Τήνος και Πολιτισμός: Θα μπορούσε να γίνει μια νέα αρχή;

του κ. Κώστα Δανούση

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Στις 23 Νοεμβρίου 2023 το σωματείο «Οι φίλοι της Τήνου» βράβευσε στο Μουσείο Μπενάκη (οδού Πειραιώς) πέντε ανθρώπους που με το έργο τους συνέβαλαν στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Τήνου.

Πιστεύω πώς ο Σύλλογος δεν έκανε κάποια ακριβοδίκαιη μέτρηση, αλλά μέσα από την εκδήλωση προσπάθησε να αναδείξει όσο σημαντικό για κάθε κοινωνία είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής της ταυτότητας. Χωρίς ρίζες μια κοινωνία είναι καταδικασμένη στην παρακμή, στη διάλυση, και ευάλωτη σε κάθε είδους χειραγώγηση.

Ο Πολιτισμός στη διαχρονία του –χθες, σήμερα και αύριο- συνιστά το πλέον ισχυρό ανάχωμα στην ευτέλεια. Την πρωτοβουλία την πήρε το σωματείο «Οι φίλοι της Τήνου» και το ευχαριστούμε γι’ αυτό. Τι έκαναν, όμως, οι θεσμικοί φορείς του νησιού? Σχεδόν τίποτα, αν έλειπε η ανακήρυξη της καθηγήτριας κ. Νότας Κούρου σε επίτιμο δημότη. Η ανακήρυξη έγινε ομόφωνα από το ΔΣ και κατά τη σχετική τελετή δεν πάτησε κανένας δημοτικός σύμβουλος εκτός τον κ. Δήμαρχο.

Και ο νους μου στρέφεται για μία ακόμη φορά στον Ιστορικό του νησιού μας αείμνηστο Γεώργιο Δώριζα. Τη χρονιά που φεύγει συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από την εκδημία του και δεν έγινε τίποτα στη μνήμη του. Σε λίγες μέρες αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή.

Ας κάνει μιαν εξαίρεση! Ας στελεχώσει τους φορείς πολιτισμού με νέους ανθρώπους, επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργούς, άξιους να πάνε τα πράγματα μπροστά… Και ας διορίσει τους υποψήφιους ΔΣ που απέτυχαν «άμισθους ειδικούς συμβούλους για τη συμπεριφορά της φώκιας στον διέκπλου Τήνου -Άνδρου»!!!

Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η ΔΕ του ΠΙΙΕΤ όσον αφορά στην αντικατάσταση των «τριών» μελών του ΙΤΗΠ που λήγει η θητεία τους, να διορίσει ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών (νέους, ειδικούς και ικανούς!).

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter