Τα ερειπωμένα χωριά της Τήνου

Επιμέλεια – Δημιουργία: Πρελορέντζος Μάνθος
Σχεδιασμός: Δημήτρης Βίδος

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

H Τήνος ως γνωστό φημίζεται για τα παραδοσιακά χωριά της τα οποία το καλοκαίρι σφύζουν από κόσμο που θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές τους. Σχεδόν όλα πετρόκτιστα, με τις όμορφες πλατείες τους, τα στενά σοκάκια και όπως όλα τα κυκλαδοχώρια αν και ανεμοδαρμένα από τον βοριά του Αιγαίου, τα σπίτια είναι σφιχταγκαλιασμένα το ένα πάνω στο άλλο για να διατηρούνται ζεστές οι καρδιές των ανθρώπων.

Όμως εκτός από τα χωριά που υπάρχουν σήμερα στην Τήνο και γνωρίζουμε, και που χαιρόμαστε να τα περπατάμε ξανά και ξανά, υπήρχαν και άλλα στα παρελθόν που δυστυχώς ερημώθηκαν. Χωριά που τώρα δεν υπάρχουν καν ή έχουν σωθεί κάποια ερείπια, αλλά που στο παρελθόν είχαν και αυτά όμορφες πλατείες, και κάποιοι άλλοι Τηνιακοί περπατούσαν στα όμορφα σοκάκια τους, στόλιζαν με γλάστρες τις αυλές τους και πριν τις μεγάλες γιορτές βάφανε με ασβέστη τα σπίτια και τους δρόμους τους και μοσχοβολούσαν οι φούρνοι τους από την μια άκρη του χωριού μέχρι την άλλη.

Αν και ερειπωμένα πια δεν παύουν να αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας την οποία δεν πρέπει να λησμονήσουμε. Οπότε ως μια μικρή ανάμνηση για όσα χωριά δεν υπάρχουν πια, αλλά αναφέρονται σε σχετικές βιβλιογραφίες, σκέφτηκα ότι θα ήταν ωραίο να γίνει ένας χάρτης όπου θα αναφέρονται οι ονομασίες τους και η τοποθεσία τους. Οπότε με την συμβολή του Δημήτρη Βίδου που με βοήθησε με την σχεδίαση του χάρτη τοποθετήθηκαν 25 ερειπωμένα χωριά. Θεωρώντας με τον όρο χωριά την ύπαρξη μόνιμου πληθυσμού έστω και μικρού.

Στο χάρτη έχουν αναφερθεί επίσης οι ονομασίες από τις γειτονιές της Στενής και της Καλλονής καθώς και οι μικροοικισμοί που υπήρχαν στην Έξω Μεριά οι οποίοι ενώθηκαν και αποτελούν πλέον το χωριό του Πύργου.

Μοιράζοντας αυτόν τον χάρτη, ελπίζω να βρεθούν και άλλα χωριά ή άλλες γειτονιές τα οποία παρέλειψα από άγνοια να βάλω, έτσι ώστε να μοιραστούμε όλοι μας αυτό το σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού μας.

ΥΓ: Οποιος επιθυμεί μπορεί να κατεβάσει τον χάρτη σε υψηλή ανάλυση στο παρακάτω σύνδεσμο: https://drive.google.com/file/d/17dh2pStr8yIxWxUtlRQsqDXSWU8HPowu/view?fbclid=IwAR2jNvXm-lBkcOG45Gq9IV6TMNxxf2svzGwp0T1sl5N7Du9ZeRCUlsJPP18

Πρελορέντζος Μάνθος

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter