Τήνος – Ανεμογεννήτριες: Ένας χρόνος από την αλυσίδα των Τηνιακών

Από την ομάδα, η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών λάβαμε χθες Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου το ακόλουθο κείμενο και το δημοσιεύουμε.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Ένα χρόνο πριν σαν σήμερα (22/1/2020), έγινε στην Τήνο απεργία ενάντια στις ανεμογεννήτριες! Όλα τα καταστήματα έκλεισαν και οι τηνιακοί κατέβηκαν για άλλη μια φορά στον δρόμο να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια επενδυτών και κυβέρνησης. Συμβολικά σχηματίστηκε μια ανθρώπινη αλυσίδα στην παραλία της Χώρας και όλοι στάθηκαν πιασμένοι χέρι χέρι, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι μόνο οι κάτοικοι, μόνο εμείς μπορούμε να προστατέψουμε τον τόπο και να σταθούμε σαν ασπίδα μπροστά σε κάθε ενδεχόμενη απειλή.

Τέτοιες διαμαρτυρίες είχαν ξαναγίνει αρκετές στην Τήνο. Εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί, ειρηνικές διαμαρτυρίες, ομιλίες, ημερίδες κλπ. έγιναν πάρα πολλές, με πολυπληθέστερη το «παντηνιακό» συλλαλητήριο του Νοέμβρη του 2019.

Η ιστορία βέβαια, τη χρονιά που μας πέρασε, ήθελε οι πολίτες της Τήνου από τέτοιες ειρηνικές εκδηλώσεις όπως αυτή της «αλυσίδας», να γνωρίσουν τη βία και την καταστολή από τις αστυνομικές αρχές.

Αυτή τη στιγμή 36 πολίτες, κατηγορούνται για απείθεια και παράνομη βία από κοινού, και ήδη έχει οριστεί δικάσιμος για την 1η Μαρτίου στο μονομολές πρωτοδικείο στη Σύρο, ενώ η εκδίκαση θα μπορούσε να γίνει στην Τήνο (https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2827794254205783&id=2224773517841196). Φυσικά οι διώξεις δεν σταματούν σε αυτό. Η προκαταρκτική εξέταση για την ειρηνική συνάθροιση της 11ης Φεβρουαρίου 2020 έχει ήδη ξεκινήσει για 71 άτομα, και η αγωγή της εταιρείας απέναντι σε 100 άτομα είναι σε φάση αναμονής εκδίκασης.

Όμως ποιος ορίζει το δίκαιο και το άδικο όταν με τη βία επιβάλλονται τα συμφέροντα μίας ιδιωτικής επένδυσης απέναντι σε ένα ολόκληρο νησί που έχει εκφράσει την αντίθεσή του;

Ποιος θα προστατέψει το νησί από τις φαραωνικές βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις;

Η απείθεια και η παράνομη βία «γεννήθηκαν» όταν τα δίκαια αιτήματα των Τηνιακών αγνοήθηκαν, αμφισβητήθηκαν και τελικά κουρελιάστηκαν από την πολιτεία και τις αρχές, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα μιας ελληνογερμανικής εταιρείας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί ΚΑΙ στα δικαστήρια.

Είμαστε εδώ.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter