Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023

Τήνος – Πρεμιέρα σήμερα για το Radio Komi

To Κοινωνώ Tinos Art Gathering εγκαινιάζει το Διεθνές Πρόγραμμα Φιλοξενίας Τέσσερα – Συν Ένα- Στοιχεία και παρουσιάζει σε συνεργασία με την πλατφόρμα Aejaa Performance Space to Radio Komi.

1-7 Μαΐου 2022 στην Κώμη Τήνου

Με πολλή μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε σε μια γιορτή για το ξεκίνημα του RADIO KOMI και την παρουσίαση του φετινού Προγράμματος Φιλοξενίας “Τέσσερα -συν ένα- Στοιχεία” στο Δημοτικό Σχολείο Κώμης.

Κυριακή 1η Μαϊου 2022 

17:00 – 22:00

Μετά από 2 χρόνια παύσης και απομόνωσης το ΚΟΙΝΩΝΩ επιστρέφει στην Τήνο μεταξύ 25.4 -22.5. 2022 για έναν μήνα γεμάτο ανοιχτές συναντήσεις, εξερευνήσεις, εργαστήρια, ραδιοφωνικές εκπομπές, συζητήσεις, εκθέσεις και παρουσιάσεις, που μας προσκαλούν να αναστοχαστούμε τη σχέση ανθρώπινης κοινωνίας και φυσικού περιβάλλοντος με φόντο το ποικιλόμορφο γεωλογικό τοπίο της Τήνου.

Φέτος, υποδεχόμαστε στην Τήνο 14 residents από Ελλάδα, Γαλλία, Κανάδα, Αυστραλία που συνεργάζονται μεταξύ τους και με την τοπική κοινότητα και εγγράφουν νέες αναπάντεχες αφηγήσεις μεταξύ τέχνης και βιωσιμότητας. 

To πρόγραμμα ανοιχτών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του Residency θα ανακοινώνεται σταδιακά ανά βδομάδα, μέχρι τις 22 Μαϊου 2022.

Το radio komi εξερευνά οικολογίες του παρόντος και του παρελθόντος του χωριού Κώμη στην Τήνο, μέσω ηχητικών καταγραφών, ηχοτοπίων και άλλων μορφών ραδιοφωνικής μετάδοσης. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια αγροτική παραγωγή του χωριού και το ακουστικό περιβάλλον του νησιού, ο ραδιοφωνικός σταθμός συμπεριλαμβάνει προηχογραφημένα επεισόδια καθώς και ζωντανές μεταδόσεις που θα καταγραφούν επιτόπου στο χωριό της Κώμης μεταξύ 1 και 7 Μαΐου 2022. Ο σταθμός στεγάζεται στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) Κώμης, και υλοποιείται σε συνεργασία με το Kinono Tinos Art Gathering και την Τοπική Κοινότητα Κώμης, Σκαλάδου, Κρόκου, Περάστρας – Δήμος Τήνου.

Όλο το πρόγραμμα θα μεταδοθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Kinono:  https://kinono.gr/radiokomi και της πλατφόρμας AEJAA: https://aejaa.com/SONIC-ROOM/

Το χωριό της Κώμης, το όνομα του οποίου σημαίνει «κεντρικό χωριό», βρίσκεται στη μεγαλύτερη και πιο εύφορη πεδινή περιοχή του νησιού, υπεύθυνο για το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της Τήνου. Σε συνεργασία με κατοίκους του χωριού και προσκεκλημένους συντελεστές, το ραδιοφωνικό εγχείρημα θα φιλοξενήσει συζητήσεις για θέματα όπως την καλλιέργεια αγκινάρας, αμπελοκαλλιέργεια και παραγωγή κρασιού, τοπική ιστορία, μουσική παράδοση και παραμύθια, παράλληλα με ηχοτοπία και άλλες ραδιοφωνικές φόρμες, που αφορούν ευρύτερες κοινωνικές, ιστορικές, και καλλιτεχνικές απηχήσεις αυτών των θεμάτων.

Το radio komi έχει τρεις θεματικές κατευθύνσεις, καθεμία από τις οποίες προσφέρει μια διαφορετική οπτική στα ευρύτερα ζητήματα γύρω από την οικολογία και την έννοια του τόπου: Τοποθεσίες, Συνταγές, και Τραγούδια.  Η θεματική Τοποθεσίες περιλαμβάνει ηχητική έρευνα πεδίου μέσα και γύρω από το χωριό Κώμη, ενώ οι Συνταγές εντοπίζουν την κοινωνική ετυμολογία γαστρονομικών και φαρμακευτικών συνταγών, ως ευρύτερα αποθετήρια γνώσης, που χρησιμοποιούνται στο χωριό. Τέλος, με την κατηγορία Τραγούδια εξερευνάται το ευρύτερο ηχητικό τοπίο του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τραγουδιών, και των μελωδιών της φύσης.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα, που συμπεριλαμβάνει επιλεγμένες δημόσιες δράσεις στον σταθμό, στην κεντρική πλατεία του χωριού, και σε άλλες τοποθεσίες, θα ανακοινωθεί στα κανάλια social media (Facebook, Instagram) του Kinono 1-7 Μαΐου.

Σχεδιασμός / υλοποίηση: Jacob Moe

Συμμετέχοντες: Κορωνία–Αρτέμη Μακρίδου, Μαρία Δενεκαρία, Μαρία Γρυπάρη, Χαρίκλεια Χάρη, Χρήστος Φόνσος, Μάνθος Πρελορέντζος, Αλέκος Φλωράκης, Ιωάννης Κολιόπουλος – Πάολα Παλαβίδη (Hypercomf), Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, κ.α.

Συνεργάτες:

Χρήστος Φιοράντης, Εικονικό Μουσείο Τήνου, AEJAA, Archipelago Network

ΑΚΟΥΣΤΕ RADIO KOMI ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 1 ΜΑΪΟΥ ΕΔΩ:

https://kinono.gr/

Στο πλαίσιο του radio komi, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαϊου 2022 ένας ηχητικός περίπατος στην Κοιλάδα της Κώμης από τον Μάνθο Πρελορέντζο,  περιπατητή, φωτογράφο  και ερευνητή. Η ξενάγηση, όπως και διάφοροι ήχοι της φύσης που θα συναντήσουμε στον δρόμο, θα ηχογραφηθούν και θα δημιουργήσουν μια ραδιοφωνική εκπομπή.

Ο ηχητικός περίπατος διαρκεί περίπου 1 ώρα και ξεκινάει στις 10.00 με αφετηρία το ΚΔΑΠ (σχολείο) της Κώμης στις 4 Μαΐου 2022.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους και όλες!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -