Τήνος – Ολοκληρώθηκε η Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας του Ιησού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Πανήγυρη της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο Τήνου. Για εννέα ημέρες οι πιστοί προετοιμάστηκαν με το Εννεαήμερο που προτείνει η Εκκλησία απαγγέλλοντας τις προσευχές ευλαβείας προς την Ιερά Καρδία.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, δηλαδή από την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου το απόγευμα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία όπου προΐστατο  ο Διευθυντής του προσκυνήματος π. Ιωσήφ και μαζί του συλλειτούργησαν ιερείς του τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου όπου διαβιούν στην Τήνο και στη Σύρο, επίσης μαζί τους συμπροσευχήθηκε και ο διάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Στο κήρυγμά του ο π. Ιωσήφ αναφέρθηκε στους σκοπούς προσευχής αυτών των ημερών που ήταν για την επαύξηση των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων. Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία ξεκίνησε 40ωρη αδιάλειπτη προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας άνθρωποι κάθε ηλικίας ανηφόρησαν προς το λόφο του Εξωμβούργου για να μείνουν λίγη ώρα με τον Κύριο Ιησού και να εναποθέσουν σε Αυτόν τις ελπίδες, τα όνειρά τους, τα προβλήματά τους αλλά και τις  κάθε είδους έγνοιες ζητώντας την βοήθεια και την ευλογία Του.

Επίσης τμήματα της ΕΚΝΕ έδωσε το παρόν με τρόπο οργανωμένο και όλοι μαζί ανέπεμψαν ευχαριστίες προς τον Κύριο. Την επομένη, Σάββατο 9 Ιουλίου το πρωί, αυτή την φορά το κατηχητικό ήταν αυτό που θα προσεύχονταν οργανωμένα ορισμένες στιγμές στον Κύριο. Το Αγιότατο Μυστήριο καθόλο το 40ωρω ήταν πάντα περιστοιχισμένο από αρκετούς χριστιανούς κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο και που σχολιάστηκε θετικά.

Το απόγευμα του Σαββάτου τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός από τον π. Ιωσήφ Ρόσσι όπου και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο Εφημέριος της Π. Ε. Κάμπου, π. Ιωάννης Σκλάβος και ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος. Ο π. Ιωσήφ στην σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στην ωραιότητα της ευλάβειας στην Ιερά Καρδία αλλά και στις υποσχέσεις του Κυρίου μας στην Αγία Μαργαρίτα Αλακόκ. Όπως αναφέραμε και παραπάνω συνεχίστηκε η προσκύνηση του Αγιοτάτου Μυστηρίου όπου με περισσό ζήλο άτομα κάθε ηλικίας αφιέρωσαν λίγο χρόνο στον Ιησού και ιδιαίτερα μέσα στην νύχτα η παρουσία τους ήταν πολύ σημαντική.

Την Κυριακή, στις 7 η ώρα το πρωί απαγγέλθηκε η Ακολουθία των Αίνων με την ολοκλήρωση των οποίων ολοκληρώθηκε και η προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου.

Στην συνέχεια ακολούθησε η πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία της εορτής με προεδρεύον τον π. Ιωσήφ Ρόσσι και συλλειτουργούντος του Αρχιγραμματέα της Αρχιεπισκοπής, π. Φραγκίσκου Βιδάλη, ενώ ιερούργησε μαζί τους και ο ιεροδιάκονος π. Μάριος Φώσκολος.

Στις 9 το πρωί ακολούθησε δεύτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τους πατέρες του Ενσαρκωμένου Λόγου των κοινοτήτων Σύρου και Τήνου. Στην Θεία Λειτουργία προΐστατο ο π. Ιγνάτιος όπου και κήρυξε και  τον Θείο Λόγο.

Στις 11 το πρωί τελέστηκε η τρίτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Γενικό Βικάριο της Αρχιεπισκοπής π. Μάρκο Φώσκολο. Μαζί του συλλειτούργησαν ο π. Ιωσήφ Ρόσσι, οι Πατέρες του Τάγματος του Ενσαρκωμένου Λόγου και οι ιερείς της Αρχιεπισκοπής: π. Γεώργιος Ανδριώτης, π. Νίκος Ψάλτης, π. Ιωάννης Σκλάβος, π. Αλέξανδρος Πέρρος, ενώ συμμετείχαν και οι ιεροδιάκονοι π. Μάριος Φώσκολος και οι δύο ιεροδιάκονοι του Τάγματος.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Γενικός Βικάριος, π. Μάρκος Φώσκολος, ο οποίος ανέλυσε τα βιβλικά κείμενα που ανεγνώσθησαν. Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Ιωάννης Σιώτος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου κ. Πέτρος Μαρκουίζος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τήνου, Δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και διάφοροι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιωσήφ ευχαρίστησε την Διοικούσα Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος, τους παρόντες πιστούς, φιλέορτους, προσκυνητές και επισήμους που παρευρέθησαν σε όλες τις τελετές αυτών των ημερών, τον Σύνδεσμο Καθολικών Σύρου και τα μέλη του που κάθε χρόνο τιμούν με την παρουσία τους την πανήγυρη, όσους βοήθησαν στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του προσκυνήματος, όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στο να επισκευαστεί ο Σταυρός στην κορυφή που είχε λαβωθεί από τα καιρικά φαινόμενα, αλλά και όσους βοήθησαν για να μπορεί και πάλι η «Μαργαρίτα», η μεγάλη καμπάνα του προσκυνήματος, να ηχεί, να αναγγέλλει και να καλεί όλους στην Εκκλησία. Ευχαρίστησε επίσης όσους προσέφεραν τα λουλούδια για τον στολισμό του Ναού και την οικογένεια  που πρόσφερε τα χρήματα για την κατασκευή του Άμβωνα. Επίσης ευχαρίστησε τις αδελφές των Δούλων του Θεού και της Παναγίας Ματαρά για την συνεχή βοήθεια που προσφέρουν στο να είναι πάντα άρτια οργανωμένες οι τελετές καθώς και τους ιεροσπουδαστές που βοήθησαν όλες αυτές τις μέρες. Ευχαρίστησε όσους και όσες με οποιοδήποτε τρόπο βοήθησαν ώστε να πραγματοποιηθεί η Πανήγυρη του Προσκυνήματος και όσα ζαχαροπλαστεία αλλά και κάθε είδους επιχείρηση που πρόσφερε διάφορες δωρεές τόσο για την πανήγυρη όσο και για την διαμονή των ιεροσπουδαστών. Επίσης ευχαρίστησε τους μουσικούς που συνόδευσαν στο αρμόνιο δηλαδή τους κ.κ. Χρήστο Φιοράντη, Γεώργιο Απέργη, Αντώνη Αλβέρτη και Αντώνιο Χαρικιόπουλο. Τέλος ευχαρίστησε την Ενορία του Μητροπολιτικού Ναού της Νάξου για την δωρεά του εκκλησιαστικού οργάνου.

Μετά την απόλυση ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Ελλήνων Χριστιανών Καθολικών Πεσόντων κατά τους πολέμους 1912-1950,  στο οποίο ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σιώτος Ιωάννη κατέθεσε στεφάνι.

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Ιεράς Καρδίας του Ιησού ολοκληρώθηκαν με την τέλεση ακόμη μιας Θείας Λειτουργίας το απόγευμα της Κυριακής από τον π. Γεώργιο Παλαμάρη και συμπροσευχήθηκαν μαζί του ο ιεροδιάκονος του Ενσαρκωμένου Λόγου και ο π. Μάριος Φώσκολος.

Στο κήρυγμα ο λειτουργός ανέλυσε τα Βιβλικά κείμενα προέτρεψε τους παρόντες να πράττουν όπως ο καλός Σαμαρείτης της παραβολής με αίσθημα ευθύνης και χωρίς υπεκφυγές.

Ακόμη αναφέρθηκε στην ευλάβεια προς την Ιερά Καρδία του Ιησού που καλλιεργήθηκε ήδη από το παρελθόν, σύμφωνα με την οποία κάθε σπίτι οφείλει να διατηρεί το Εικόνισμα της Ιεράς Καρδίας και προέτρεψε όλους να συνεχίσουν να τηρούν αυτή την ευλάβεια καθώς μέσα στις υποσχέσεις της Ιεράς Καρδίας ήταν ότι όποιο σπίτι έχει την εικόνα της Ιεράς Καρδίας η ευλογία και η Αγάπη της δεν θα εκλείψουν ποτέ.

Κλείνοντας να υπενθυμίσουμε εν συντομία πώς καθιερώθηκε η εορτή αυτή. Η Εορτή αυτή είναι η εορτή της Αγάπης του Ιησού προς τους ανθρώπους. Μετά από τρεις μεγάλες εμφανίσεις του Σωτήρος σε μια Γαλλίδα μοναχή, την αγία Μαργαρίτα Μαρία Αλακόκ, καθώς και στον πνευματικό καθοδηγητή της, τον ιησουίτη π. Κλωντ ντε λα Κολομπιέρ, η γιορτή της Ιεράς Καρδίας καθιερώθηκε σε ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία, και συνδέθηκε με το τάγμα Ιησουιτών, στο οποίο ανατέθηκε η ιδιαίτερη αποστολή να φανερώσει σ’ ολόκληρο τον κόσμο τον ανεξάντλητο θησαυρό της ευσπλαχνίας και της αγάπης του Θεού.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που ανέφερε ο π. Ιωσήφ. Μακάρι να βρεθούν και άλλοι μιμητές αυτών. Ιδιαιτέρως όμως αξίζουν συγχαρητήρια στον π. Ιωσήφ Ρόσσι που ως νέος “π. Δομίνικος” ζει και αναπνέει για τον Κύριο Ιησού Χριστό και εργάζεται με περισσό ζήλο για την διάδοση της ευλάβειας της Ιεράς Καρδίας του Ιησού αλλά και για το ίδιο το Προσκύνημα. Στο λίγο αυτό διάστημα από τότε που ανέλαβε τη διαχείριση ο πατέρας Ιωσήφ, το Προσκύνημα του Εξωμβούργου έχει επανέλθει στις παλιές του δόξες. Θερμά Συγχαρητήρια!!!

Χρόνια πολλά σε όλους και όλες και του χρόνου όλοι μαζί και πάλι να εορτάσουμε την πολύ όμορφη αυτή εορτή της αγάπης του Κυρίου μας προς εμάς!!!!

Δ. Μάριος Φώσκολος

Φωτογραφίες Καλλιόπη Σκλάβου, Μαρία Απέργη.

www.kantam.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter