Τήνος: Μοναδική και εναλλακτική

Θοδωρής Αθανασιάδης

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Αμμουδερές παραλίες διαδέχονται τα απόκρημνα βράχια της ακτής και μια υπέροχη τραχιά αλλά εύφορη ενδοχώρα, κατάστικτη από χωριά- κοσμήματα, ξερολιθιές και βενετσιάνικους περιστερώνες, διαμορφώνει το ιδιαίτερο πρόσωπο του νησιού.

Με μια πρώτη ματιά: Το λιμάνι είναι και η πρωτεύουσά του νησιού. Ο οικιστικός ιστός έχει αναπτυχθεί γύρω από τη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας. Στη διαμορφωμένη και πολυσύχναστη προκυμαία δεσπόζουν πολλά άχρωμα κτίρια, όμως εδώ βρίσκονται σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα, οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες αλλά και αρκετές καφετέριες και παραλιακές ταβέρνες. Στον δρόμο που οδηγεί προς τον ναό της Παναγίας έχει στηθεί ένα πολύχρωμο παζάρι όπου μπορεί να κυριαρχούν τα εκκλησιαστικά είδη, αλλά λειτουργούν και αρκετά μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα και είδη ζαχαροπλαστικής.

Ομως παρότι το προσκύνημα της Παναγίας σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών, τα μυστικά της Τήνου δεν βρίσκονται εδώ. Στη δαντελωτή ακτή αλλά και στην ηφαιστειακή γη της ενδοχώρας κρύβονται μερικές από τις πιο δυνατές εικόνες του Αιγαίου. Δυστυχώς αυτή η ιδιαίτερη προσωπικότητα του νησιού κινδυνεύει να αλλοιωθεί για πάντα αν ευοδωθούν τα σχέδια της αιολικής βιομηχανίας που προβλέπουν την εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στα βουνά του.

■ Οι σημαντικότερες παραλίες σε μικρή απόσταση από το λιμάνι: Βόρεια της πόλης ανοίγει το τόξο της η οργανωμένη και δημοφιλής, αμμουδερή παραλία Κιόνια, με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ολόγυρα. Εδώ βρίσκεται και ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος του Ναού του Ποσειδώνα. Εντυπωσιακές και κυρίως προφυλαγμένες από το μελτέμι είναι οι παραλίες Γερμανός, Διαλισκάρι, Βουρνή (Μπάλλος), Πανούσα. Στον Νότο, με εύκολη πρόσβαση από τον δρόμο που αρχινά από το λιμάνι, συναντάμε την απλωτή βοτσαλιά του Αγίου Φωκά με δεκάδες συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, ταβέρνες και καφέ. Αμέσως μετά ξεδιπλώνονται στη σειρά οι δαντελωτοί ορμίσκοι του Αγίου Σώστη και του Αϊ-Γιάννη Πόρτο με τα αμμουδερά τους ακρογιάλια. Εξαιρετική και από τις καλύτερες του νησιού είναι επίσης η παραλία της Παχιάς Αμμου.

■ Με θέα στο πέλαγο: Αν σταθείς στην προκυμαία της Τήνου και σηκώσεις το βλέμμα ψηλά προς την ενδοχώρα θα δεις καρφωμένα στο ορεινό ανάγλυφο τα χωριά Μπερδεμιάρος, Μουντάδος, Τριαντάρος, Κτικάδο, Χατζηράδος, Κάμπος και λίγο ψηλότερα θα διακρίνεις τα σπίτια του οικισμού Δυο Χωριά να ασπρίζουν στον ορίζοντα. Αξίζει να πάτε μέχρι το χωριό Αρνάδος για να επισκεφθείτε τη σημαντική Μονή Κεχροβουνίου (κτίσμα του 10ου αι.). Ακολουθώντας τους ανηφορικούς δρόμους που διατρέχουν τούτη τη γωνιά του νησιού, εκτός από τα όμορφα χωριά, θα απολαύσετε και την πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

■ Ψηλά στον βράχο του Ξώμπουργου: Στο κέντρο του νησιού δεσπόζει ο επιβλητικός και ιδιόμορφος βράχος του Ξώμπουργου. Γύρω από τον γρανιτένιο όγκο του βρίσκονται τα γραφικά χωριά Σκαλάδος, Κούμαρος, Ξυνάρα, Λουτρά. Στη ρίζα του βράχου, όπου ξεκινά το μονοπάτι για το μεσαιωνικό κάστρο, κουρνιάζει η καθολική εκκλησία της Ιερής Καρδιάς. Εδώ υπάρχει το μνημείο των πεσόντων Ελλήνων Καθολικών στους πολέμους 1912-1950, έργο του Ι. Φιλιππότη. Από αυτό το σημείο εύκολα μπορούμε να επισκεφτούμε τον Βώλακα, χωριό γνωστό για το λαογραφικό μουσείο του αλλά και τους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες του. Επίσης εδώ θα βρείτε μερικές από τις πιο καλές παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού. Το τοπίο ολόγυρα καθηλώνει καθώς το χωριό βρίσκεται εγκλωβισμένο σ’ ένα μικρό οροπέδιο, διάσπαρτο από γκριζωπούς ογκόλιθους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter