back to top
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -
- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Το OliveMagazine για την Κοπανιστή Τήνου

Πιστοποιήθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) η κοπανιστή του Τυροκομείου Τήνου.

Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού: «Μετά από πολύχρονες προσπάθειες –οι οποίες προσέκρουαν στην ελληνική γραφειοκρατία και στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου συστήματος- ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου πέτυχε στις 13 Νοεμβρίου 2020 την πιστοποίηση του κατεξοχήν παραδοσιακού τυριού της Τήνου, της Κοπανιστής, ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), με βάση σχετική απόφαση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πιστοποιήσεις αυτές

Για την κοπανιστή Τήνου:Είναι μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.

Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το  1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του  με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ» που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.

Επίσης οι καθηγητές Β. Κ. Βεινόγλου και Ε. Ανυφαντάκης  το 1980 σημειώνουν ότι «…οι πιο γνωστοί τύποι κοπανιστής είναι της Μυκόνου και της Τήνου…», στο κεφάλαιο «ειδική τυροκομία» του πανεπιστημιακού συγγράμματός τους «Γαλακτοκομία», όπου περιγράφουν  την κοπανιστή.

Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων  γιατί είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.

To επίσημο πιστοποιητικό, εδώ. / Φωτογραφία: agrotinos.gr

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.

 Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Εξού και η επιλογή του τίτλου της έκθεσης « Εύρεσις και Επανευρέσεις»  με επιμελητή τον κ. Ν. Π.Παΐσιο.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου

Newsletter

- Δ Ι Α Φ Η Μ Ι ΣΗ -

Το OliveMagazine για την Κοπανιστή Τήνου

Πιστοποιήθηκε ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) η κοπανιστή του Τυροκομείου Τήνου.

Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση του Συνεταιρισμού: «Μετά από πολύχρονες προσπάθειες –οι οποίες προσέκρουαν στην ελληνική γραφειοκρατία και στις γνωστές αγκυλώσεις του ελληνικού δημοσίου συστήματος- ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Τήνου πέτυχε στις 13 Νοεμβρίου 2020 την πιστοποίηση του κατεξοχήν παραδοσιακού τυριού της Τήνου, της Κοπανιστής, ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), με βάση σχετική απόφαση του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού που είναι ο αρμόδιος κρατικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις πιστοποιήσεις αυτές

Για την κοπανιστή Τήνου:Είναι μαλακό τυρί με αλοιφώδη υφή και έντονη πικάντικη – πιπερίζουσα γεύση που παράγεται από αγελαδινό γάλα, στο τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου.

Είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό τυρί της Τήνου, αφού ήδη από το  1809 ο τηνιακός ιατροφιλόσοφος Μαρκάκης Ζαλώνης στο σύγγραμμα του  με τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ» που εκδόθηκε στο Παρίσι αναφέρει επί λέξη για την κοπανιστή: “μαλακό τυρί πιο δυνατό και πιο πικάντικο από το παλαιωμένο ροκφόρ ή το ζερομέ”.

Επίσης οι καθηγητές Β. Κ. Βεινόγλου και Ε. Ανυφαντάκης  το 1980 σημειώνουν ότι «…οι πιο γνωστοί τύποι κοπανιστής είναι της Μυκόνου και της Τήνου…», στο κεφάλαιο «ειδική τυροκομία» του πανεπιστημιακού συγγράμματός τους «Γαλακτοκομία», όπου περιγράφουν  την κοπανιστή.

Σήμερα επιτρέπεται η παραγωγή του μόνο στα νησιά των Κυκλάδων  γιατί είναι προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).Χρησιμοποιείται ως άλειμμα σε καναπεδάκια και συνοδεύει έτσι άριστα το ούζο, το τσίπουρο, το ρακί, την μπύρα και το κρασί.

To επίσημο πιστοποιητικό, εδώ. / Φωτογραφία: agrotinos.gr

Single Event Display
Εικόνα Εκδήλωσης

«Aποτυπώσεις

του Νεκτάριου Αντωνόπουλου

Έκθεση ζωγραφικής & χαρακτικής

Τοποθεσία: Δια Χρόνος


διαβάστε περισσότερα

χορηγούμενη.

«Εύρεσις & Επανευρέσεις»

Με πολλή  ευαισθησία και σεβασμό 26 καλλιτέχνες του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Τήνου καθώς και προσκεκλημένοι καλλιτέχνες, εμπνέονται από τον Ιερό Τόπο της Τήνου, με αφορμή τα 201 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Μεγαλόχαρης.

Το θέμα προσεγγίζεται από μία εικαστική οπτική διαχρονικά αλλά και σύγχρονα. Πρόκειται για μία συνθήκη που περιλαμβάνει έργα Γλυπτικής,  Χαρακτικής, Ζωγραφικής, Φωτογραφίας, Installation ,Νέα Μέσα , Video Art.  Ο σκοπός της δράσης ξεπερνά το στενό πλαίσιο μιας επετειακής έκθεσης,  στοχεύοντας παράλληλα στην ανάδειξη ντόπιων και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν οι ίδιοι το γεγονός, την ιστορία και τα έθιμα γύρω από την εύρεση.

Ακολουθήστε το Tinos Today στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις της Τήνου