Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

-Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – Θέσεις εργασίας στη “Νήσος”

Αναζητούμε νέους ταλαντούχους συνεργάτες που θα ενταχθούν στην ομάδα της Παραγωγής. Ειδικότητες όπως Μηχανικός Παραγωγής, Ηλεκτρολόγος, Υδραυλικός, Τεχνολόγος Τροφίμων. Εξέλιξη σε μόνιμη εργασία, πενθήμερο σε οκτάωρες...

Τήνος – WISC-V … γράφει η Τζένη Σανταμούρη

Τήνος – WISC-V … γράφει η Τζένη Σανταμούρη

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Πιστοποιημένη Εκπρόσωπος
Σανταμούρη Τζένη
ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος
τηλ.: 6932447337 | e-mail: jsantamouri@yahoo.gr

Το WISC-V είναι ένα ολοκληρωμένο ψυχομετρικό εργαλείο το οποίο εξετάζει την νοητική λειτουργικότητα ενός παιδιού/εφήβου σε πέντε γνωστικά πεδία. Η κλίμακα WISC-V (Wechsler Intelligence Scale for Children, Fifth Edition) χρησιμοποιείται παγκοσμίως συχνότερα για την νοητική αξιολόγηση των παιδιών/εφήβων και είναι σταθμισμένη στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι η πλέον σύγχρονη και ταυτοχρόνως η πιο αξιόπιστη και έγκυρη κλίμακα για την αξιολόγηση της νοημοσύνης παιδιών ηλικίας από 6 έτη & 0 μήνες έως 16 έτη και 11 μήνες .

Το WISC-V GR εξάγει πέραν του Γενικού Δείκτη Νοημοσύνης (ΓΔΝ) 5 πρωτογενείς δείκτες (Λεκτική Κατανόηση, Οπτικοχωρική Αντίληψη, Ρέων Συλλογισμός, Εργαζόμενη Μνήμη, Ταχύτητα Επεξεργασίας) και 5 βοηθητικούς δείκτες (Ποσοτικού Συλλογισμού, Ακουστικής Εργαζόμενης Μνήμης, Μη λεκτικής Ικανότητας, Γενικής Ικανότητας και Γνωστικής Επάρκειας) που παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις γνωστικές ικανότητες του παιδιού/εφήβου , απαραίτητους για την περιγραφή και την κατανόηση της νοημοσύνης, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Ειδικότερα,
• Δείκτης λεκτικής κατανόησης. Όπως δείχνει και το όνομα, ανακλά την ικανότητα λεκτικού λόγου του παιδιού/εφήβου. Σ’ αυτή την περίπτωση, η πτυχή αυτή συνδέεται στενά με την εννοιολογική γνώση του παιδιού/εφήβου.
• Δείκτης οπτικοχωρικής αντίληψης. Ανακλά την ικανότητα κατανόησης οπτικών λεπτομερειών και σχέσεων για την επίλυση παζλ και τη δόμηση γεωμετρικών σχεδίων.
• Δείκτης ρέοντος συλλογισμού. Ανακλά την ικανότητα ανίχνευσης των σχέσεων ανάμεσα σε οπτικά αντικείμενα.
• Δείκτης εργαζόμενης μνήμης. Ανακλά την ικανότητα διατήρησης και διαχείρησης ακουστικής ή οπτικής πληροφορίας.
• Δείκτης ταχύτητας επεξεργασίας. Ανακλά την ικανότητα του παιδιού / εφήβου να λαμβάνει ακριβείς αποφάσεις.

Αφότου μετρηθούν οι διαφορετικοί δείκτες, τα αποτελέσματα συγκρίνονται με τον μέσο όρο της ηλικίας του παιδιού/εφήβου. Έτσι, η ηλικία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το τελικό αποτέλεσμα.

Το Wisc-V προσφέρει πλούσιο και λεπτομερές υλικό με σκοπό την βελτίωση του βάθους της ερμηνείας και της κατανόησης των διατομικών και ενδοατομικών δυνατοτήτων και ελλειμμάτων του παιδιού/εφήβου, του μαθησιακού προφίλ του, της νευροψυχολογικής λειτουργικότητας του και των ψυχοεκπαιδευτικών αναγκών του.

Δίνει πληροφορίες, όχι μόνο για τις ικανότητες και τα ελλείμματα του παιδιού/εφήβου, αλλά και για την νευροψυχολογική διαδικασία που λανθάνει σε μια ικανότητα.

Με βάση τα αποτελέσματα της χορήγησης και παράλληλα με άλλες τεχνικές και εργαλεία (όπως κλινική συνέντευξη και παρατήρηση), παρέχονται συγκεκριμένες εξατομικευμένες ψυχοεκπαιδευτικές προτάσεις για τους γονείς, τους δασκάλους, τα παιδιά και τους εφήβους και διαμορφώνεται ένα αποτελεσματικό πλάνο παρέμβασης για κάθε παιδί ή έφηβο.

Η αξιολόγηση και εκτίμηση της νοητικής λειτουργικότητας (Wisc-V) ενός παιδιού/εφήβου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους εξής, κυρίως, λόγους:

Δίνει άμεσα χρήσιμες και εστιασμένες πληροφορίες για τον σχολικό και τον κλινικό ψυχολόγο, αποτυπώνοντας τις Δυνατότητες και τις Αδυναμίες του εξεταζόμενου.

• Συνεισφέρει σε πιο λεπτομερή εντοπισμό προβλημάτων και στην ακριβέστερη αποτύπωση του νοητικού και μαθησιακού προφίλ.
• Στοχεύει και συνεισφέρει στην απάντηση συχνών κλινικών ερωτημάτων, όπως η παρουσία ειδικής μαθησιακής δυσκολίας, η μη λεκτική νοητική ικανότητα, η υπερκινητικότητα, προβλήματα συγκέντρωσης κ.ά.
• Αξιολογεί την Νοητική Χαρισματικότητα.
• Προσφέρει διάγνωση του επιπέδου Νοητικής Λειτουργικότητας.
• Βοηθάει στον σχεδιασμό αντιμετώπισης των μαθησιακών δυσκολιών.
• Προσφέρει στον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού προγράμματος.
• Δίνει μια γενικότερα Νευροψυχολογική εκτίμηση.
• Έχει μεγαλύτερη ερευνητική και ερμηνευτική ισχύ.

  • Η χορήγηση του Wisc-V πραγματοποιείται μόνο από πιστοποιημένους ψυχολόγους με νόμιμη άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
Tinos
overcast clouds
12.4 ° C
12.4 °
11.1 °
65 %
4.3kmh
100 %
Κυ
13 °
Δε
11 °
Τρ
11 °
Τε
10 °
Πε
12 °
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -