Λίγα μέρη έχουν εντάξει τη γαστρονομική παράδοση τόσο αρμονικά στην ταυτότητά τους όσο η Τήνος. Γνώρισέ την και εσύ μέσα από νόστιμα πιάτα και φεστιβάλ γεύσεων που αναδεικνύουν τις ντόπιες πρώτες ύλες ενός σεμνού, όμως, πολύ…νόστιμου νησιού των Κυκλάδων
ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ
Η Τήνος ειναι ένα νησί με απίστευτο πλούτο πρώτων υλών και τοπικών προϊόντων. Εδώ θα βρεις από θαλασσινά μέχρι βότανα, από λαχανικά και φρούτα μέχρι ντόπια κρασιά. Με άλλα λόγια τόσα πολλά, διαφορετικά πράγματα, όση είναι και η φαντασία με την οποία μαγειρεύονται οι τηνιακές γαστρονομικές δημιουργίες.
Οι ντόπιοι είναι περήφανοι για τα τυριά με τη λεπτή γεύση και τα καπνιστά αλλαντικά. Κάθε εποχή πρωταγωνιστεί ένα άλλο προϊόν. Η κάπαρη μαζεύεται μόλις μπει το καλοκαίρι και μπαίνει σε άλμη για ένα μήνα προτού να γιορταστεί η παραγωγή της στην Αυγουστιάτικη γιορτή κάπαρης. Αντίστοιχα γίνεται γιορτή αγκινάρας, κρασιού, μελιού, ρακής και ρίγανης. Όταν πάλι αρχίζει να φθινοπωριάζει, οι ντόπιοι αναζητούν μανιτάρια, τα οποία μαγειρεύουν τηγανητά ή στον ατμό.
Δεν είναι τυχαίο, ότι η Τήνος είναι αυτάρκης. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της από τα προϊόντα που παράγει.
Όσο γυρίζεις το νησί θα αισθανθείς στον αέρα τα αρώματα των τηνιακών βοτάνων: μέντα, φασκόμηλο, δίκταμο, θυμάρι και χαμομήλι. Παράλληλα την προσοχή σου θα κερδίζουν οι παραδοσιακοί περιστερώνες (υπάρχουν στο νησί πάνω από 1.000), τους οποίους χρησιμοποιούσαν παλιότερα για την εκτροφή των περιστεριών -αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής και αρχιτεκτονικής παράδοσης της Τήνου.
Με όλα όσα σου είπαμε ως τώρα δε θα πρέπει να σε εντυπωσιάζει η τάση των ντόπιων να προσπαθούν να μαγνητίσουν όλο και περισσότερους επισκέπτες-λάτρεις του καλού φαγητού. Η πρωτοβουλία Tinos Food Paths έχει καθιερωθεί στο ημερολόγιο των γαστρονομικών εκδηλώσεων και φέρνει κάθε Μάιο πολλούς Αθηναίους, αλλά και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, στο νησί.
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Ο γαστρονομικος γύρος της Τήνου περιλαμβάνει την εξερεύνηση του μοναδικού τοπίου και των χωριών, αλλά και τη γνωριμία με ντόπιους παραγωγούς. Έτσι, προγραμματίσαμε για σένα μια ημέρα αφιερωμένη στο φαγητό και στο κρασί.
Τηνιακό πρωινό στη Χώρα
Υπάρχει καλύτερη αφετηρία για την μέρα σου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Τήνου στη Χώρα; Δεν υπάρχει. Εδώ θα βρεις εποχικά προϊόντα και θα καθίσεις για να απολαύσεις το αυθεντικό τηνιακό πρωινό: τυρί, αλλαντικά και λούζα (χοιρινό φιλέτο μαριναρισμένο σε κόκκινο κρασί και μίγμα μπαχαρικών, μαραθόσπορο και κανέλα). Μαζί, θα δοκιμάσεις τη λαχταριστή φρουτάλια (ομελέτα) με λαχανικά, χωριάτικο λουκάνικο ή σύγκλινο (κύβους καπνιστού χοιρινού).
Μια γεύση γλύκα του χωριού
Αν προτιμάς πιο γλυκιές γεύσεις για πρωινό, κάνε υπομονή μέχρι να βρεθείς σε κάποιο απ’ τα χωριά. Ο Πύργος (γνωστός και ως Πάνορμος) στα βόρεια, έχει μια όμορφη πλατεία, ιδανική για καφέ και γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα ή φρεσκοψημένο τσουρέκι.
Επίσκεψη σε οινοποιείο
Τίποτα δε συνδέεται περισσότερο με την τηνιακή γη από το κρασί της. Κοντά στο χωριό Μέση, ακριβώς στην καρδιά της Τήνου, μπορείς να επισκεφθείς ένα οικογενειακό οινοποιείο, που καλλιεργεί ελληνικές ποικιλίες όπως Μαλαγουζιά και Ασύρτικο. Πως θα σου φαινόταν ενα γεύμα με ντόπια μεζεδάκια στη μέση του αμπελώνα μέσα σε ανακαινισμένο περιστεριώνα; Εναλλακτικά μπορείς να κατευθυνθείς στο χωριό Φαλατάδος, νοτιοανατολικά. Εδώ θα βρεις εξαιρετικά οινοποιεία μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο με επιβλητικούς γρανιτένιους βράχους.
Τοπικό τυρί
Το τηνιακό τυρί θα σε εμπνεύσει να εξερευνήσεις ένα τοπικό τυροκομείο. Θα σε μαγέψει η ποικιλία των γεύσεων που θα σου συστήσουν οι ντόπιοι και θα σε γοητεύσει η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής, αλλά και η αυθεντικότητα των ανθρώπων πίσω από τις μοναδικές γεύσεις. Στα χωριά Τριπόταμος και Κέχρος υπάρχουν εργοστάσια που παράγουν το σκληρό κίτρινο γραβιεράκι (χρόνος ωρίμανσης: 2 μήνες), την κρεμώδη λευκή μυζήθρα, το τηνιακό τυράκι, το καστελάνο με το χαρακτηριστικό άρωμα μαστίχας και την πικάντικη κοπανιστή (ΠΟΠ), σπεσιαλιτέ των Κυκλάδων. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και το ντόπιο βούτυρο.
Ένα απολαυστικό δείπνο
Μια ημέρα γεμάτη εξερεύνηση αξίζει να κλείσει με ξεχωριστό τρόπο. Ανεξάρτητα αν προτιμάς κρέας η ψάρι, ετοιμάσου να ζήσεις μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Στα χωριά Πάνορμος (δυτικά) και Υστέρνια (ανατολικά) μπορείς να δειπνήσεις σε ειδυλλιακές παραθαλλάσιες ψαροταβέρνες. Αν θέλεις να παραμείνεις κοντά στη Χώρα, διάλεξε τον Άγιο Φωκά. Εναλλακτικά για ονειρεμένους κρεατομεζέδες, προτίμησε τα μικρά, παραδοσιακά καφενεία των ορεινών χωριών (Καρδιανή, Τριάνδαρος, Πύργος, Βόλαξ ή Αετοφωλιά), όπου η παράδοση βοσκής και εκτροφής ζώων είναι η ίδια εδώ και αιώνες.