Εφημερίδα Κοινή Γνώμη | Συντάκτης: Δέσποινα Συλιβάνη
Ειρήνη Γεωργιάδου: “‘Ότι παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα αγάπης και υπευθυνότητας, διότι το θέατρο είναι μία πολύ σοβαρή ιστορία
Η Ομάδα “Θεατροποιείο” Τήνου μετρά 20 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού
Άνοιξη του 2003 η πρώτη παράσταση. Μια μικρή, όμορφη παρέα, δημιουργεί και μοιράζεται την αγάπη της για το θέατρο. Η προσπάθεια στεριώνει και από τότε παρουσιάζει κάθε χρόνο θεατρικές παραστάσεις στην Τήνο, αλλά και σε νησιά, συνεργάζεται με όλους τους πολιτιστικούς φορείς, συμμετέχει σε Φεστιβάλ, γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, βραβεύεται.
Μέχρι και την άνοιξη του 2023, μετρά την παρουσίαση 33 έργων, με το ρεπερτόριο της Ομάδας να ακουμπά όλα τα είδη θεάτρου. Από τους κλασσικούς συγγραφείς έως τη σύγχρονη δραματουργία, με δράματα, κωμωδίες, αστυνομικά, παρωδίες, σάτυρες, έργα κοινωνικού προβληματισμού, θέατρο για τα παιδιά, βραδιές με ποίηση και χορό.
Για αυτή τη τόσο σημαντική πορεία της Θεατρικής Ομάδας “Θεατροποιείο” για τον πολιτισμό της Τήνου, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρός της, Ειρήνη Γεωργιάδου, λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από τη μεγάλη ετήσια γιορτή του θεάτρου, τη συνάντηση δηλαδή των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, όπου και παρουσίασαν το έργο “Ψέμα στο Ψέμα”, του Άντονι Νίλσον.
Μία ομάδα με πλούσιο και μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν
“Πρόκειται για μία ομάδα με πλούσιο και μεγάλο πολιτιστικό παρελθόν. Το “Θεατροποιείο” πρωτοεμφανίστηκε δειλά δειλά το 2003, με μία μικρή ομάδα ανθρώπων με δάσκαλο τότε τον Δημήτρη Σκλάβου, ως σκηνοθέτης και συντονιστή της, έκανε τα πρώτα βήματά του. Από τότε έως και σήμερα παρουσιάζουμε κάθε χρόνο μία με δύο παραστάσεις”, σημείωσε η κα. Γεωργιάδου, δίνοντας το πρώτο στίγμα της Θεατρικής Ομάδας της Τήνου.
Όπως είπε, οι παραστάσεις έχουν ένα ευρύ ρεπερτόριο, χωρίς να παραλείψει να σημειώσει ότι με τη Σύρο έχουν αναπτυχθεί άρρηκτες καλλιτεχνικής φιλίας, καθώς έχουν παρουσιάσει τρεις παραστάσεις στο θέατρο Απόλλων.
Στην ερώτηση από πόσα άτομα απαρτίζεται η θεατρική ομάδα, έκανε γνωστό ότι αυτή πλαισιώνεται από έναν σταθερό πυρήνα περί των 10 με 15 ατόμων, αριθμός που αυξάνεται λόγω και του έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχει κυρίως από εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στο νησί.
“Η ομάδα έχει έναν σταθερό πυρήνα, όπως πιστεύω ότι συμβαίνει με όλους τους θεατρικούς συλλόγους των νησιών, περί τα 10 με 15 άτομα, αριθμός που αυξάνεται κατά περιόδους από το ενδιαφέρον που υπάρχει από εργαζομένους που έρχονται στην Τήνο, κυρίως από δασκάλους και καθηγητές. Υπάρχει όμως ένας μόνιμος πυρήνας εδώ και πολλά χρόνια”, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι παραστάσεις παρουσιάζονται κυρίως τους χειμερινούς μήνες, σε μία προσπάθεια τόνωσης του πολιτισμού σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλη έλλειψη εκδηλώσεων.
“Οι παραστάσεις μας παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, καθώς τους συγκεκριμένους μήνες υπάρχει έλλειψη από πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα οι ίδιες παραστάσεις παρουσιάζονται και το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ της Τήνου ή στο πλαίσιο άλλων δράσεων”, είπε.
Αναφερόμενη στην έντονη δραστηριότητα του”Θεατροποιείου”, δεν παρέλειψε να τονίσει και τη σημαντικότητα που μπορεί να διαδραματίσει σε ένα νησί, όπως η Τήνος, η παρουσία Συλλόγων που παράγουν έργο.
“Βγαίνοντας από μία έντονη καλοκαιρινή περίοδο, όπου ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με τον τουρισμό και ερχόμενη στη χειμερινή περίοδο που πέφτουν οι τόνοι, βγαίνει στην επιφάνεια η έντονη ανάγκη της συνύπαρξης και της δημιουργίας. Μετά από τα τόσα χρόνια, έχουν δημιουργηθεί δεσμοί φιλίας, κάτι που είναι πολύτιμος βοηθός στο να προχωράμε και να δημιουργούμε παραστάσεις που να περνάνε μηνύματα προς την κοινωνία του νησιού. Επικοινωνούμε ζητήματα δύσκολα, κοινωνικά, αλλά και όλα όσα μας προβληματίζουν και μας απασχολούν”, υποστήριξε.
Στην επισήμανση ποια είναι η ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών του νησιού, αλλά και εάν υπάρχει στήριξη των φορέων της Τήνου, η κα. Γεωργιάδου δήλωσε ότι “το κοινό μας έχει αγκαλιάσει και με κάθε ευκαιρία μας δείχνει την αγάπη του με την παρουσία του στις παραστάσεις μας. Είναι ένα ένθερμο αγκάλιασμα τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους επιχειρηματίες που στέκονται δίπλα μας. Μας στηρίζουν με δυναμικό τρόπο όλα αυτά τα χρόνια, καθώς πρόκειται για μία ερασιτεχνική ομάδα και όπως καταλαβαίνεται τα έσοδά μας είναι μέσα από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και τις χορηγίες που δεχόμαστε. Διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε. Από την πλευρά τους οι φορείς μας στηρίζουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Τα τελευταία χρόνια μας έχει παραχωρηθεί ένας χώρος, του πρώην δημοτικού σχολείου της Καρυάς, όπου εκεί έχουμε διαμορφώσει μία μικρή σκηνή, παρουσιάζοντας και μικρόσχημες παραστάσεις”.
Κλείνοντας την επικοινωνία της με την εφημερίδα και απαντώντας ποιο είναι το επόμενο θεατρικό που προετοιμάζει η ομάδα, τόνισε ότι ακόμη αυτό δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς όλο το βάρος δόθηκε το περασμένο διάστημα στη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι “πάντα ότι παρουσιάζουμε είναι αποτέλεσμα αγάπης και υπευθυνότητας, διότι το θέατρο είναι μία πολύ σοβαρή ιστορία. Θέλουμε να είμαστε υπεύθυνοι προς το κοινό και με αυτό το μέτρο κάνουμε πάντοτε τις επιλογές μας”.
Σύντομο βιογραφικό
Η Θεατρική Ομάδα Τήνου, άρχισε την πορεία της στον κινηματογράφο “ΑΜΟΡΕ”, όπου την άνοιξη του 2003 παρουσίασε την πρώτη της παράσταση με το έργο “Εντός σχεδίου”.
Η αποδοχή και στήριξη από τους Τήνιους εντυπωσιακή. Το θέατρο γεμάτο και στις τρεις παραστάσεις. Το μοναδικό Κυκλαδονήσι που μέχρι τότε δεν είχε να παρουσιάσει θεατρική δημιουργία απέκτησε την ερασιτεχνική Θεατρική του Ομάδα. Με τον Δημήτρη Σκλάβο, η προσπάθεια στεριώνει και η Θεατρική Ομάδα παρουσιάζει το 2004 το έργο του Μ. Μπρέχτ “Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν”. Ακολουθεί το 2005 “Η Τελετή” του Π. Μάτεση, το 2006 “Κοίτα τους” του Μ. Ποντίκα, το 2007 το “Κου-Κου” του Ζ. Φευντώ.
Από το 2007, η Θεατρική Ομάδα έγινε αποδεκτή στην Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου, με συμμετοχή στις ετήσιες συναντήσεις της, εκπροσωπώντας το νησί.
Το 2008 με το έργο “Ο Έβρος απέναντι”, των Ρέππα-Παπαθανασίου συμμετέχει στην 21η Συνάντηση της Ο.Ε.Θ.Α στην Μυτιλήνη και στο θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης, μετά από πρόσκληση του θεάτρου και της τότε Νομαρχίας Κυκλάδων.
Ακολουθούν το 2009 το έργο “Μικρές καθημερινές σχέσεις”, των Μ. Ποντίκα – Κ. Μουρσελά, το 2010 το “Γκόλφω φορ έβερ” του Ν. Σπυρόπουλου, όπου το συγκεκριμένο παρουσιάζεται επίσης τον Ιούλιο 2010 στα Λουτρά, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ του πρώην Δήμου Εξωμβούργου και τον Αύγουστο του 2010 στην πλατεία Βεναρδάδου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λόγου και τέχνης της Κοινότητας Πανόρμου. Με την ίδια παράσταση η θεατρική ομάδα συμμετέχει τον Οκτώβρη 2010 στην 22η Συνάντηση Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων στη Λέρο και μετά από πρόσκληση του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης, παρουσιάζεται και στο κοινό της Σύρου και στο θέατρο «Απόλλων».
Από το 2010 έως και σήμερα έχει παρουσιάσει πλήθος παραστάσεων, 33 στο σύνολο, ενώ προετοιμάζονται και οι επόμενες οι οποίες θα ανέβουν στο αμέσως επόμενο διάστημα.