Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Τήνος – Σαλαμίνα: Εκδηλώσεις για την Ναυμαχία και τον Τορπιλισμό του ΕΛΛΗ

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ-ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εκδηλώσεις και δράσεις το 2020 για τον εορτασμό των επετείων της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και του Τορπιλισμού του ΕΛΛΗ.

Η πανδημία έφερε σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα εορτασμού των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Τήνου. Ευθυγραμμιζόμενοι με τις ανακοινώσεις των Υπουργείων Υγείας και Πολιτισμού, για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφαλούς διεξαγωγής πολιτιστικών εκδηλώσεων και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα και νεώτερα δεδομένα, μετατρέπουμε τον αρχικό προγραμματισμό, σε τρία διήμερα, ως εξής:

ΤΗΝΟΣ

Δήμοι Τήνου και Σαλαμίνας ( 25 και 26 Αυγούστου 2020 ).

Την Τρίτη 25 Αυγούστου 2020, στο Ι.ΤΗ.Π. επιστημονική ημερίδα, με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη σημασία της νίκης των Ελλήνων, στην αντιπαράθεση της ελευθερίας και της αρετής ενάντια στον περσικό σατραπισμό.Την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, στο θέατρο της Ξυνάρας, « Πέρσες » του Αισχύλου, από τη θεατρική ομάδα της Σαλαμίνας, « ο Ευριπίδης ».

Τον Αύγουστο 2020, έκθεση Τηνίων μαρμαρογλυπτών στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και  εκθέσεις ζωγραφικής του Σ.Κ.Ε.Τ. Τήνου και Σαλαμινίων ζωγράφων, στη « Μοσχούλειο Σχολή », στη Χώρα, με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Δήμοι Σαλαμίνας και Τηνίων ( 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2020 ».

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020, στο Δημοτικό μέγαρο Σαλαμίνας, εγκαίνια εκθέσεων έργων μαρμαρογλυπτικής Τηνίων μαρμαρογλυπτών-καλλιτεχνών και Σαλαμινίων και Τηνίων ζωγράφων-καλλιτεχνών, με θέμα τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.Μαρμάρινος άμβωνας στον ΙΝ Εισοδίων της Θεοτόκου στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας (έργο Ιωάννη Χαλεπά).

Την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2020, ημερίδα για την Τηνιακή Μαρμαροτεχνία (άϋλη πολιτιστική κληρονομιά ). Ομιλία για το έργο του μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, πατέρα του Γιαννούλη Χαλεπά και παρουσίαση των γλυπτικών έργων που κοσμούν τους ναούς της Σαλαμίνας. Εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής, στο οποίο Τήνιοι μαρμαρογλύπτες θα διδάξουν την τέχνη του μαρμάρου στους φιλότεχνους Σαλαμινίους και επισκέπτες. Όλες οι εκθέσεις θα συνοδεύονται από ενημερωτικό υλικό, στο οποίο θα παρουσιάζονται οι καλλιτέχνες και το έργο τους.

Η έκθεση των Τηνίων μαρμαρογλυπτών, μετά τη Σαλαμίνα θα φιλοξενηθεί, μέχρι τέλους του 2020, στους Δήμους Αθηναίων, Ελευσίνας και Τρικάλων. Το 2021 θα φιλοξενηθεί και σε άλλους Δήμους της Ελλάδας και στον Δήμο των Βρυξελλών.

ΤΗΝΟΣ

Δήμος Τήνου και Ι.ΤΗ.Π. ( 11 και 12 Σεπτεμβρίου 2020 ).
Ο τορπιλισμός του εύδρομου «Έλλη». Η δεύτερη τορπίλη εκρήγνυται στον δυτικό λιμενοβραχίονα του λιμανιού.

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020, έναρξη των εκδηλώσεων, του διημέρου στο Ι.ΤΗ.Π., με τη διοργάνωση Επιστημονικής ημερίδας, για τον τορπιλισμό του ΕΛΛΗ. Ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία, κατά του Ιταλικού φασισμού. Προβολή βίντεο.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, παρουσίαση έργων γλυπτικής Τηνίων καλλιτεχνών-γλυπτών στην πόλη της Τήνου, που θέμα τους είναι, ο τορπιλισμός του ΕΛΛΗ. Αναπαράσταση ρίψης λουλουδιών, στον υγρό τάφο του ΕΛΛΗ, της 18ης Αυγούστου 1940, από τους Τηνιακούς συμπολίτες μας. Ημερίδα στο Ι.ΤΗ.Π., με τίτλο « Μνήμες », στην οποία θα παρουσιασθούν μαρτυρίες επιζώντων και ιστορικό φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, του ιστορικού γεγονότος.Παρουσίαση μαρμάρινου μεταλλίου, αφιερωμένο στα δύο ιστορικά γεγονότα, της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας και του τορπιλισμού του ΕΛΛΗ.

Εκτύπωση φυλλαδίου, με θέμα το ΕΛΛΗ, το οποίο θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της Τήνου και σε όσους συμπολίτες και επισκέπτες του νησιού μας παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις.

Ιούλιος 2020
Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού Δήμου Τήνου.
Εμμανουήλ Σώχος

διαβαστε επίσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Ο καιρός

Tinos
few clouds
17.3 ° C
17.8 °
17 °
63 %
9.8kmh
20 %
Δε
17 °
Τρ
17 °
Τε
15 °
Πε
9 °
Πα
12 °