Την Κυριακή 12 Ιουνίου, εγκαινιάστηκε στον Χώρο Στέγης Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου (Μοσχούλειος Σχολή) στην Χώρα του νησιού, η νέα ζωγραφική έκθεση του Γιώργου Παστάκα με τίτλο «Θεριστές», η τέταρτη σε σειρά έκθεση του καλλιτέχνη στο νησί. Πρόκειται για έναν κύκλο έργων που πραγματεύονται τον θερισμό, ως μια στοχαστική διαδικασία πάνω στη ζωή και τον θάνατο, στις νίκες και τις ήττες του ανθρώπου. Η σειρά συμπληρώνεται με μια μικρότερη ομάδα έργων που παριστάνουν «λουόμενους και κολυμβητές» που συμβολίζουν την ανάπαυση, την ηρεμία και την πιο ανέμελη πλευρά της ζωής.

Ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης γράφει για τους «Θεριστές» του Γιώργου Παστάκα:

«Το γένος των ανδρών, γυμνό και ρωμαλέο, κρατώντας δρεπάνι πολεμά το καλοκαίρι και συλλέγει αγκαλιές από τους χρυσούς καρπούς της γης για να εξασφαλίσει την συνέχεια της ζωής. Μόχθος και κάματος και ένας καύσωνας κάθετος και αμείλικτος καταπονεί τα σώματα και μερικές φορές ο κάματος και ο μόχθος φαίνεται να τα εξαερώνει. Η ανάγκη όμως για επιβίωση κρατά όρθιους τους ακμαίους θεριστές έτσι όπου η μορφή τους εξαϋλώνεται και σε μερικούς πίνακες φαντάζει σαν την ψυχή τους που συνεχίζει επίμονη τον αγώνα του θερισμού.

Ο θερισμός και η συλλογή των καρπών πάνω στο μέτωπο της γης είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και τίποτα δεν μπορεί να διακόψει αυτή την μυσταγωγία που μοιάζει με προαιώνιο θηλασμό της ανθρωπότητας…»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιουλίου και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ώρες Λειτουργίας, Καθημερινά: 11:00 – 14:00 /18:00 – 21:00

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1956, στη Φλώρινα.
Σπούδασε στο Λονδίνο, στη Royal Academy of Fine Arts.
Από το 1992 μέχρι και σήμερα ασχολείται με τη μελέτη και την κατασκευή βυζαντινών εικόνων, τόσο με την παραδοσιακή μέθοδο όσο και με τη μέθοδο της εγκαυστικής.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ
1979: Ατομική έκθεση στη Λάρισα

1980: Ατομική έκθεση στο Βόλο

1981: Ομαδική έκθεση στη Θεσσαλονίκη

1985: Ατομική έκθεση στη Πάτρα

1986: Ατομική έκθεση στη Στουτγάρδη

1987: Κοπεγχάγη: Παρουσίαση τμήματος έργων του από τις σειρές Παλατιανή Ποίηση και Πτώση των Ερωτευμένων Αγγέλων.

1989: Ατομική έκθεση στη Ζάκυνθο

Δεκέμβριος 1991 – Ιανουάριος 1992: Εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας με δύο έργα μεγάλων διαστάσεων, στην πλατεία Sablon των Βρυξελλών.

16 Μαΐου 1992: Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων επέλεξε δύο έργα του που εκπροσώπησαν επίσημα την Ελλάδα κατά την Αφή της Φλόγας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Έκτοτε ξεκινάει μακρόχρονη συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή.

1992: Ανάθεση των τοιχογραφιών στη νέα πτέρυγα της Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία.

1992: Ατομική έκθεση στην Παλαιά Πόλη της Ρόδου.

25 Απριλίου – 3 Ιουνίου 1993: Ατομική έκθεση στο Sources d’ Europe με τη σειρά Sacrae Divinae, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Απρίλιος 2000: Ανάθεση από την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργίας έργου για την Αφή της Φλόγας στην Ολυμπία με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

2000: Επιλογή δύο έργων του από την Ολυμπιακή Επιτροπή για να φιλοτεχνήσουν την εκδήλωση της Βράβευσης των Ολυμπιονικών του Σύδνεϋ.

20 Μαρτίου 2002: Αναδρομική έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με έργα που φιλοτεχνήθηκαν από το 1978 μέχρι το 2001, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

2003: Ξεκινάει η ετοιμασία των έργων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004.

Καλοκαίρι 2003: Μάσκες για την παράσταση των φοιτητών του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη που ανέβηκε στην Tréguier της Βρετάνης.

Σεπτέμβριος 2003: Έκθεση στο Μουσείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τις Μάσκες από τις Βάκχες του Ευριπίδη.

2004: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή επιλέγει δύο έργα του για τη φιλοτέχνηση των επίσημων φακέλων των μελών της Δ.Ο.Ε. Τα έργα αυτά χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις της Επιτροπής.

2004: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Χρωματικές Σημειώσεις Μετά τη Σιωπή.

2005: Ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου με τίτλο Ο Μύθος του Περσέα.

Δεκέμβριος 2005 – Ιανουάριος 2006: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Ο Μυστικός κήπος της Αφροδίτης.

2008: Ατομική έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι με τίτλο Τηνιακοί Εσπερινοί. Η έκθεση τέλεσε υπό την αιγίδα του Γάλλου Πρέσβη Christophe Farnaud και της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις.

Καλοκαίρι 2009: Ατομική έκθεση στον Φαλατάδο της Τήνου με τίτλο Στους Ήχους του Αιγαίου.

Ιούνιος 2010 – Ιανουάριος 2011: Ατομική έκθεση στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς με τίτλο Τα Τραύματα της Πέτρας. Έκτοτε ξεκινάει συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Ιούλιος 2010: Μεταφορά της έκθεσης Τηνιακοί Εσπερινοί, στο Δημαρχείο της Τήνου. Η έκθεση συνέχισε να τελεί υπό την αιγίδα του Γάλλου Πρέσβη Christophe Farnaud και της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις.
Από το 2015 εγκαινιάστηκε και βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς η σειρά «Έκτος Άθλος».
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού.