Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

Το έργο Fe26 στην Τήνο

Στις 3 & 4 Δεκεμβρίου, στον Πύργο, ξεκίνησε να γνέθεται ο ιστός του Προγράμματος Φιλοξενιας που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο & θα συνθέσει τη γη, με το μέταλλο, το μάρμαρο, τη μνήμη, την πορεία των ανθρώπων, τον τόπο και την τέχνη.

Το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στο γεμάτο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου Τήνου συστηθήκαμε σαν ομάδα Αλεξάνδρα & Σοφία, σαν φορεας ΝΩΜΩ, αλλά και σαν έργο Fe26. Μετά δώσαμε τη σκυτάλη στον επιμελητή μας Χρήστο Αρτέμη ο οποίος μας ανακοίνωσε το Ανοιχτό Κάλεσμα (open call) και μας μίλησε για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών (residency) που θα οργανώσουμε τον Απρίλιο.

Ομιλητές: Αλεξάνδρα Γρυπάρη, Σοφία Ζησίμου, Χρήστος Αρτέμης

Μετά την ομιλία και στο πλαίσιο της δράσης ανοίξαμε για μία μέρα (σε συνεργασία με τον ίδιο και την οικογένειά του) το παραδοσιακό σιδηρουργείο του Κώστα Αλεξόπουλου. Το σιδηρουργείο αυτό ξεκίνησε τη λειτουργια του το 1905, από τον πατέρα του, Γιάννη Αλεξόπουλο και έμεινε ανοιχτό σχεδόν 100 χρόνια, όπου και έκλεισε τη δεκαετία του 2000. Στη διάρκεια αυτης της ομολογουμένως συγκινητικής εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν μικροί και μεγάλοι, μας μίλησαν, τόσο ο ιδιος, ο Κώστας Αλεξόπουλος, όσο και ο γιος του Γιάννης Αλεξοπουλος. Στη συνέχεια και σε προβολή που μας παραχώρησε ο Γιάννης Αλεξοπουλος είδαμε τη διαδικασία κατασκευής ενός ματρακά (ματρακάς είναι το σφυρί του μαρμαρά) σε μια ατμοσφαιρική βιντεοπροβολή μέσα στο σιδεραδικο. Συνεχίσαμε με μουσικές από τον Γιάννη Μιχάηλ, λαούτο και τον Σταύρο Λαρίο βιολί, οι όποιοι ζωντάνεψαν μια άλλη εποχή για το χώρο και το χωριό. Ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα δωρισμένο από το Tinos food paths.

Συμμετείχαν: Κώστας Αλεξόπουλος, Γιάννης Αλεξόπουλος, Γιάννης Μιχάηλ, Σταύρος Λαρίος

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του Fe26 walks, τέθηκε η βάση για το Πρόγραμμα Φιλοξενίας καλλιτεχνών στο λατομείο του Αγ. Ελευθεριου. Περιηγήθηκαμε στο χώρο όπου έγινε μια δράση ιστορικής ξενάγησης και ένα αυτοσχέδιο εργαστήριο μαρμαροτεχνίας. Ο Γιώργος Βίδος και ο Ηλίας Τζαβελόπουλος μας μίλησαν για την ιστορία του Πύργου, του λατομείου, τη συσχέτιση μαρμαράδων και σιδεράδων, την σημασία των εργαλείων. Ο επιμελητής μας Χρήστος Αρτέμης μας μίλησε για το πλαίσιο επανάχρησης του χώρου και το πρόγραμμα φιλοξενιας. Είδαμε τα εργαλεία του λατόμου και του σίδερα και στην αυθόρμητη δράση εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας με καθοδηγητή το Γιώργο Βίδο, έγινε το πρώτο συμμετοχικό έργο της ΝΩΜΩ.

Συμμετείχαν: Γιώργος Βίδος, Ηλίας Τζαβελόπουλος, Χρήστος Αρτέμης, Αλεξάνδρα Γρυπάρη,

Το υλικό των δράσεων, η υπόλοιπη βιβλιογραφία του έργου, χρήσιμες πληροφορίες για το λατομείο, τις παροχές του προγράμματος καθώς και η συμμετοχή στο πρόγραμμα φιλοξενίας, θα είναι διαθέσιμες από τις 15 Δεκεμβρίου στο site του έργου Fe26: https://fe26.nwmw.gr

Υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Δήμου Τήνου, του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου Τήνου «Γιαννούλης Χαλεπάς», του εξωραϊστικου συλλόγου «Υψουντας», την ευγενή υποστήριξη του T-oinos & του Tinos Food Paths.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Τήνο στο Google News του TinosToday. Ακολουθήστε το TinosToday σε Instagram, Facebook και TikTok.

- Χ Ο Ρ Η Γ Ο Υ Μ Ε Ν Η -

Τήνος – 6 Χρόνια Beach Bar Lala Louza

Ήταν 21 Ιουλίου 2017 όταν ξεκινήσαμε την λειτουργία του Beach Bar Lala Louza στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο της Τήνου. Ξεκινήσαμε και πορευόμαστε με τις βασικές αρχές μας να είναι ο σεβασμός προς τον πελάτη, η αγάπη για τον τόπο μας και να διατηρούμε τα χαμόγελα μας...
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -spot_img
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -