Το Έθιμο της Αγάπης στην Τήνο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πηγαία συγκίνηση γιόρτασαν την πρωτοχρονιά, οι Τριποταμιανοί και οι Σπμυραδιανοί , την πρώτη ημέρα του χρόνου, που συνδέεται άρρηκτα με το έθιμο της Αγάπης των δυο αυτών χωριών.

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, 30 Δεκεμβρίου 2023, μετά την δύση του ηλίου, το σούρουπο, η εικόνα της Γέννησης του χωριού Σμπυράδου μεταφέρθηκε με συνοδεία, στον Ι.Ν. των Εισοδείων και τοποθετήθηκε στο προσκυνητάρι, δίπλα στην εικόνα της Γεννήσεως του Τριποτάμου. Με την έναρξη του Μεγάλου Εσπερινού 6μμ μπροστά στην ωραία πύλη ενώπιον του Εφημερίου, ανέλαβαν τα καθήκοντά τους για την εκπλήρωση του εθίμου της Αγάπης Τριποτάμου ο κ. Γιώργος Ευρυπιώτης με τα παιδιά του και του Σμπυράδου οι οικογένειες Ιωάννου Μ Ψάλτη και Νικολάου Μ Κουσουνάδη αντίστοιχα, δίδοντας την υπόσχεση, ότι, θα τηρήσουν κατά γράμμα τις βουλές της παράδοσης, του Εθίμου της Θείας Γέννησης των χωριών τους.

Ανήμερα της πρωτοχρονιάς, στον Ιερό Ναό των Εισοδείων της Θεοτόκου Τριποτάμου, τελέστηκε η πανηγυρική Θεία λειτουργία ( στην οποία κοινώνησαν πάρα πολλά παιδιά) και η καθιερωμένη Δοξολογία για το νέο έτος . Τα παιδιά στην συνέχεια, έψαλλαν με την προτροπή του εφημερίου, πατρός Κύρριλου, τα Xριστουγεννιάτικα κάλαντα, μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Ακολούθως, όλο το εκκλησίασμα, εν πομπή με τις οι δυο εικόνες της Θείας Γεννήσεως Τριποτάμου και Σμπυράδου, τα λάβαρα και τον Τίμιο Σταυρό, περιόδευσαν όλα τα σπίτια αρχικά του χωριού Τριποτάμος εν συνέχεια του Σμπυράδου , για την ευλογία όλων των νοικοκυριών. Μια πορεία γεμάτη ζωντάνια, θρησκευτικούς ύμνους, ευχές και τα πατροπαράδοτα κεράσματα σε κάθε σπίτι.

Όταν ευλογήθηκαν όλα τα σπίτια , στο δρόμο της επιστροφής, , οι δυο αδελφές εικόνες τις Θείας Γεννήσεως, χώρισαν και επέστρεψαν με τη συνοδεία τους , η πρώτη στο προσκυνητάρι του Ι.Ν. των Εισοδείων Τριποτάμου και η δεύτερη στο προσκυνητάρι του Ι.Ν. του Σωτήρος στον Σμπυράδο.

Το μεσημέρι 2:30μμ . , ολοκληρώθηκε το Θρησκευτικό μέρος του Εθίμου της Αγάπης της πρωτοχρονιάς, πλούσιο σε συναισθήματα αμοιβαίας αγάπης μεταξύ των χωριανών , σύνδεσης μελών οικογενειών που ζουν σε άλλα μέρη, νοσταλγικών τηλεφωνημάτων των μακράν ευρισκόμενων συγχωριανών μας, της συγχώρησης, της κατανόησης , της επίλυσης προβλημάτων κλπ .

ΤΟ ΓΕΥΜΑ

Στην συνέχεια οι δυο νέοι κάβοι υποδέχθηκαν όλο το κόσμο που συμμετείχε, στις αίθουσες της Αγάπης Τριποτάμου και Σμπυράδου και παρέθεσαν πλούσιο γεύμα, στους συμπατριώτες μας (άνδρες γυναίκες και παιδιά) αλλά και στους φιλέορτους, που τίμησαν φέτος , την πρωτοχρονιά, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας. Οι αίθουσες γέμισαν από κόσμο και το πανηγύρι κράτησε μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Από σήμερα ημέρα Δευτέρα 1 η Ιανουαρίου 2024, οι κάβοι θα διακονούν τις εκκλησίες των Εισοδείων Τριποτάμου και Σωτήρος Σμπυράδου μέχρι τις 25 και 27 Δεκεμβρίου 2024 όπου τότε, με επισημότητα θα πραγματοποιηθούν οι Τράπεζες της Αγάπης, σύμφωνα με το τυπικό και τα έθιμα μας , και θα παραδώσουν οι Κάβοι στους επόμενους.

Οι οικογένειες των δυο κάβων, με την έναρξη της νέας χρονιάς 2024 εύχονται σε όλους και όλες, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ , ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter