Το καρίκι απο την Τήνο στα ιδιαίτερα και πολύ νόστιμα ελληνικά τυριά

της Νίκης Μηταρέα
www.lifo.gr

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η -

Οι Έλληνες είμαστε λαός που αγαπάμε το τυρί και του έχουμε δώσει μόνιμο ρόλο στο καθημερινό τραπέζι, που πολλές φορές μπορεί να είναι και πρωταγωνιστικός. Σε κάθε περίπτωση, γεύμα χωρίς τυρί φαίνεται φτωχό, σαν κάτι να του λείπει.

Η ελληνική τυροκομική παράδοση είναι μακραίωνη και πλούσια, αφού σχεδόν κάθε περιοχή έχει το δικό της τρόπο να φτιάχνει τυρί. Στα ψυγεία των παντοπωλείων, δίπλα στην αγαπημένη φέτα, μπορούμε να ανακαλύψουμε τον συναρπαστικό κόσμο της εγχώριας τυροκομίας. Έμπειροι αλλά και νέοι τυροκόμοι παράγουν με γνώση και πάθος ενδιαφέροντα τυριά, πλουτίζουν τον τυροκομικό χάρτη της χώρας μας και σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν και εκτός συνόρων. Τυριά από διάφορες γωνιές της Ελλάδας με παράξενες παραδοσιακές ονομασίες που εκφράζουν την εντοπιότητα και γεύσεις που ανεβαίνουν πολλά επίπεδα. Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο των ελληνικών τυριών, πάρτε γεύση από κάποια ιδιαίτερα και εξαιρετικά νόστιμα τυριά. 

Καρίκι του Λορέντζου Βιδάλη από το παραδοσιακό τυροκομείο του, τη Μανταλένα, στην Τήνο. Πρόκειται για ένα σπάνιο ιδιαίτερο κίτρινο τυρί με έντονο άρωμα και πληθωρική, πιπεράτη γεύση. Θυμίζει το εγγλέζικο στίλτον ή το γαλλικό ροκφόρ. Παράγεται από αγελαδινό γάλα και η ιδιαιτερότητά του είναι ότι ωριμάζει για οκτώ μήνες μέσα σε κολοκύθες – πρόκειται για τις ξερές κολοκύθες που τα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν οι νησιώτες ως δοχεία νερού. Απογειώνει τις πράσινες σαλάτες και ταιριάζει με τρίμμα φλούδας πορτοκαλιού. Συνοδεύει εξαιρετικά το Vinsanto. 

ΠΗΓΗ: www.lifo.gr

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter