Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Τήνος – Δελτίο Τύπου της Κοιν.Σ.Επ “Μπατικί”

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, η Κοιν.Σ.Επ Μπατίκι διοργάνωσε Ημερίδα για την παρουσίαση της ιδέας και του σκοπού της ίδρυσης της.

Η Ημερίδα είχε ως στόχο την παρουσίαση του οράματος και του σκοπού της Κοιν.Σ.Επ. καθώς και την ανάλυση της πρότασης για υιοθέτηση μιας Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ο.Σ.Β.Α.) για την Τήνο που αλλάζει.

Την παρουσίασή μας παρακολούθησε σημαντικός αριθμός κατοίκων και φίλων της Τήνου, τόσο με την παρουσία του στο χώρο του ΙΤΗΠ, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφάλειας για την προστασία από covid, όσο και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του tinostoday.

Μπατίκι
“Μπατικι είναι το ενοίκιο πoυ δίνει ο αγρότης που νοικιάζει ένα χωράφι από τον ιδιοκτήτη του, για να το καλλιεργήσει για εκείνον ή να παράξει τροφή για τα ζώα του. Η Τήνος για εμάς είναι ένα χωράφι που έχουμε νοικιάσει από τα παιδιά μας και για το οποίο οφείλουμε να εισφέρουμε το μπατίκι (ενοίκιο) που έχουμε χρεωθεί, ώστε να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά “πιο εύφορη και πιο καρπερή”

Τι συμβαίνει στις Κυκλάδες: η τάση της ‘υπερχείλισης’
Αποδεδειγμένα οι Κυκλάδες βιώνουν έντονα ένα αναπτυξιακό μοντέλο που εστιάζει:

  • στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού
  • στον περιορισμό των έργων υποδομής
  • στην καταπόνηση του φυσικού περιβάλλοντος.
    Η τάση της «υπερχείλισης» που χαρακτηρίζει τα κυκλαδίτικα νησιά τα τελευταία χρόνια αποδείχτηκε μη συμβατή με αρχές της ισόρροπης ανάπτυξης και της αειφορίας. Η παραδοχή αυτή αναδείχτηκε καθ όλη τη διάρκεια του 4ου Κυκλαδολογικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στην Τήνο τον Σεπτέμβρη και στο οποίο το ‘Μπατίκι’ συμμετείχε και ανέδειξε τις βασικές αρχές του και του στόχους του για την Τήνο.

Η ανάγκη για δράση
Κόντρα στην τάση αυτή της μαζικής κατανάλωσης, της ανεξέλεγκτης ‘υπερχείλισης’ και της ανάγκης για διατήρηση της ποιότητας – της αρμονίας με τη φύση και τον σεβασμό στην ιστορία, αναδύθηκε η Κοιν.Σ.Επ, με γνώμονα τις αρχές της ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ και της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και με βασική μας φιλοσοφία ότι η Τήνος για εμάς είναι ένα κομμάτι γης που έχουμε νοικιάσει από τα παιδιά μας και για το οποίο οφείλουμε να εισφέρουμε το μπατίκι (ενοίκιο) που έχουμε χρεωθεί, ώστε να την παραδώσουμε στην επόμενη γενιά “πιο εύφορη και πιο καρπερή”.

Ιδρυτές της Κοιν.Σ.Επ
Ιδρυτικά μέλη : Αναστασία Ψάλτη, Ευμορφία Φωσκόλου, Ευριπίδης Αποστολίδης, Μαρίνος Σουράνης, Κώστας Σιώτος, Μάνθος Πρελορέντζος, Μάρκος Σκλαβούνος, Αρης Τάτσης, Βαγγέλης Παγανής, Ιουλιανός Δεσύπρης

Διοικούσα Επιτροπή :
Πρόεδρος: Αναστασία Ψάλτη,
Ταμίας: Ευμορφία Φωσκόλου,
Γραμματέας: Ευριπίδης Αποστολίδης
Μέλη: Μαρίνος Σουράνης, Κώστας Σιώτος , Μάνθος Πρελορέντζος, Μάρκος Σκλαβούνος

Δράσεις με συγκεκριμένους Στόχους
Στόχοι της Κοιν.Σ.Επ είναι:
– η οικονομική ανάπτυξη του τόπου με αύξηση του τοπικού εισοδήματος
– η υγιής ανάπτυξη του νησιού με σεβασμό στην κλίμακα, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στη νέα γενιά της Τήνου.
– η ενίσχυση της εξειδικευμένης απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας
– η επέκταση της λειτουργίας των παραγωγικών κλάδων και του νησιού μας όλο το χρόνο
– η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα διότι πιστεύουμε ότι η επαφή των ανθρώπων με τη γη, τους δένει με τον τόπο τους και οδηγεί τα βήματα αυτού του τόπου με σταθερότητα στο μέλλον

Ευχαριστούμε θερμά
– το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού για την ευγενική παραχώρηση της αίθουσας
– το tinostoday για την Online διαδικτυακή μετάδοση της παρουσίασης μας

Επίσης ευχαριστούμε το Φραγκίσκο Δελατόλα και την οικογένεια Χάλαρη για το κέρασμα τους.

Περισσότερα στοιχεία για τις προγραμματισμένες δράσεις της Κοιν.Σ.Επ και για επικοινωνία μαζί μας:

facebook: Το Μπατίκι
email: tinos.tompatiki@gmail.com

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -