Τεχνικό Πρόγραμμα Δήμου Τήνου – Παρέμβαση Δημοτικού Συμβούλου Παντελή Αρμάου

Παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου Παντελή Αρμάου στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Τήνου 2021.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο που λόγω άρνησης  χορήγησης λόγου από τον πρόεδρο του Δ. Σ. δεν  κατέστη δυνατή. ( διαδικτυακά γαρ). Θα επιχειρήσω μια ακτινογραφία του τεχνικού προγράμματος με την δική μου οπτική.

Πρόκειται για γονατογράφημα προχειρότητας με κυρίως μικρά έργα (14 έργα των 7- 8 000 ευρώ ανά κοινότητα με γενικούς και πανομοιότυπους τίτλους και χωρίς συγκεκριμένο-προσδιορισμένο φυσικό αντικείμενο), που οδηγούν ευθέως σε βιομηχανία απ’ ευθείας αναθέσεων στους γνωστούς, λίγους, φίλους βεβαίως, “δημοτικούς” εργολάβους. Επίσης περιλαμβάνει και τις αποπληρωμές μικρών έργων, κατά κανόνα, που εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Υπάρχουν 4 έργα σημαντικού φυσικού αντικειμένου, (ένα απ’ το μακρινό παρελθόν – δίκτυα ύδρευσης Καλλονής, Υστερνίων, Πύργου), ένα επίσης απ’ το παρελθόν σε στάδιο τροποποίησης μελέτης (Αιολίς) και δύο με διαγωνισμό σε εξέλιξη (σχολικά κτίρια, δρόμος προς Κοσίνι). Τέλος υπάρχουν και δύο έργα με βαρύγδουπους τίτλους και φτωχή οικονομική δέσμευση ( διαμόρφωση λεωφόρου Μεγαλόχαρης με 1.000 ευρώ και επισκευές- συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων με 10.000 ευρώ).

Οι εξαγγελίες του δημάρχου ότι το πρόγραμμα δεν είναι μόνο 1.835.000 ευρώ που έχετε μπροστά σας, αλλά άνω των 5.000.000 ευρώ δεν αντέχει σε οιαδήποτε κριτική αφού στη συνεδρίαση έκανε … εξαγγελίες 5ετίας. Ειλικρινής ευχή να επιτύχει τα καλλίτερα. Το συναφές επικοινωνιακό,  “ότι θα πηγαίνω στις Βρυξέλλες να φέρνω χρηματοδοτήσεις είναι υπεράνω κριτικής!!!

 Τα έργα από χρόνια τώρα, προετοιμάζονται, ωριμάζουν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις και εντάσσονται στα προγράμματα. Όλες οι πληροφορίες, παντού, είναι γνωστές και διαθέσιμες. Μάλιστα οι χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε.τα χρόνια που έρχονται θα 5πλασιασθούν. Άρα, πεδίον δόξης λαμπρόν, για τους “έτοιμους” και τους “ώριμους”. Η προετοιμασία των έργων όμως, απαιτεί πολλαπλάσιο χρόνο, από το χρόνο εκτελεστής τους.

Απορία: Γιατί δεν ενημέρωσαν τις Κοινότητες ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης έργων στα χωριά, ώστε να μην κοπιάζουν αδίκως (συνεδριάζοντας τα κοινοτικά συμβούλια εισηγήθηκαν τις προτάσεις τους), να συντάξουν καταλόγους έργων.

Ενδεικτικά: Πάνορμος πρόταση: 8 έργα, Π/Υ 395.000 ευρώ. Τεχνικό πρόγραμμα: 1 έργο, 8.000 ευρώ.

Κτικάδος: πρόταση 31 έργα Π/Υ 148.900 ευρώ. Τεχνικό πρόγραμμα: πρόγραμμα 7.200 ευρώ.

Στενή: πρόταση 20 έργα (τα 8 μεταφορά από το 2020 + 2 νέα). Τεχνικό πρόγραμμα 7.200 ευρώ.

Φαλατάδος: Πρόταση 10 έργα (τα 8 από το 2020 + 2 νέα). Τεχνικό πρόγραμμα 7.200 ευρω.

Στενή: Πρόταση 20 έργα (14 του 2020). Τεχνικό πρόγραμμα 7.200 ευρώ.

Τριαντάρος: 8 έργα. Τεχνικό πρόγραμμα: 7.200 ευρώ.

Κώμη: Έργα Π/Υ 65.100 ευρώ. Τεχνικό πρόγραμμα 7.200 ευρώ.

Επίσης το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Από 7.200 ευρώ σε Δύο Χωριά, Καλλονή, Αγάπη, Κάμπο, Καρδιανή, Υστέρνια (2 φορές).

Το έργο της αντιστήριξης του κοιμητηρίου της χώρας ενώ επείγει, καθυστερεί.

Η εικόνα του τεχνικού προγράμματος μιλάει από μόνη της. Πρόγραμμα ανεπαρκέστατο χωρίς σχέδιο και όραμα για μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξη  και σταδιακή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και σχεδόν ολοκληρωτικής εγκατάλειψης των χωριών του νησιού.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter