άλλες περιοχές της ημεδαπής είτε είναι κάτοικοι εξωτερικού. Είναι αδύνατον να μεταβούν εν μέσω πανδημίας. Οι περισσότεροι δε, προγραμματίζουν να διεκπεραιώσουν τις σχετικές διαδικασίες εν μέσω καλοκαιριού, όπου τα κρούσματα της πανδημίας παρουσιάζουν μικρή καμπή και η ακτοπλοϊκή μετάβαση είναι πιο εύκολη. Σε συνδυασμό με τον πεπερασμένο αριθμό Ελευθέρων Επαγγελματιών, που προαναφέρθηκαν η συνθήκη για την εξυπηρέτησή τους γίνεται ακόμη δυσχερέστερη.

– Ένας από τους κύριους λόγους που δόθηκε η προηγούμενη παράταση ήταν η μακρά περίοδος αναστολής λειτουργίας των υποθηκοφυλακείων, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην έχουν τη δυνατότητα να συλλέξουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Ο φόρτος αυτός της εργασίας δεν έχει απαλειφθεί.

– Όπως είναι γνωστό οι Συμβολαιογράφοι, με απόφαση του Συλλόγου τους, για μεγάλο χρονικό διάστημα απείχαν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα ιδιοκτήτες ακινήτων να αδυνατούν να συλλέξουν στοιχεία και δικαιολογητικά απαραίτητα για την τεκμηρίωση των ενστάσεων.

– Το κόστος για την παροχή Υπηρεσιών Ελεύθερων Επαγγελματιών, θα πρέπει να συνυπολογιστεί σε μια τόσο δύσκολη συνθήκη από Οικονομικής και κοινωνικής πλευράς.

Μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η όποια πράξη της Πολιτείας διαμορφώνει το πλαίσιο της διαφάνειας και της ισονομίας των πολιτών. Με βάση αυτή την παραδοχή ζητούμε να εξετάσετε και να προκρίνετε την παράταση της προθεσμίας, ώστε να δοθεί επαρκής χρόνος σε όλους τους πολίτες για την δυνατότητα ορθής υποβολής.

Για το ΔΣ του
Συλλόγου Μηχανικών Τήνου

Η πρόεδρος
Αν. Ψάλτη
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter