Πώς επιδρά ο χρόνος στο τυρί και το κρασί μας; Δοκιμάζουμε, διαλέγουμε και σας προτείνουμε τα καλύτερα σετ ώριμων τυριών και παλαιωμένων κρασιών, για να κλείνετε αποθεωτικά ένα γεύμα.
της Νικολέτα Μακρυωνίτου
πηγη: www.gastronomos.gr
Το μπλε καρίκι και το Vinsanto
Αν και δεν έπαψε ποτέ να παράγεται από κάποιους ορεξάτους βοσκούς σε οικιακού επιπέδου τυροκομήσεις, πρόσφατα αναβίωσε το μπλε τυρί της Τήνου που παίρνει το όνομά του από την κούφια, ξερή κολοκύθα μέσα στην οποία ωριμάζει από 40 ημέρες μέχρι και 7 μήνες. Πρώτη που το τυποποίησε και το έβαλε στα τραπέζια μας είναι η οικοτεχνία της Αγγελικής Ρουγγέρη και πλέον το παράγουν με επιτυχία και άλλα τυροκομεία του νησιού. Πάντα σε μικρές ποσότητες και σε πολλές περιόδους του χρόνου, διαθέσιμο μόνο κατόπιν παραγγελίας, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο διαμάντι του τυροκομικού χάρτη της χώρας. Ανάλογα με τον βαθμό ωρίμασης, μπορεί να θυμίζει ροκφόρ ή στίλτον, ή ακόμα και γκοργκοντζόλα ή καμπράλες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα γλυκό Vinsanto από τη Σαντορίνη θα του δώσει άλλο αέρα και πολλή αυτοπεποίθηση.
Tυροκομεια: Αγγελική Ρουγγέρη, Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου
Κρασιά: Vinsanto First Release Κτήμα Αργυρού, Vinsanto Γαία Οινοποιητική, Vinsanto Vassaltis Vineyards