Γράφει ο Παντελής Αρμάος
Το νερό ως γνωστόν είναι η πηγή της ζωής. Μέσα στο χαμό της καλοκαιρινής αιχμής που συμβαίνει με το νερό στην Τήνο, από τις μακροχρόνιες αμέλειες, ολιγωρίες και ανεπάρκειες των ιθυνόντων, κινητοποίησαν υγιώς και ορθώς αρκετούς φορείς και συμπολίτες μας. Η θύμηση μου ανατρέχει λοιπόν σε κάποιες ενέργειές μου προ 20 και πλέον ετών ως υπηρεσιακό, αλλά και στις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις μου, κατά τη διάρκεια της 13ετούς αυτοδιοικητικής θητείας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Συμμετέχω για πολλά χρόνια, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στα Κοινοτικά Προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Μια κατηγορία προγραμμάτων είναι και τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, τα λεγόμενα ΟΠΑΑΧ. Προτείνω και εισηγούμαι την ένταξη στις επιλέξιμες ζώνες των προγραμμάτων αυτών τον Δήμο Εξωμβούργου και την Κοινότητα Πανόρμου. Στη συνέχεια προτείνω και εγκρίνεται η ένταξη και χρηματοδότηση της κατασκευής της Δεξαμενής της Καλλονής, χωρητικότητας 1260 κυβ. μέτρων (η μεγαλύτερη της ενδοχώρας της Τήνου), στα προγράμματα αυτά. Κατόπιν συνεννοήσεων εντάσσονται επίσης η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης (αμιαντοσωλήνες) του Κάμπου, και η ανακαίνιση της οικίας Ι. Βούλγαρη στον Πύργο. Η δεξαμενή είναι Δίχωρη, για λόγους λειτουργικότητας και απόλυτα προσαρμοσμένη στο περιβάλλον αφού έχει επενδυθεί εξωτερικά με ντόπια πέτρα (διακριτική ανάμεσα στον οικισμό της Καλλονής και της Αγίας Ελεούσας). Μελέτη, σχέδια από τον φίλο και συγχωριανό Πολιτικό Μηχανικό Γιαννούλη Αλβέρτη. Προσφορά του χώρου κατασκευής της Δεξαμενής, κατόπιν αιτήματός μου από την αείμνηστη Κλεοπάτρα Ανδριώτη.
Από τα 50-60 κυβικά μέτρα στα 1260 κυβικά. Είναι μια διαφορά!!!! Ένας λοιπόν λόγος που τα χωριά μας ως τώρα ( μετά από 22 χρόνια ?) δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης είναι η μεγάλης χωρητικότητας δεξαμενή, καίτοι έχουν προστεθεί τελευταία αρκετά ενοικιαζόμενα οικήματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Επιπροσθέτως σε ότι αφορά τα έργα ύδρευσης πρέπει να προσθέσω ότι:
Με πρότασή μου εντάχθηκε η ασφαλτόστρωση του δρόμου Αετωφωληά – Πλατιά στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Προσανατολισμού και Εγγυήσεων – ΕΓΤΠΕ) και μάλιστα συμπεριλάβαμε στις επιλέξιμες δαπάνες του έργου και την αντικατάσταση του τ ύδρευσης, κατά μήκος του δρόμου από την περιοχή της Καλλονής έως την διασταύρωση προς Αγίους Αναργύρους.
Απλοί τρόποι με πρόβλεψη, εγκαίρως για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα και του αύριο και όχι αποσπασματικές και εκ των ενόντων ενέργειες όταν αυτά έχουν διογκωθεί και μάλιστα με χρηματοδοτήσεις κοινοτικές, ασφαλείς, εξασφαλισμένες και με σίγουρο χρονοδιάγραμμα. Ορθή και αποτελεσματική διαχείριση των αναγκών ώστε να μην οδηγούνται τα πράγματα σε αδιέξοδα.
Γενικότερα μιλώντας:
Αλήθεια που είναι η Λιμνοδεξαμενή της Λιβάδας!! Έργο που έχει εγκαινιασθεί(1993) αλλά έχει καταγραφεί στη μαύρη λίστα των συγχρηματοδοτηθέντων έργων που η χορηγηθείσα κοινοτική χρηματοδότηση επεστράφη στην Ε Ε !!! Στο μεταξύ κατασκευάστηκαν και τα δίκτυα από τη Λιμνοδεξαμενή όρος τη Χώρα.
Που είναι το φράγμα της Γρίζας!!! για το οποίο έχουν καταβληθεί από ετών και οι απαλλοτριώσεις στους δικαιούχους???
Από το μακρυνό 2007 είχα προτείνει στους ιθύνοντες γραπτώς τη διερεύνηση δημιουργίας ενός διδύμου φράγματος, απλής και εύκολης κατασκευής, ανάσχεσης των υδατικών κατακρημνισμάτων και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντος στη θέση Πολέμου Κάμπος
Τι είπατε σπατάλη δημοσίου χρήματος?? Το ενδιαφέρον των ιθυνόντων???
ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΙ ΟΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ, η δράση μας, οι απτές υλοποιήσιμες ενέργειές μας, αλλά δυστυχώς κυριαρχούν, τα λόγια τα μεγάλα και οι διακηρύξεις του σήμερα, που η πυκνή πληροφόρηση (προπαγάνδα) δημιουργεί αχλή και τα σκεπάζει. Όμως παράλληλα η τεχνολογία σήμερα δεν αφήνει να περιέλθουν σε λήθη οι έωλες επικοινωνιακές φωτοβολίδες!!!
Θύμησες αποτελεσματικών ενεργειών προσφοράς και επισήμανση αδράνειας, παραλείψεων και λαθών.