Τήνος/ Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Αμπασάδας

Αγροτικά μνημεία της Τήνου: κτίσματα ταπεινά, κοσμήματα του τοπίου

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Η Τήνος, το χειροποίητο νησί, είναι το αποτέλεσμα ανθρώπινου μόχθου χιλιετιών. Το τοπίο της χαρακτηρίζεται από αγροτικά κτίσματα και αγροτικές κατασκευές: περιστεριώνες και μύλους, πεζούλες, μονοπάτια, αλώνια, αχυρώνες, στάβλους, αγροικίες… Την Τήνο κοσμούν περισσότερα από 500 χιλιόμετρα μονοπατιών, περίπου χίλιοι περιστεριώνες, ενώ τα σταβλάκια πιθανότατα ξεπερνούν τις 30 ή τις 40 χιλιάδες. Κάποια από αυτά είναι αριστουργήματα λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και μαστοριάς. Κάποια είναι παμπάλαια, κάποια υπεραιωνόβια – μνημεία.

Η «Αμπασάδα» προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού σχετικά με τη σημασία που έχουν τα ξερολιθικά αγροτικά κτίσματα και οι κατασκευές για την ιδιαίτερη ταυτότητα του τόπου, το τοπίο και, τελικά, το τουριστικό προϊόν.
Πώς μπορούμε να τα προστατεύσουμε;
Πώς τα χρησιμοποιούμε για τις σημερινές ανάγκες, με σεβασμό για τον τόπο;
Αν τα αξιοποιούσαμε για να πρασινίσουμε το νησί;
Τι συμβαίνει με τα έργα που συνοδεύουν την επανάχρηση των αγροτικών κτισμάτων, όπως διανοίξεις δρόμων, γεωτρήσεις, ηλεκτροδότηση;
Αν ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα, αρκούν ο ήλιος και η θάλασσα για να παραμείνει το νησί ελκυστικό στους επισκέπτες – και στους κατοίκους του;

Διάθεση στην Τήνο: Βιβλιοπωλείο «Περί Τήνος», κατάστημα ΕΛΤΑ Courier
Διάθεση στην Αθήνα: Βιβλιοπωλείο «Σ22» (Κ. Σμολένσκη 22, Αθήνα) 
Διάθεση online:https://s22.gr/products/imerologio24-ambassada
[Tα έσοδα από τις πωλήσεις αποδίδονται εξολοκλήρου στον σύλλογο.]

Διαστάσεις: 23,4 x 32,1 εκ.
Έγχρωμη εκτύπωση σε ειδικό χαρτί (με 40% ανακυκλωμένες ίνες και 5% βαμβάκι) 140 γραμμαρίων

Φωτογραφίες:
Ιωάννα Παπασταθοπούλου (2, 3, 4, 8, 9, 11)
Μάνθος Πρελορέντζος (1, 5, 6, 7, 10, 12)

Η «Αμπασάδα» είναι ένας πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος που ιδρύθηκε το 2023. Όπως δηλώνει και το όνομα του συλλόγου –μια λέξη ενετικής προέλευσης, που στα τηνιακά σημαίνει την εξυπηρέτηση, το θέλημα, μια δουλειά που κάνει κάποιος για να βοηθήσει κάποιον άλλο–, η «Αμπασάδα» εκφράζει μια επιθυμία συλλογικής προσφοράς, προκειμένου: να εμπλουτιστεί η πολιτιστική ζωή του νησιού, πρωτίστως τους μη τουριστικούς μήνες· να ξαναζωντανέψει το φυσικό περιβάλλον του, με ήπιες μορφές καλλιέργειας· και να αναζητήσουμε δρόμους κοινής δράσης απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Τήνος από την –εν πολλοίς ευπρόσδεκτη, αλλά και από κάποιες απόψεις σαρωτική– τουριστική δημοφιλία του νησιού.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της «Αμπασάδας» θα βρείτε στον ιστότοπο ambassada.gr.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter