back to top

Το ΝΕΡΟ και η Ιστορία του, ένα διαχρονικό πρόβλημα για την Τήνο. Η πρόταση των «ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ»

Κατάθεση προμελέτης για την υδροδότηση του νησιού της Τήνου και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τη Δημοτική Παράταξη «Αλλάζουμε» και την Επικεφαλής της, Αναστασία Ψάλτη

Αναστασία Ψάλτη: «Καταθέτουμε πλήρη και σαφή προμελέτη για να απαντήσουμε στη λειψυδρία και στην πολυετή αδράνεια των δημοτικών Αρχών – Οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ συμβάλλουμε με πρόταση και διάθεση συνεργασίας κόντρα στην αλαζονεία του Δημάρχου»

Πλήρη και σαφή προμελέτη για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας, που αντιμετωπίζει η Τήνος εδώ και χρόνια και το οποίο διαρκώς εντείνεται, κατέθεσε στον Δήμο Τήνου (αρ. πρωτ. 11878, 9/8/24) η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλάζουμε», Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ψάλτη. Η εν λόγω προμελέτη, που αποτελεί συλλογικό έργο στελεχών της Παράταξης και η οποία κοινοποιήθηκε στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου (συνεδρίαση 9ης Αυγούστου 2024), περιγράφει ένα συνεκτικό και υλοποιήσιμο σχέδιο ανάπτυξης κρίσιμων υποδομών, αναβάθμισης και αξιοποίησης υφιστάμενων δομών αλλά και αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα του νησιού. Έρχεται δε να «απαντήσει» στην πολυετή αδράνεια των δημοτικών Αρχών Τήνου και Εξωμβούργου για την κατασκευή κατάλληλων υποδομών και στη συνεπακόλουθη έλλειψη νερού, η οποία επιδεινώνεται και από την κλιματική κρίση και τον υπερτουρισμό.

Στο κείμενο καταγράφεται η κωλυσιεργία υλοποίησης (σ.σ.: άνω του 70%) της Κοινής Απόφασης των Δημοτικών Συμβουλίων Δήμου Τήνου και Δήμου Εξωμβούργου το 2000 (αρ. Απόφασης 11/2000), επί ημερών Σάββα Απέργη (τότε Δήμαρχος Τήνου), Νικηφόρου Δελασούδα (τότε Δήμαρχος Εξωμβούργου) και Παναγιώτη Κροντηρά (τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μετέπειτα Δήμαρχος Εξωμβούργου), που θα επέλυε το ζήτημα σε μεγάλο βαθμό. Σημειώνεται ότι στο εκτελεσθέν 30% εντάσσεται το έργο του αείμνηστου Δημάρχου Τήνου, Σίμου Ορφανού με το δίκτυο μεταφοράς από Πάνω Μέρη στη Χώρα. Επίσης, περιγράφονται οι ανάγκες των μόνιμων και μη μόνιμων κατοίκων (ύδρευση κατοικιών, άρδευση καλλιεργειών), των επιχειρηματιών και των επισκεπτών του τόπου. «Μεγάλη σημασία για τους ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ έχει η κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε η οικονομία να λειτουργεί ισόρροπα, το περιβάλλον να διατηρείται και να εξελίσσεται», τονίζεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που κατατέθηκε.

Για τη συγκρότηση της προμελέτης έχουν ληφθεί υπόψη, όπως τονίζεται:

  • Οι υφιστάμενες υποδομές που συνδέονται με την άντληση ή τη μεταφορά νερού σε κάθε περιοχή του νησιού,
  • διάφορες προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο παρελθόν,
  • οι σύγχρονες κλιματικές και λοιπές συνθήκες,
  • οι σύγχρονες μορφές παραγωγής ενέργειας και
  • οι όροι βιωσιμότητας του τόπου και προστασίας του περιβάλλοντός του.

Σε ό,τι αφορά στη δημιουργία των νέων κρίσιμων υποδομών, στην προμελέτη των ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ υπερτονίζεται η ανάγκη κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης και δικτύου αποθήκευσης νερού, ένα έργο πνοής για τον τόπο και τους ανθρώπους του, αρκεί να χωροθετηθεί σωστά. Η τελευταία αυτή αναφορά σχετίζεται με τη λύση που προωθεί ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κροντηράς για κατασκευή του εν λόγω εργοστασίου σε περιοχή εντός των δημοτικών ορίων της πόλης της Τήνου, σχεδιασμός που προχωρά, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, χωρίς καμία συζήτηση στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου -εντελώς αλαζονικά από μέρος του Δημάρχου- για τη σκοπιμότητα και την ωφελιμότητα του συγκεκριμένου έργου. Οι ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ δηλώνουν σχετικά ότι «προτάσεις που σήμερα μπορεί να δίνουν ψεύτικες ελπίδες, χωρίς προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων και στοιχείων, αν γίνουν πράξη στο ελάχιστο, κατά την εφαρμογή τους θα οδηγήσουν το νησί μας στην καταστροφή και τους κατοίκους του στην απόλυτη ομηρία». Για να συμπληρώσουν, απευθυνόμενοι προς τη δημοτική Αρχή: «Θα μας οδηγήσετε ακριβώς στο ίδιο σημείο που βρισκόμαστε με το θέμα του Βιολογικού καθαρισμού, σε λανθασμένες αποφάσεις της διοίκησης ως προς τη θέση και τον τρόπο που κατασκευάστηκε». 

Τα στελέχη της Δημοτικής Παράταξης, αφού ξεκαθαρίζουν ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αποτρέψουμε να πραγματοποιηθεί άλλο ένα έγκλημα σε βάρος συνολικά του νησιού μας, διαβλέποντας σπατάλη των λιγοστών οικονομικών πόρων της Τήνου, με εμπειρικούς και ύποπτους σχεδιασμούς», καταθέτουν τη δική τους πρόταση για κατασκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης (παροχής 10.000 κ.μ. νερού ημερησίως) στη δημόσια έκταση στην ευρύτερη περιοχή της λιμνοδεξαμενής της Λειβάδας και φυσικά όχι εντός του χειμάρρου της. 

Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση των δεξαμενών διανομής πόσιμου νερού, με την προϋπόθεση της παραγωγής του σε κεντρική μονάδα, μοναδικό σημείο για το νησί μας είναι η περιοχή του Κέχρου, επισημαίνουν. Όπως εξηγούν, «το σημείο αυτό “βλέπει” από ψηλά το σύνολο των οικισμών του νησιού μας και την πόλη μας αλλά και την πλειοψηφία των εκτός σχεδίου πόλεως κτισμάτων, όπως οικιών, ξενοδοχειακών ή μεταποιητικών μονάδων και των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη αποκατάστασης θεμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες έπαιξαν και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας, όπως της Λειβαδερής ή της Γύρλας, όπου, δυστυχώς, αδρανοποιήθηκε ένα από τα σημαντικότερα τμήματα υδροφόρου ορίζοντα στο υπέδαφος του νησιού. Ενώ αναλυτική είναι η περιγραφή της πρότασης για μεταφορά και διαχείριση των λυμάτων διαφόρων οικισμών και χωριών σε μια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας στη θέση «Ασκέλες», με σκοπό την αξιοποίηση του παραγόμενου νερού στη γεωργία και κτηνοτροφία της περιοχής, χωρίς κανένα κόστος για τους ντόπιους επαγγελματίες.

Συνοπτικά, η προμελέτη υδροδότησης της Τήνου, όπως την κατέθεσε η Αναστασία Ψάλτη, περιλαμβάνει:

α) την κατασκευή της Δεξαμενής Συλλογής Αποβλήτων των οικισμών των Πάνω Μερών στην περιοχή της Μυρσίνης,

β) τη μεταφορά με φυσική ροή, σε παράλληλη προς την αντίστοιχη ισοϋψή καμπύλη (μικρή κλίση) προς τον Όρμο της Λειβάδας και από εκεί Βόρεια και Βορειοανατολικά των λυμάτων των οικισμών, προς το έργο Κατασκευή Σύγχρονης Μονάδας Τριτοβάθμιας Επεξεργασίας Λυμάτων, σε έκταση που ανήκει στον Δήμο Τήνου,

γ) την κατασκευή του Εργοστασίου Αφαλάτωσης 10.000 κ.μ. στην περιοχή του Τσικνιά,

δ) τη χρήση της διπλής δεξαμενής διανομής νερού στον Κέχρο,

ε) την κατασκευή του Δικτύου Μεταφοράς του νερού από το εργοστάσιο αφαλάτωσης προς τη δεξαμενή διανομής στον Κέχρο,

στ) τη χρήση του υφιστάμενου δικτύου μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή διανομής στον Κέχρο προς τις δεξαμενές της πόλης της Τήνου και των οικισμών του νησιού,

ζ) την κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή διανομής Κέχρου προς τους οικισμούς του νησιού,

η) την κατασκευή δημοτικού φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων.

Για τους ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ είναι κρίσιμο:

  • Να έχει ο Δήμος Τήνου τον πλήρη έλεγχο της ύδρευσης και της άρδευσης σε επίπεδο νησιού με τη δημιουργία Οργανισμού Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Τήνου, στελεχωμένου με επιστημονικό προσωπικό.
  • Να αδρανοποιηθεί η διαδικασία διάνοιξης γεωτρήσεων για όσο χρειαστεί, με σκοπό τον εμπλουτισμό και ανάταξη των υδροφόρων οριζόντων της Τήνου και, παράλληλα, μελέτη και εφαρμογή Κανονιστικής Απόφασης με σκοπό τον έλεγχο των θέσεων και των μεγεθών των νέων υδρογεωτρήσεων, με σαφείς ζώνες προστασίας. 
  • Να αναγνωριστούν όλες οι δημόσιες πηγές, μικρές ή μεγάλες, ως σημαντικές θέσεις δημόσιας υδροληψίας εδώ και αιώνες.
  • Να επιλυθούν θέματα διάθεσης λυμάτων (κατ΄ ελάχιστον) των οικισμών πλησίον της λεκάνης απορροής περιοχής Λειβάδας.
  • Να αποτελεί προτεραιότητα η βαρυτική λειτουργία των αγωγών.

«Η πρότασή μας στηρίζεται στην ασφαλή χρονικά και οικονομικά συμφέρουσα πολιτική σκέψη ότι το νησί μας πρέπει σύντομα -και με προοπτική για τα επόμενα τουλάχιστον 30 χρόνια- να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησής του. Σας καλώ, ως επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Αλλάζουμε”, να σταματήσουμε τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα και να το εισηγηθείτε στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλώνουμε την ειλικρινή μας πρόθεση να συνεργαστούμε για την εύρεση της βέλτιστης δυνατής λύσης για τον τόπο μας», τόνισε η Αναστασία Ψάλτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

«Δεν θα επιτρέψουμε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές με λάθος επιλογές σε άλλα έργα (βλέπε βιολογικό καθαρισμό της πόλης). Όλοι γνωρίζουν ότι το εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς νερού της πόλης δεν λειτούργησε ποτέ, η λιμνοδεξαμενή καταστράφηκε, ο βιολογικός καθαρισμός του Φαλατάδου εγκαταλείφθηκε, οι γεωτρήσεις του Δήμου αδρανοποιούνται λόγω ξηρασίας η μια μετά την άλλη (και αφού εξαντλούν τον ήδη φτωχό υδροφόρο ορίζοντά τους), ο περιφερειακός δρόμος των Κιονίων έμεινε στα χαρτιά από το 1995, η πολεοδόμηση της πόλης και των οικισμών έμειναν ανεκτέλεστα και, βέβαια, ότι οι ίδιοι άνθρωποι διοικούν αυτόν τον τόπο χρόνια τώρα», καταλήγει η προμελέτη, η οποία, σε άλλο σημείο, θεωρεί επιβεβλημένη τη διαβούλευση με την κοινωνία για το θέμα.

Επισυνάπτεται το σύνολο της προμελέτης/ανοιχτής επιστολής.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Newsletter