Ο Σύλλογος «Φιλόμουσοι Τήνου», ενεργώντας βάσει του καταστατικού του και επιθυμώντας την αξιοποίηση των ανθρώπων της Παιδείας και του Πολιτισμού στην Τήνο, διοργανώνει σειρά διαλέξεων για τους Έλληνες της διασποράς.
Η πρώτη από αυτές πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΙΤΗΠ, με κεντρικό ομιλητή τον εκπαιδευτικό κ. Ευάγγελο Κοντοβουνήσιο και με θέμα την ιστορία του απόδημου ελληνισμού και τον ρόλο που έπαιξε αυτός στις ιστορικές εξελίξεις της Ελλάδας.
Ο ξενιτεμός των Ελλήνων ήταν συχνά η μοναδική επιλογή για την επιβίωση των φτωχότερων οικογενειών και ο πόνος του ζωντανού χωρισμού είναι βαθιά χαραγμένος στη λαϊκή ψυχή. Την τελευταία δεκαετία, μάλιστα, κύματα νέων φεύγουν ψάχνοντας την τύχη τους σε άλλες πατρίδες. Διαχρονικά λοιπόν, ο Έλληνας αποδημεί, ξανοίγεται, τολμά και τελικά προκόβει όπου εγκαθίσταται.
Ο κ. Κοντοβουνήσιος πραγματοποίησε μία συνοπτική ιστορική αναδρομή στις περιόδους εκείνες κατά τις οποίες διάφοροι λόγοι υποχρέωναν τους Έλληνες να εγκαταλείψουν τον «θαλασσόδαρτο βράχο», την πατρίδα τους, για να ριζώσουν αλλού. Από τον μυθικό Ηρακλή μέχρι τον θρυλικό “θείο από την Αμερική”, πλήθη μεταναστών ή κυνηγημένων ταξίδεψαν τα όνειρά τους σε μέρη άγνωστα, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής τους.
Ο ομιλητής παρουσίασε σκοτεινές πτυχές της μεταναστευτικής περιπέτειας αλλά και άγνωστα επιτεύγματα επιφανών ομογενών που συνέτρεξαν (και συντρέχουν) τη μητέρα Ελλάδα όποτε αυτή το χρειάστηκε. Η ομιλία συνοδεύτηκε με πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό.