Τήνος: Το Καφέ που θα δίνει τα έσοδα του για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Τήνος: Το SERVIAM CAFÉ θα δίνει όλα τα έσοδα του για φιλανθρωπικούς σκοπούς και θα είναι χωρίς ”αφεντικά”. Η Κάριτας, έρχεται γι άλλη μια φορά να διδάξει, πως η αγάπη και η αλληλεγγύη μπορούν να πάρουν υπόσταση μέσα στην κοινωνία μας.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

www.cyclades24.gr

Η Κάριτας, παραδίδει μαθήματα ζωής, µε πυξίδα τις αξίες της αγάπης, της έμπρακτης και ουσιαστικής αλληλεγγύης, της επικουρικότητας, της κοινωνικής ευθύνης, της ευαισθησίας, του σεβασμού στην αξιοπρέπεια και στα αναφαίρετα κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Κάριτας και τα μέλη της, συνεχίζουν ανελλιπώς την ανιδιοτελή προσφορά και την οργανωμένη και μεθοδική συμπαράστασή της προς κάθε άνθρωπο, Έλληνα ή αλλοδαπό, που βρίσκεται σε ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, φύλου, γλώσσας, εθνικότητας, ή θρησκεύματος, προσπαθώντας να του καλύψει υλικές, ψυχολογικές και πνευματικές ανάγκες.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε το στέκι μας, εκεί που ξεχνιόμαστε και περνάμε καλά, αλλοι σε μικρές καφετέριες και άλλοι σε μεγάλες. Εκεί που απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας μουσική, εκεί που πίνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα, ή στη καφετέρια μου μας γεμίζει συναισθηματικά….

Αυτή τη φορά, η Κάριτας Τήνου προχωρά, κάνοντας ένα ακόμα βήμα, δημιουργώντας ένα Κοινωνικό Καφέ στα Λουτρά της Τήνου. Αλήθεια πως μπορεί να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο; Ένα καφέ, χωρίς ιδιοκτήτες και με τα έσοδα να πηγαίνουν στο συνάνθρωπο μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Ιούνιο του 2020 υπογράφηκε μεταξύ Αρχιεπισκοπής και τοπικής Κάριτας το συμφωνητικό παραχώρησης στην Κάριτας συγκεκριμένων κτιρίων εντός του συγκροτήματος της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά Τήνου. Από τότε μέχρι και σήμερα στήθηκε ένας μεγάλος αγώνας προκειμένου να βγεις εις περας αυτό το όμορφο εγχείρημα.

Συμπαραστάτης σε αυτή τη προσπάθεια στάθηκε η τεχνική  κατασκευαστική εταιρία Sarnitec S.A. που αφιλοκερδώς προχώρησε στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης των κτιρίων και την εκπόνηση στη συνέχεια τεχνικών μελετών της αποκατάστασής τους.

Ειδικότερα, εργασίες αποκατάστασης έχουν ξεκινήσει σε δυο μικρά κτίρια στο κέντρο του κήπου, 50 και 35 τετραγωνικών μέτρων, τα οποία προβλέπεται να διαμορφωθούν – και με τον περιβάλλοντα εξωτερικό χώρο αυτών – σε κοινωνικόπολιτιστικό χώρο με δυνατότητα παρασκευής καφέ/προγεύματος και τουαλέτες αντίστοιχα.

Το σημείο είναι πολύ όμορφο, αποπνέει ηρεμία, αναμφίβολα φέρνει νοσταλγία σε όσους πρόλαβαν να ζήσουν τις παλαιότερες ένδοξες στιγμές της Μονής τότε που οι χώροι έσφυζαν από κόσμο και ζωή αλλά και σε όσους δεν είχαν αυτή την εμπειρία δίνεται η δυνατότητα να αναπλάσουν με τη φαντασία τους την τότε εποχή μέσα σε ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον. 

Οπωσδήποτε το τελικό αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνο με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας για όσους θα είναι παρόντες στο χώρο και θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα, ενώ παράλληλα οι εργασίες αποκατάστασης εσωτερικά και εξωτερικά πραγματοποιούνται από τον εργολάβο με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία αλλά και επίσης στα υλικά και τους τρόπους χρήσης τους.

Το συνολικό κόστος αδειοδοτήσεων, αποκατάστασης, διαμόρφωσης και η αγορά εξοπλισμού ανέρχεται στο ποσό των 55.000 ευρώ περίπου με την τοπική Κάριτας να έχει καταφέρει να εξασφαλίσει σήμερα σχεδόν τα μισά. Οι προσπάθειές μας θα ενταθούν τους επόμενους μήνες προς ανεύρεση και του υπόλοιπου αναγκαίου κεφαλαίου ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν και ο χώρος να είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες .

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το παραπάνω χρονοδιάγραμμα σύντομα η τοπική Κάριτας της Τήνου θα αναζητήσει επίσης και τους συνεργάτες εκείνους οι οποίοι θα μπορέσουν να εργαστούν για να λειτουργήσει ο χώρος.

Το όραμά μας για το κοινωνικό καφέ της Κάριτας στα Λουτρά Τήνου το οποίο σε μια στιγμή έμπνευσης ο Αρχιεπίσκοπός μας Νικόλαος ονομάτισε: “SERVIAM CAFÉ” είναι να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών του νησιού, να προσφέρει χαλάρωση και ευχάριστο ελεύθερο χρόνο τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους επισκέπτες χάρις στο όμορφο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει, θα είναι προσβάσιμο σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα και φιλικό στα παιδιά.

Εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό και με την ιστορία (πχ. μουσική / βιβλίο) θα πραγματοποιούνται σε κατάλληλες ευκαιρίες εφόσον το ίδιο το περιβάλλον και η διαδρομή του στο χρόνο τις υποστηρίζουν απόλυτα.

Και αυτή η δράση της τοπικής Κάριτας είναι ανοικτή προς τον κόσμο και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από νέους εθελοντές από ευρωπαϊκές χώρες να βοηθήσουν τη προσπάθειά, μακάρι οι συνθήκες να καταστούν ευνοϊκές να τους υποδεχτούμε το καλοκαίρι. Η ανάδειξη τοπικών / παραδοσιακών προϊόντων έχει τεθεί ως ένας επιπλέον στόχος αλλά επίσης υπάρχει και η σκέψη μελλοντικά το “SERVIAM CAFÉ” να αποτελέσει σημείο προώθησης προϊόντων δίκαιου εμπορίου (Fair Trade).

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθεί κάτι όμορφο και λειτουργικό και παράλληλα θα διασωθεί κατά το μέτρο των δυνατοτήτων, ο ιστορικός και πολιτιστικός πλούτος της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών Τήνου, που τόσο πονά τον αρχιεπίσκοπο Νικόλαο, οποίος έχει αγωνιστεί με αγάπη και σεβασμό σε αυτή την προσπάθεια, της διάσωσης ενός ιστορικού κτιρίου.

O ιστορικός θησαυρός της Τήνου, θα αποκτήσει κι άλλη ζωή, φτάνει να βρεθούν κάποιες χορηγίες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το έργο. Ας μη ξεχάσουμε το σημαντικό σκοπό του εγχειρήματος, αφού η Κάριτας Τήνου ως Φιλανθρωπικό Σωματείο δεν έχει στόχο το κέρδος και οι τελικοί ωφελούμενοι και αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι άτομα ή οικογένειες με δυσκολίες εφόσον το κέρδος που θα προκύπτει από τη λειτουργία του χώρου θα αποδίδεται στο κοινωνικό έργο της Κάριτας (βοηθήματα σε ασθενείς, παροχή βασικών αγαθών διατροφής, αποπληρωμή λογαριασμών, ψυχολογική στήριξη, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κοκ.). 

Καλή αρχή σε αυτό το κοινωνικό καφέ, ίσως και στο πιο πρωτοποριακό καφέ στη χώρα μας που είμαστε σίγουροι ότι θα το αγκαλιάσουν τόσο οι Τηνιακοί όσο και οι επισκέπτες του νησιού, σε ένα τόσο φιλόξενο χωριό, τα Λουτρά.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter