Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023

Τήνος: «Ιστορίες Νερού»

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img

Είναι πλέον αναγνωρισμένο από όλους ότι το νησί της Τήνου, πέρα από τον υπέρτατο συμβολισμό του για την Ορθοδοξία και τους απανταχού Έλληνες λόγω του Ναού της Παναγίας Ευαγγελίστριας και του εορτασμού σε αυτόν της Κοίμησης της Θεοτόκου κάθε δεκαπενταύγουστο, που αποτελεί ορόσημο του κάθε ελληνικού καλοκαιριού, αποτελεί και τόπο πολιτισμού.

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι διαφορετικά όταν σε αυτή την Κυκλάδα με την πανέμορφη ενδοχώρα έχουν ανδρωθεί καλλιτέχνες όπως ο γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς και υπάρχουν τόσο όμορφα, από αρχιτεκτονικής άποψης και όχι μόνο, χωριά όπως ο Πύργος, η Καρδιανή κ.α. Μια παράδοση που βρίσκει τη σύγχρονή της έκφραση σε πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες ενταγμένες στο ευρύτερο ελληνικό και διεθνές πλαίσιο, στο νησί, μάλιστα, που έζησε το λιγότερο διάστημα κάτω από τον οθωμανικό ζυγό, λίγο παραπάνω από 100 χρόνια.

Ένα από τα σημαντικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ομαδική έκθεση «Ιστορίες Νερού» που διοργανώνει ο Σύλλογος Εικαστικών καλλιτεχνών Τήνου. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης και ανεξάρτητη Επιμελήτρια, κα Ίρις Κρητικού, ενώ η έκθεση, που άνοιξε τις πύλες της στις 31 Ιουλίου, θα διαρκέσει έως τις 21 Αυγούστου 2022, με κεντρικό χώρο τη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου, «Μοσχούλειος Σχολή».

Χρησιμοποιήσαμε τον «κεντρικό χώρο», αφού υπάρχει και περιπατητική διαδρομή σε δέκα πηγές των χωριών της Τήνου, Αρνάδο, Μουντάδο, Τριπόταμο, Κτικάδο, Χατζηράδο, Ξινάρα, Σμαρδάκιτο, Καρδιανή Βερναδάδο, Πύργο. Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δελτίο τύπου της Έκθεσης για μια συνάντηση εικαστικών τεχνών και προφορικής ιστορικής μνήμης όπου Ζωγραφική, Γλυπτική, Χαρακτική, Φωτογραφία, Video Art, Installation in situ, παραμύθια νερού, μουσικά – θεατρικά δρώμενα σε λαγκάδια, προβολή ταινιών, συναντιούνται σε μια μοναδική εμπειρία στενής σχέσης ανάμεσα στην Ιστορία του νερού του κάθε χωριού και τη ζωντανή παρουσία του επισκέπτη στον χώρο.

Το iΕidiseis συνομίλησε με τη Βελγίδα καλλιτέχνιδα Mireille Liénard για την εγκατάσταση που δημιούργησε στην παραδοσιακή πλύστρα του τηνιακού χωριού Μουντάδο προτείνοντας ταυτόχρονα μια συνεργασία στο πλαίσιο ενός διαρκούς διαλόγου μεταξύ εικαστικού και ποιητικού λόγου, με τον ποιητή Βασίλη Ρούβαλη. Πρόκειται για μία από τις Δράσεις με επίκεντρο τα δημόσια αγροτικά μνημεία του νερού της Τήνου (πηγές, ξινάρια, πλυσταριά) αποκαλύπτουν τις πολλαπλές πτυχές της ντόπιας ταυτότητας, δίνοντας έμφαση στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Τήνου, στην πολιτισμική σημασία των αγροτικών κατασκευών.

Η κα Liénard με μακρά παρουσία στην εικαστική ζωή της Ελλάδας και της Τήνου, με τη διοργάνωση μαζί με τον σύζυγό της Philippe Fraisse από το 2015 της Biennale σύγχρονης Τέχνης στο χωριό Μουντάδο -4η Biennale πέρσι, το 2021, και ετοιμάζονται για την επόμενη το 2023-, μας ανέφερε ότι βασικό της μέλημα στις εικαστικές εγκαταστάσεις που πραγματοποιεί είναι «ο σεβασμός και η ανάδειξη του χώρου» στον οποίο γίνονται. Μας είπε χαρακτηριστικά ότι θεωρεί σημαντικό να «μην κρύβουν οι καλλιτέχνες την αρχιτεκτονική».

Για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση μας τόνισε ότι με αφορμή το θέμα της έκθεσης «Ιστορίες Νερού» σκέφτηκε ότι θα ήταν σημαντική ανάδειξη της διαχρονικής σημασίας των πλυστρών στο Μουντάδο που χρησιμοποιούνται ακόμη. Μάλιστα, έμπνευση αποτέλεσε η χρήση της πλύστρας από τη γειτόνισσά της, την κα Πόπη και η εκτίμηση ότι η χρήση της μπορεί να αλλάξει το ίδιο το έργο. Η πλάκα χαλκού με χαραγμένο το ποίημα του Βασίλη Ρούβαλη -η ιδέα αυτή προέκυψε από μια συνεργασία για ένα προς έκδοση καλλιτεχνικό βιβλίο στο Βέλγιο- τοποθετήθηκε γυαλισμένη στο μάρμαρο. «Κάθε φορά που πέφτει νερό πάνω της, το μέταλλο οξειδώνεται και το έργο αλλάζει. Η κα Πόπη πήγε να πλύνει και ήδη έχει αλλάξει η μορφή».

Το κόκκινο χρώμα του υφάσματος που υπάρχει στην εγκατάσταση, «συμβολίζει τη ζωή και τον θάνατο, το αίμα που ρέει μαζί με το νερό και μεταδίδει μέσα από τις φλέβες τη ζωή». Συμβολισμός που αποτυπώνεται και στα επιλεγμένα αποσπάσματα από το ποίημα του Βασίλη που ρέει η ζωή.

Τέλος, Mireille Liénard θεωρεί πολύ σημαντική την έκθεση για τον τόπο και τους ανθρώπους του, αφού «μοιράζονται τη σύγχρονη τέχνη με τους χωριανούς, κάτι που λαμβάνει χώρα στον δικό τους ορατό κόσμο».

Δείτε το πρόγραμμα της έκθεσης:

Συμμετέχουν επίσης οι καλλιτέχνες:

LILIANE-ÈVE BRENDEL, ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΓΑΪΤΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΖΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ , ΜΑΡΙΑ ΔΙΑΚΟΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, BAUDOUIN COLIGNON, ΧΑΡΑ ΚΑΜΙΝΑΡΑ, ΜΑΡIA ΚΟΝΤΗ, BΑΣΙΛΙΚΗ ΚΟΛΙΠΕΤΣΑ, ΜΑΡΙΝΕΤΑ ΜΑΚ ΚΡΗΤΙΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ, NIKA DERUNGS, JΟΗΝ MERVYN-PΗΕΕΝΕΥ, ZΒΥΝΕΚ CΕRVEN-PHEENEY, ΛΙΖΑ ΠΕΝΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, ΕΛΕΝΗ Ρ. ΣΑΒΑΡΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΑΛΚΩΤΟΣ, ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΜΑΤΑΡΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΣΥΛΙΚΟΥ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, PHILIPPE FRAISSE, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΑΤΖΙΡΗ.

Οι επισκέπτες στη Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας Δήμου Τήνου, στη «Μοσχούλειο Σχολή» (Χώρα Τήνου), μπορούν να πληροφορηθούν για τις installations μέσω ενός διαδραστικού χάρτη της Τήνου με ενσωμάτωση QR CODE. Ο ίδιος χάρτης βρίσκεται και στον κατάλογο της έκθεσης σε μορφή pliant cart-postales.

Συνδιοργανωτές: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Τήνου.

ΠΗΓΗ: www.ieidiseis.gr/

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 7 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -