back to top

Συνέντευξη με τον Τηνιακό, υποψήφιο Ευρωβουλευτή, Νίκο Παπαδάκη

Λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές, το Tinos Today επικοινώνησε με το Νίκο Παπαδάκη, υποψήφιο με το "Πράσινο Κίνημα" για μια μικρή συνέντευξη.

Ποια είναι η σχέση σας με το νησί της Τήνου; Το επισκέπτεστε συχνά;

Η οικογένεια μου εγκαταστάθηκε στη Τήνο το 1974, όταν ήμουν 10 ετών, λόγω της τοποθέτησης του πατέρα μου σαν Διευθυντή της ΔΕΗ στο νησί. Στη Τήνο τελείωσα το Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο. Έπειτα από τις σπουδές μου δραστηριοποιήθηκα επιχειρηματικά για πολλά χρόνια στο νησί. Το 1979 ,οι γονείς μου αξιώθηκαν την ανέγερση του Ι.Ν. της Αγίας Ειρήνης στη τοποθεσία Λαγκάδες, όπου αδιάλειπτα από τότε πανηγυρίζουμε κάθε χρόνο στις 5 Μαίου. Όπως καταλαβαίνετε αισθάνομαι Τηνιακός και φυσικά περνάω αρκετό χρόνο στο νησί.

Ποια είναι η άποψη σας για την ανάπτυξη του τόπου;

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία αλματώδης ανάπτυξη τόσο τουριστικά όσο και οικιστικά. Η ενδοχώρα, με την τεράστια παραδοσιακή και πολιτιστική σημασίας χωριών, έχει αναπτυχθεί ραγδαία. Η Τήνος έχει πλέον καταστεί ένας από τους πιο must προορισμούς στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ θετική αλλά κατά τη γνώμη πρέπει να επιδειχθεί πολύ μεγάλη προσοχή ώστε να μη καταστεί ανεξέλεκτη η κατάσταση. Όπως όλοι γνωρίζουμε είναινα πιο δύσκολο να κρατηθείς στην κορυφή από το να φτάσεις σε αυτή.

Σε ποιους τομείς κρίνεται σκόπιμο η Τήνος να βελτιωθεί;

Σε αυτό που ονομάζουμε βασικές υποδομές. Χωρίς να θέτω σε προτεραιότητα πρέπει να βελτιωθούν και να αναβαθμιστούν σημαντικά το λιμάνι, η απρόσκοπτη εξασφάλιση νερού, ο περιορισμός της άναρχης δόμησης, η διαχείρηση των απορριμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, το αποχετευτικό, Κομβικής σημασίας θεωρώ να βρεθεί ,επιτέλους , λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κέντρο Υγείας. Ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί εδώ και δεκαετίες. Όπως και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει μια πολύ σοβαρή συγκοινωνιακή μελέτη-κυρίως για τη Χώρα- ώστε να καταστεί αποδοτικότερη η διαχείρηση των αυτοκινήτων που κατακλύζουν ,ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες ,το νησί.

Πως μπήκε το “μικρόβιο” της πολιτικής στο Νίκο Παπαδάκη. Ποια είναι η ιστορία του στο χώρο της αυτοδιοίκησης;

Από τα βιώματα μέσα από την οικογένεια μου. Αυτό που ονομάζουμε πολιτική υπήρχε πολύ έντονα στην οικογενειακή καθημερινότητα μου . Κυρίως ο πατέρας μου είχε πολύ πολύ μεγάλη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα. Οπότε μοιραία μπολιάστηκα με το “μικρόβιο” , όπως αναφέρετε κι εσείς. Επειδή η Αυτοδιοίκηση είναι ο εγγύτερος θεσμός στους πολίτες και είναι αυτό που ονομάζουμε “η πολιτική στην πράξη” , μου προσέλκυσε από πολύ μικρή ηλικία το ενδιαφέρον. Εκλέχθηκα για δύο τετραετίες (1999-2006) Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ελληνικού,όπου εκτός των άλλων διετέλεσα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Έθεσα υποψηφιότητα για Περιφερειάρχης Αττικής το 2019 ,όπου η παράταξη μου εξέλεξε 2 έδρες. Με την μετεκλογική συνεργασία με την παράταξη του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη που συνάψαμε στο πλαίσιο της απλής αναλογικής βρέθηκα στη Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Ελλάδας και ανέλαβα σημαντικές θέσεις ευθύνης:

Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αττική για θέματα Περιβάλλοντος. Με την ιδιότητα αυτή ήμουν ο εισηγητής όλων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Περιφερειακό Συμβόυλιο. Μιλάμε για πάνω από 300 εισηγήσεις στη τετραετία. Εκλέχθηκα Αντιπρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιστικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο φορέας διαχείρησης των απορριμμάτων της Αττικής.

Υπήρξα Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου φορέα διαχείρισης των Λαϊκών Αγορών στην Αττική Εκλέχθηκα εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), όπου με αυτή την ιδιότητα εκλέχθηκα Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της ΕΝΠΕ στην Επιτροπή Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής 2021 – 2027 (ΠΕΠ Αττικής 2021 – 2027).

Γιατί Πράσινο Κίνημα; Προσδοκάτε έναν αέρα αλλαγής στην Ευρώπη με την εκλογή σας;

Υπήρξα από τους πρωτεργάτες ίδρυσης του Πράσινου Κινήματος και είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, καθώς και Πρόεδρος του Πράσινου Ιδρύματος “Θεόφραστος”, που αποτελεί τον επιστημονικό φορέα τεκμηρίωσης των Πράσινων πολιτικών του κόμματος. Ενός κόμματος που οι αρχές του στηρίζονται στις αρχές της Πολιτικής Οικολογίας και ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος. Του τέταρτου σε δύναμη στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Αυτό που προσδοκώ με την είσοδο μας στο Ευρωκοινοβούλιο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ,επιτέλους, Πράσινη εκπροσώπηση στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια συντελείται μία κοσμογονία αλλαγών στο πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης, της υλοποίησης τη Ευρωπαικής Πράσινης Συμφωνίας και των τεράστιων κονδυλίων που κατευθύνονται προς τα Ταμεία Ανάκαμψης των χωρών μελών για πράσινες πολιτικές. Ξέρετε ,το 60-70% των πολιτικών που εφαρμόζεται σε κάθε χώρα μέλος ψηφίζεται καταρχάς στο Ευρωκοινοβούλιο και εκεί απουσιάζει η Ελληνική Πράσινη φωνή. Είμαστε η μοναδική χώρα μέλος χωρίς Πράσινη εκπροσώπηση σε όλη αυτή τη Πράσινη κοσμογονία που συντελείται Πανευρωπαικά. Αυτό προσδοκώ να αλλάξει στις 9 Ιουνίου. Γιατί η ελπίδα είναι στο ΠΡΑΣΙΝΟ. Στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ποιο είναι το στοίχημα των εκλογών της 9ης Ιουνίου και τι λέτε στους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεστε για να τους εκπροσωπήσετε στο ευρωκοινοβούλιο;

Έχει γίνει πλέον καθολικά αποδεκτό ότι η αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η συνεχιζόμενη προσπάθεια για να υπάρξει ειρήνη στην Ευρώπη, το προσφυγικό, η ασφάλεια, οι μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η προώθηση “πράσινων” ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και η αντιμετώπιση της ακρίβειας,αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Είναι επίσης καθολικά αποδεκτό ότι οι λύσεις αυτών περνούν μέσα από τις πράσινες πολιτιικές Το στοίχημα λοιπόν των Ευρωεκλογών του Ιουνίου-εθνικό στοίχημα για εμένα-είναι η Ελλάδα να αποκτήσει ισχυρή ΠΡΑΣΙΝΗ φωνή στην Ευρώπη. Κι αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την είσοδο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Ευρωβουλή.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Νίκου Παπαδάκη ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Τι θα κάνει μετά την εκλογή του;

Το Πράσινο Κίνημα, εκφράζει την σύγχρονη κυβερνώσα οπτική των “πράσινων πολιτικών”. Με ολοκληρωμένη πρόταση, που εμπεριέχεται στο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης, το οποίο έχει εγκαίρως παρουσιαστεί. Είμαστε υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζουμε την κυκλική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη, την αειφορία και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Υποστηρίζουμε μία σειρά από «οικολογικά ισοδύναμα» προς όφελος της κοινωνίας. Είμαστε υπέρ της στροφής της οικονομίας στο «Πράσινο Επιχειρείν» που είναι βασική προτεραιότητα των πολιτικών της Ε.Ε. με στοχευμένα προγράμματα υψηλών προϋπολογισμών.

Η ιστορική αναδρομή και οι επιτυχίες που έχουν γίνει από τους Ευρωπαίους Πράσινους, ανά την Ευρώπη, καθώς και το Εναλλακτικό Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης που έχουμε εκπονήσει, θα είναι ο οδηγός μου για τις απαιτούμενες πράσινες πολιτικές και κινήσεις που απαιτούνται ώστε να υπάρξουν απτά αποτελέσματα απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Οι ευρωεκλογές είναι μία μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθούν και να ενδυναμώσουν οι πράσινες πολιτικές, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό θα συμβεί όταν το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ βρεθεί στην Ευρωβουλή. Γιατί η ελπίδα είναι στο ΠΡΑΣΙΝΟ. Στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Σας ευχαριστούμε. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter